Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Migranți: Frontex organizeaza paza de coasta europeana

Postat la: 01.12.2016 - 07:55 | Scris de: Ziua News

0

Frontex a lansat miercuri un apel țărilor membre ale UE să pună la dispoziție marinari și polițiști care vor alcătui primele echipaje multinaționale desfășurate la începutul lui 2017, etapă crucială în transformarea agenției europene într-o adevărată pază de coasă, transmite AFP.

685a7c44-d823-4711-9ec7-0a068f9cac95

Acest apel se adresează țărilor care au pază de coastă, dar și celor lipsite de acces la mare (ca Austria, Cehia, Ungaria sau Slovacia), a precizat o purtătoare de cuvânt a agenției europene — care are ca misiune controlul frontierelor externe ale UE—, Ewa Moncure.

Țările membre ale UE au termen până la 15 decembrie pentru a răspunde.

Echipaje multinaționale vor fi desfășurate pe trei nave de patrulare, furnizate de Finlanda, Franța și România, care "vor merge acolo unde situația o va cere", a precizat purtătoarea de cuvânt.

În prezent, Frontex utilizează navele puse la dispoziție de țările membre cu propriul echipaj. În operațiunile sale de salvare a miilor de migranți în pericol pe ambarcațiuni improvizate, Frontex mobilizează 15 nave în apropierea insulelor Greciei din Marea Egee și peste 10 în largul coastelor Italiei.

Crearea echipajelor multinaționale, în jurul câtorva membri ai personalului veniți din țara de origine a navei, "marchează o etapă concretă în transformarea noastră în Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă", a declarat directorul executiv al Frontex al cărei sediu se află la Varșovia, Fabrice Leggeri.

Această soluție ne va permite să fim mai eficienți", deoarece "va permite țărilor membre să pună la dispoziție vase (...) pentru o perioadă mai lungă, fără să fie obligate să angajeze un mare număr de oameni", a explicat Fabrice Leggeri, citat într-un comunicat.

UE a alocat sarcini și fonduri noi Frontex, al cărei buget s-a triplat în acest an, cu recrutări în curs.

De aceea, dincolo de primul său obiectiv de a proteja frontierele și a salva vieți, Frontex alertează autoritățile și în legătură cu activitățile suspecte, poluarea, contrabanda cu țigări sau pescuitul ilegal.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Simona Aruștei)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE