Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Mugur Isarescu vede APOCALIPSA: 'Riscurile sunt mari'

Postat la: 18.10.2016 - 22:15 | Scris de: Ziua News

0

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că niciodată în toată cariera lui, de 26 de ani, nu a văzut o situaţie macroeconomică atât de bună pentru România, dar cu riscuri atât de mari.

Riscul de țară al României poate fi influențat în mod negativ de măsuri care subminează disciplina contractuală, disciplina de plată sau disciplina financiară, însă legătura dintre rating și costul de finanțare al statului nu este suficient de bine explicată publicului larg din România, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Citește și: Acesta e CEL MAI IUTE ardei din lume: I-a făcut gaură în gât

"Riscul de țară nu depinde exclusiv de indicatorii macroeconomici. El înglobează multe imponderabile cum ar fi respectul de care se bucură societatea, principii fundamentale ale statului de drept și ale economiei de piață. Prin urmare, este de așteptat ca o astfel de evaluare să fie negativ influențată de măsuri care subminează disciplina contractuală, disciplina de plată, disciplina financiară, disciplinele esențiale după care funcționează economia de piață și care pun sub semnul întrebării echilibrele macroeconomice obținut cu eforturi substanțiale", a explicat marți guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe referitoare la riscul de țară.

El a făcut referire, în acest context, la inițiativele legislative cu impact asupra sistemului financiar, cum ar fi Legea privind darea în plată și Legea conversiei creditelor în franci elvețieni.

Citește și: Provincia cu cei mai mulți miliardari își deschide punct de reprezentare în România

Potrivit guvernatorului, legătura dintre rating și costurile de finanțare ale statului și ale tuturor întreprinderilor este prea puțin cunoscută de către public.

"În mod cert, instituții precum cele organizatoare ale conferinței de astăzi (Coface și un cotidian financiar — n.r.) sunt bine poziționate pentru a aduce în atenția opiniei publice aceste amănunte. Un 0,1 — 0,2 puncte procentuale la costul de finanțare al României înseamnă zeci și sute de milioane de euro economisiți sau plătiți în plus. Depinde numai de anumite istituții ale statului, dar și de oamenii pieței a face conștient consumatorul român, și pe cel care se bucură de un avantaj de moment, de costurile asociate unor demersuri populiste", a subliniat guvernatorul BNR.

Citește și: Pe ei îi consideră femeile cei mai frumoși bărbați: Ce trebuie NEAPĂRAT să ai

Șeful băncii centrale a menționat că este important ca mesajele referitoare la stabilitate financiară, sustenabilitate economică, să ajungă la publicul larg. "Este important ca mesajele să treacă dincolo de cercul restrâns al experților. Discutăm aici (în conferințe—n.r.) și pe alte canale media este vorba de altceva. Este o problemă de rating: ce îi preocupă pe oamenii din această țară. Nu este ușor să treci sticla cu lucruri care sunt plicticoase pentru populație. Nu putem să acuzăm la infinit lipsa educației financiare pentru că ne acuzăm pe noi, dacă nu putem să spargem acest cerc vicios", a mai spus Isărescu.

El a reiterat faptul că România se află în cea mai bună situație macroeconomică din ultimii 26 de ani, însă și riscurile sunt numeroase și mari.

Citește și: Miri filmați de prieteni când fac sex după nuntă / VIDEO 18+

"Suntem într-o situație macroeconomică foarte bună. Niciodată în 26 de ani nu am fost într-o situație atât de bună, dar nu au existat nici atâtea riscuri. Și nu este vorba de riscuri mici, ci de riscuri mari. Am mai trăit populisme și în anii 90, dar atunci eram jos. Când cazi de sus, riscul este mai mare", a mai spus guvernatorul BNR.

În aceste condiții, reprezentantul Băncii Naționale consideră că prioritare sunt protejarea echilibrelor macroeconomice "ca pe ochii din cap", pentru că orice ajustare ulterioară este dureroasă, stimularea potențialului de creștere economică, prin reforme structurale, și menținerea stabilității financiare.

Citește și: Știai? Ce se întâmplă cu părțile intime ale femeii când face sex

"Mecanismul financiar este extrem de complicat, de delicat, poate fi perturbat foarte rapid. Prin acest mecanism, economisirile se duc în investiții. Dacă cei care economisesc nu au încredere să își pună banii acolo unde trebuie, iar banii lor nu se duc unde trebuie (nu funcționează—n.r.). Nu s-a descoperit alternativă la acest mecanism", a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, s-a încercat o alternativă în economia de comandă, însă acel sistem s-a prăbușit. "Într-o economie de piață, mecanismul prin care economisirile se duc spre investiții este vital și se bazează pe încrederea ambelor părți", a adăugat guvernatorul BNR citat de agerpres.ro.

Citește și: Scandal SEXUAL de proporții. Un bărbat a pus mâna pe jurnalul soţiei care

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a reamintit și îndemnul pe care l-a adresat deseori băncilor de a renunța la aroganță și a negocia cu clienții pentru a împărți povara creditării. "Negocierea este la baza funcționării economiei de piață, în Uniunea Europeană, pentru că aici trăim. România a fost și este un partener loial proiectului european și asta nu trebuie să uităm", a subliniat Isărescu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE