Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Neagu Djuvara | 1 decembrie nu ar trebui sa fie Ziua Naționala a Romaniei. Care sunt argumentele istoricului

Postat la: 01.12.2016 - 17:50 | Scris de: Ziua News

0

neagu_djuvara

An de an, după 1990, românii sărbătoresc pe data de 1 decembrie Ziua Națională a României.

Cu toate acestea, istoricul Neagu Djuvara, citat de libertatea.ro, susține că data de 1 decembrie nu este dată care să marcheze un eveniment important, fiind doar data la care a avut loc unirea Transilvania și a Banatului cu România, în timp ce celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la alte date.

Pe data de 1 decembrie 1918, s-a semnat Proclamația de la Alba Iulia, atunci când s-a unit Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul cu România.

Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.

Unirea României cu Basarabia a avut loc pe 9 aprilie 1918, în timp ce unirea României cu Bucovina a avut loc pe 15 noiembrie 1918.

Sursa: nasul.tv
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE