Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Numar record de cetațeni ai UE stabiliți in Marea Britanie in anul dinainte de referendum (statistici oficiale)

Postat la: 01.12.2016 - 14:55 | Scris de: Ziua News

0

Aproximativ 284.000 de cetățeni ai Uniunii Europene au vrut să se stabilească în Marea Britanie în anul dinainte de referendumul pentru Brexit din 23 iunie 2016, ceea ce reprezintă un record istoric, conform statisticilor oficiale date publicității joi de Oficiul Național pentru Statistică al Marii Britanii, citate de agențiile de presă internaționale.

c96afda7-395b-4eac-b406-6e29b28c679a

În anul precedent, iunie 2014—iunie 2015, 265.000 de cetățeni europeni s-au stabilit în Marea Britanie.

"Afluxul cetățenilor UE se află la un nivel istoric și se înscrie în același trend cu afluxul cetățenilor țărilor terțe", a spus Nicola White, responsabil cu statisticile internaționale la ONS. "Numărul cetățenilor români și bulgari continuă să crească," a mai precizat el, adăugând că motivația principală este că își doresc un loc de muncă.

Conform datelor ONS, citate de Reuters, România a fost în 2015 țara din care au provenit cei mai mulți cetățeni europeni care au intrat în Marea Britanie, reprezentând 10% din total. Această creștere bruscă se datorează ridicării restricțiilor cu privire la tipul de locuri de muncă pe care românii și bulgarii le puteau obține în Regatul Unit.

A crescut și numărul cererilor de cetățenie, scrie AFP. Aproximativ 3 milioane de cetățeni ai UE locuiesc în Regatul Unit, și, din cauza referendumul pentru Brexit, mulți dintre europeni se tem că nu vor mai putea rămâne în Marea Britanie. Numărul cererilor de cetățenie se ridicau la 100.000 la începutul lunii iulie 2016, în comparație cu 37.618 în iunie 2015.

Irlanda a anunțat o creștere de 34% a numărului cetățenilor britanici de origine irlandeză care au depus cereri de pașapoarte la Dublin, numărul lor ridicându-se la 117.058 în primele 10 luni ale anului 2016.

Migrația netă în Marea Britanie, diferența dintre numărul persoanelor care au intrat în țară și cele care au ieșit, se apropie de recordul istoric de anul trecut, stabilindu-se la aproximativ 335.000 de persoane (—1.000), departe de obiectivul de 100.000 de persoane pe care și l-a propus guvernul de la Londra.

În perioada iunie 2015 — iunie 2016, 650.000 de persoane au intrat cu forme legale în Marea Britanie și doar 315.000 au părăsit țara. Statisticile nu fac însă diferența între cetățenii britanici, cetățenii europene și cetățenii țărilor terțe.

"Este prea devreme să putem spune care este efectul, dacă acest lucru ar vreun efect, pe care l-a avut referendumul cu privire la ieșirea din UE asupra circulației persoanelor la nivel internațional", a afirmat White.

Premierul britanic Theresa May a promis să controleze imigrația în cadrul unui acord cu UE cu privire la Brexit, însă acest lucru este obiectul unor negocieri dure pentru că multe state ale Uniunii, printre care și România, nu-și doresc să îi permită Marii Britanii accesul liber la piața unică dacă Londra nu respecta principiul liberei circulații.

AGERPRES/(AS — editor: Ana Maria Luca, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE