Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Parlamentul din Hong Kong, din nou scena unor tensiuni intre deputați

Postat la: 19.10.2016 - 09:25 | Scris de: Ziua News

0

Parlamentul din Hong Kong a fost din nou, miercuri, scena unor tensiuni, când susținători ai Beijingului au vrut să blocheze depunerea jurământului de către doi deputați care pledează pentru separarea de China, informează AFP.

f0c9f0a5-8715-4ecf-a67c-f5b39f7e6b15

Tensiunile sunt puternice în această fostă colonie britanică, unde numeroși locuitori au impresia că Beijingul își întărește dominația, comentează sursa citată.

Legislativele din septembrie au dus la alegerea câtorva deputați care cer o mai multă autonomie față de China, la doi ani după marile manifestații prodemocrație din toamna lui 2014.

Hong Kongul beneficiază de semi-autonomie, în virtutea principiului 'O țară, două sisteme', care a dus la retrocedarea către Beijing a acestui mic teritoriu, în 1997.

Săptămâna trecută, în timpul instalării noului Consiliu Legislativ, depunerea jurământului de către noii deputați pro-independență Yau Wai-ching și Baggio Leung a fost respinsă pe motiv că aceștia s-au acoperit cu o pancartă ce proclama 'Hong Kong nu este China'.

Jurământul stipulează că Hong Kongul este o regiune administrativă specială a Chinei.

Cei doi au refuzat de asemenea să pronunțe corect numele China, iar Yau Wai-ching a fost auzită făcând un joc de cuvinte vulgar la adresa Beijingului.

Cei doi au fost autorizați să depună jurământul din nou miercuri, însă în acel moment susținătorii Beijingului au părăsit sala Consiliului Legislativ, ceea ce a dus la suspendarea ședinței și la o altercație verbală între susținătorii și adversarii Beijingului în fața parlamentului.

În pofida unei mobilizări foarte puternice pentru a cere un sufragiu universal în timpul alegerii șefului guvernului hong-kongonez în 2017, Beijingul nu a vrut să facă nicio concesie.

China a avertizat în timpul alegerilor din septembrie că nu va tolera ca independența Hong Kongului să fie discutată 'în și în afara' Consiliului Legislativ.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE