Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Președintele ales al SUA, Donald Trump, cauta un secretar de stat

Postat la: 30.11.2016 - 00:25 | Scris de: Ziua News

0

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, se află în căutarea unui șef al diplomației americane, însă ezită între republicanul moderat Mitt Romney, fostul șef la CIA, David Petraeus și senatorul Bob Corker, scrie AFP.

e03dc721-5a1e-4c88-bc4e-9ff7193aa169

Secretarul de stat John Kerry i-a cerut miliardarului să păstreze tradiția politicii externe a administrației lui Barack Obama, fie că este vorba despre acordul cu privire la schimbările climatice, neproliferarea armelor nucleare sau liberul schimb.

Al treilea om ca importanță în executivul american, vocea și chipul Americii în lume, șeful Departamentului de Stat conduce o instituție cu 70,000 de angajați care formează cea mai importantă rețea diplomatică a planetei. Postul din administrația lui Donald Trump face obiectul unei bătălii aprige.

Consultările duse de președintele ales în timpul vacanței de Ziua Recunoștinței în clubul său privat din Florida, tratativele duse în această săptămână în secret în Trump Tower în Manhattan se derulează într-un context de incertitudine cu privire la politica sa externă.

În acest sens, opțiunea Mitt Romney, candidatul republican care a pierdut alegerile din 2012, i-ar permite lui Trump să îi liniștească pe diplomații americani, pe centriștii republicani și chiar și pe aliații Statelor Unite.

Însă fostul om de afaceri din Utah, fost guvernator de Massachusetts, adesea comparat ca stil cu John Kerry, nu are niciun fel de pedigree diplomatic și l-a insultat adesea pe candidatul Trump, numindu-l șarlatan și impostor.

Cei doi nu sunt de acord nici în ceea ce privește relațiile SUA cu Rusia, unul dintre cele mai importante aspecte ale momentului în politica internațională. Viitorul președinte vrea o apropiere de Moscova, în timp ce Romney crede că Moscova este cel mai important inamic la Washingtonului.

Cei doi ar trebui să se întâlnească marți seara la Washington, după ce au îngropat securea războiului acum zece zile.

Dar susținătorii lui Trump nu sunt de acord cu numirea lui Romney.

Al doilea candidat este generalul Petraeus, în vârstă de 64 de ani, fost comandant al teatrelor de operațiuni din Irak și Afganistan înainte de a conduce CIA în 2001 și 2012 și care a intrat în dizgrație din pricina unei aventuri extraconjugale. A recunoscut că a trimis informații confidențiale amantei și biografei sale, Paula Broadwell, ceea ce l-a costat în 2015 o amendă de 100.000 de dolari.

Petraeus s-a întâlnit cu Trump luni, la Trump Tower, în Manhattan, și a spus că viitorul președinte i-a făcut dovada că știe destul de multe despre provocările pe care le înfruntă SUA în politica externă. Trump a răspuns că a fost foarte impresionat de general.

De altfel, semnalele venite din partea Congresului au fost pozitive în ceea ce-l privește pe Petraeus. Doar că directorul de comunicare al lui Trump, Jason Miller, a spus că este prematur să confirme numirea generalului ca șef la diplomației celei mai mari puteri a lumii, pentru că mai sunt și alți candidați care îi plac lui Trump.

Rudolph Giuliani, 72 de ani, susținător al lui Trump din prima clipă dar fără experiență în politica externă, a țintit mereu către poziția de secretar de stat. Fostul procuror a devenit celebru ca primar al New Yorkului în perioada 1994-2001.

Bob Corker, președintele comisiei de politică externă din Senat, post pe care l-a ocupat și Kerry, a revenit în cursă. S-a întâlnit marți cu Trump și a salutat instinctele sale în ceea ce privește politica externă.

AGERPRES/(AS—editor: Ana Maria Luca, editor online: Ada Vîlceanu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE