Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Președintele CCIR: Suntem foarte atenți cum vor fi cheltuiți cei 2% din PIB destinați Apararii

Postat la: 15.11.2017 - 14:25 | Scris de: Ziua News

0

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a declarat, miercuri, că este foarte important ca industria românească să fie implicată pe orizontală în procesul de modernizare a capabilităților militare ale României, în contextul alocării a 2% din PIB pentru Apărare.

c37dbd7a-8e94-4fe4-8286-b66fda5481b0

"Am ținut foarte mult să avem acest seminar astăzi la Camera de Comerț și Industrie a României, noi fiind foarte implicați (...) în ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei de apărare, am fost foarte atenți pe ceea ce înseamnă achiziție în domeniul militar și mai bine zis suntem foarte atenți cum vor fi cheltuiți cei 2% din PIB pe care i-am destinat Apărării. Ne interesează foarte mult ca industria românească pe orizontală să fie implicată în acest proces de modernizare a capabilităților militare ale României", a spus Daraban la seminarul organizat miercuri la CCIR.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Industriei Navale Franceze (GICAN), sub patronajul Ambasadorului Franței în România, Michele Ramis.

"Cred că Guvernul, Parlamentul, vor trebui să țină cont, și dacă vorbim de subiectul de azi, în special de partea navală, de cele patru corvete (...) trebuie să fie foarte atente atunci când vor re-crea criteriile de participare la licitație, să țină cont de transferul de tehnologie către partea română. Eu cred că acesta este cel mai important aspect pe care decidenții politici din România trebuie să-l ia în considerare, astfel încât, după terminarea acestui program, șantierele navale românești să fie capabile să iasă pe piața internațională și să participe pe toată planeta pentru acest tip de corvete", a mai declarat Mihai Daraban.

El a precizat că vor trebui identificate și facilități private care pot contribui la industria de apărare.

"Va trebui să avem brand românesc și ceea ce se va discuta, ceea ce se va realiza, sper, în domeniul militar, să ne facă să ajungem la capabilitatea să ieșim pe piața internațională și să impunem produse 'made in Romania'. În general, industria românească (...) trebuie să fie implicată în această modernizare și când spun industrie românească trebuie să ieșim iar din cea cutumă că industria românească de apărare este fabrica de la Cugir sau de la Mizil, sau alte destinații cunoscute. Vor trebui identificate și acele facilități private care pot contribui serios la industria de apărare și la modernizare și, Slavă Domnului, sunt. Pot fi cooptate în sistemul de modernizare a Armatei", a mai spus Daraban.

Reprezentantul MApN la seminar, Ionel Loțan, a arătat că Armata României traversează o perioadă de modernizare care constă într-un amplu proces de înzestrare cu sisteme de armament pentru toate categoriile de forțe, în condițiile în care, începând cu anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de minim 10 ani.

"Planul pentru înzestrarea Armatei României pentru perioada 2017-2026 cuprinde opt programe esențiale și a fost dezvoltat în concordanță cu fondurile preconizate a fi alocate. Pentru Forțele Navale Române, principala prioritate este programul de înzestrare esențial 'Corvetă multifuncțională' ale cărui obiective urmăresc fabricarea a patru corvete și integrarea sistemului de luptă aferent într-un șantier naval din România, respectiv achiziționarea muniției corespunzătoare", a afirmat Ionel Loțan.

El a adăugat că prin operațiunile compensatorii prevăzute în contractul de achiziție sunt vizate transferul de tehnologie, dezvoltarea unui centru de mentenanță navală din compunerea Forțelor Navale, modernizarea fregatelor T 22 F cu un sistem de luptă similar cu al corvetelor, precum și crearea unui centru de instruire pentru Forțele Navale Române.

"La nivelul MApN, este în curs de aprobare un proiect de Hotărâre de Guvern care să reglementeze procedura specifică de achiziție pentru produsele și serviciile în acest program de înzestrare esențial. MApN își manifestă încrederea că firmele franceze dețin competențele, produsele și resursele necesare pentru a se implica și finaliza cu succes acest program de înzestrare care ar consolida pe termen lung relațiile bilaterale franceze-române și totodată le-ar da o nouă dimensiune", a mai spus Loțan.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE