Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


​Presedintele directoratului KazMunayGas s-a intalnit cu Ministrul Energiei, Anton Anton

Postat la: 20.06.2018 - 16:40 | Scris de: Ziua News

0

Președintele directoratului KazMunayGas - compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, Sauat Mynbayev, s-a întâlnit marți, la București, cu Ministrul Energiei, Anton Anton. KazMunayGas (KMG) este unicul acționar al KMG International (KMGI).

Potrivit unui comunicat al KG International, în cadrul întrevederii, președintele KMG a prezentat performanțele financiare ale activității Rompetrol în România obținute în urma recordurilor istorice de producție si planurile companiei de a își întări poziția atât pe plan local, cât și regional.

În acest context, cei doi au discutat și despre modalitățile de sincronizare a eforturilor de dezvoltare regională ale KMGI cu planurile României de a deveni un hub energetic în zona Mării Negre.

„România și românii sunt partenerii alături de care am transformat Petromidia în una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei și nu ne vom opri nicidecum aici.
Vom continua să investim în sectorul energetic românesc, vom continua să fim unul dintre cei mai mari producători și exportatori ai țării, vom continua să lucrăm pentru îmbunătățirea celor mai importante sectoare sociale ale României și, de asemenea, pentru păstrarea oamenilor valoroși în țara. Toate acestea, pentru ca ne dorim să privim în urma cu mândrie și satisfacție.
Construim împreună de peste 10 ani și privim cu responsabilitate si optimism spre viitorul nostru împreună”, declară Sauat Mynbayev.

În cadrul discuției cu oficialii ministerului Energiei, KMG și-a exprimat angajamentul ferm de a-și respecta toate obligațiile asumate în Memorandumul de Întelegere semnat cu statul român. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia se referă la crearea fondului mixt de investiții româno-kazah, care va avea o durată de 7 ani și un nivel investițional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.

KMGI a identificat deja cel puțin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare și care vor influența pozitiv economia României prin crearea directa a aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Acestea se referă la extinderea rețelei de benzinării pe piața locală și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, mai transmite sursa citată. 

Elemente de background

KazMunayGas este unicul actionar al KMG International (fostul Grup Rompetrol), un grup petrolier care deține și desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază.

Investițiile KMG în KMG International se ridică la peste 4 miliarde de dolari, suma care include și valoarea preluării integrale a pachetului de acțiuni.
KMGI este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României și unul dintre principalii exportatori ai țării, având peste 5.000 de angajați pe plan intern. Aportul Grupului la bugetul de stat s-a ridicat in 2017 la peste 1,37 miliarde USD, în timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2017 se ridică la circa 15 miliarde USD.

În 2017, KMGI a prelucrat peste 6,2 milioane de tone de materie primă în unitățile sale de producție din România - rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie. Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiune.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a diviziei de petrochimie) sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%)

La nivel european, KMG International deține peste 1.100 puncte de alimentare cu carburanți în România, Franța, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria și Ucraina, care operează sub brandurile Rompetrol și Dyneff.

KMG conservă rezervele energetice de bază ale României prin asigurarea din Kazahstan a aproximativ 80% din importurile sale de materie primă, reprezentând 40% din necesarul de aprovizionare cu ţiţei a tuturor rafinăriilor din România.

Dursa foto: KMG International
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE