Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Principalele partide separatiste din Catalonia eșueaza in formarea unei coaliții in perspectiva alegerilor

Postat la: 08.11.2017 - 05:55 | Scris de: Ziua News

0

Partidul Democrat (PDeCAT) al liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga) au eșuat marți seară să alcătuiască un front unit pentru alegerile regionale anticipate de la 21 decembrie, relatează Reuters.

a82143b4-7452-44ef-a673-fc01e8a265c9

Incapacitatea lor de a ajunge la o înțelegere riscă să le complice campania electorală și să le reducă șansele de a obține din nou majoritatea în viitorul parlament regional.

"A fost imposibil să se formeze o listă comună și, în consecință, va trebui să creăm un front comun pornind de la candidaturi diferite", a anunțat într-un comunicat Sergi Sabria, deputat ERC, la expirarea termenului legal stabilit pentru alcătuirea coalițiilor electorale.

Chiar dacă partidul lui Puigdemont și formațiunea vicepreședintelui executivului, Oriol Junqueras, conservă capacitatea de a se alia după alegeri, imposibilitatea de a se pune de acord înaintea votului ar putea provoca, în plus, o luptă internă pentru putere.

Carles Puigdemont, care se află de câteva zile în Belgia, și Oriol Junqueras, aflat în arest preventiv pentru rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri, sunt principalele două figuri ale mișcării separatiste catalane care a determinat Madridul să plaseze regiunea sub tutelă, la 27 octombrie, la câteva ore după votul în parlamentul catalan a unei declarații unilaterale de independență.

Potrivit unui sondaj publicat duminică în cotidianul La Vanguardia, trei formațiuni favorabile independenței — ERC, CUP (Candidatura d'Unitat Popular, de extremă stânga) și PDECat — și-ar adjudeca între 66 și 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri.

Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puțin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015.

Cele trei formațiuni dispun în prezent de 72 de locuri.

Un alt sondaj publicat de cotidianul conservator La Razon arată că aceleași trei partide ar obține numai 65 de locuri la scrutinul anticipat.

În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulți alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formațiunea centristă Ciudadanos și Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015, conform sondajului publicat de La Vanguardia.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE