Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Recep Erdogan, mutare de forta: Vrea sa-si mareasca puterile

Postat la: 18.10.2016 - 19:14 | Scris de: Ziua News

0

O reformă constituţională care prevede o întărire a prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan va fi înaintată parlamentului "cât mai curând posibil", a anunţat marţi premierul turc Binali Yildirim, informează AFP. "Vom prezenta cât mai curând posibil Adunării....o propunere ce cuprinde modificări ale Constituţiei pe care le considerăm necesare", a declarat Yildirim într-un discurs la Ankara în faţa grupului parlamentar al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere).

Guvernul turc a făcut din instaurarea unui sistem prezidenţial una dintre priorităţile sale principale, dar nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a face să treacă proiectul. Cu toate acestea, AKP pare să fi făcut marţi un nou pas către obiectivul său, obţinând sprijinului liderului partidului de opoziţie MHP (dreapta naţionalistă), Devlet Bahceli, pentru eventuala organizare a unui referendum pe această temă.

AKP, care are 316 voturi din 550 în parlament, va putea obţine majoritatea de trei cincimi (330) necesară pentru convocarea unui referendum dacă obţine sprijinul MHP, care deţine 40 de locuri. În schimb, este nevoie de o majoritate de două treimi (367 voturi) pentru a adopta fără referendum o reformă constituţională. Guvernul turc afirmă că o modificare a Constituţiei este necesară pentru a da un temei juridic situaţiei actuale, în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a devenit principala figură a executivului în detrimentul premierului. Oponenţi şi ONG-uri au avertizat contra întăririi puterilor lui Erdogan, ales preşedinte în august 2014 şi acuzat de autoritarism, conform Agerpres.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE