Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Rolul presei in perioada Marii Uniri, tema dezbatuta de participantii la Congresul international de istorie a presei

Postat la: 23.04.2018 - 23:55 | Scris de: Ziua News

0

Cel de al 11-lea Congres internaţional de istorie a presei a început vineri la Arad, urmând ca participanţii să evidenţieze pe parcursul desfăşurării lucrărilor rolul pe care l-a avut presa în contextul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


În deschiderea şedinţei inaugurale a congresului, care a avut loc în Sala Regele Ferdinand a Palatului administrativ al municipiului Arad, ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, a aprins 'Candela Marii Uniri', arădenii dorind în acest fel să arate întregii lumi că în urmă cu 100 de ani aici s-au pus bazele Marii Uniri.

Foto: (c) Ioan Weisl/AGERPRES

În cuvântul său de salut, preşedintele de onoare al congresului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' (UVVG), a spus că acest al 11-lea Congres internaţional de istorie a presei, cu tema 'Presa Marii Uniri', îşi propune să evidenţieze rolul pe care l-a avut presa vremii din toate teritoriile locuite de români în formarea conştiinţei naţionale care a generat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, gândită la Arad şi proclamată la Alba Iulia.

Foto: (c) Ioan Weisl/AGERPRES

'Aradul a fost 'Capitala Politică a Marii Uniri', însă, din păcate, în prezent se vorbeşte prea puţin despre corifeii Marii Uniri Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieraş şi ceilalţi, despre rolul pe care aceştia l-au avut în gândirea, în conceperea ideologiei şi realizarea acestui act, pe care noi îl considerăm drept cel mai important act din istoria postmodernă a României', a afirmat Ardelean.

Preşedinte al UVVG a evocat personalitatea deosebită a lui Vasile Goldiş, făcând de asemenea o trecere în revistă a activităţilor desfăşurate de acesta atât în perioada premergătoare Unirii, cât şi în cea de după Unire.

Preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei (ARIP), conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, de la Universitatea 'Dunărea de Jos' din Galaţi, a evidenţiat că, dacă în 2008, la primul Congres de istorie a presei, desfăşurat tot la Arad, ocazie cu care se înfiinţa, de facto, ARIP, au fost prezentate doar 33 de lucrări, în programul din acest an al reuniunii figurează nu mai puţin de 106 comunicări.

Foto: (c) Ioan Weisl/AGERPRES

Conferinţa de deschidere a fost susţinută de academician Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, care a vorbit despre importanţa actului politic al Marii Uniri de la 1 Decembrie, pregătită la Arad şi proclamată la Alba Iulia.

Foto: (c) Ioan Weisl/AGERPRES

Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum colectiv, la Editura 'Vasile Goldiş' University Press, cele mai reprezentative contribuţii urmând a apărea, în limba engleză, în revista 'Studii de ştiinţă şi cultură'.

La şedinţa inaugurală au mai participat, între alţii, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Petru Andea, subprefectul Vasilică Damian, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

În finalul şedinţei inaugurale, preşedintele ARIP şi cel al UVVG le-au acordat diplome şi distincţii unora dintre personalităţile prezente.

Sâmbătă, participanţii la congres vor vizita Mănăstirea Hodoş-Bodrog, din apropierea municipiului Arad, cea mai veche aşezare monastică de pe actualul teritoriu al României.

Congresul internaţional de istorie a presei este organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei, împreună cu Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' Arad, parteneri fiind Academia Română, universităţi din România, Serbia şi Ungaria, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Asociaţia de Istorie Balcanică, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Judeţean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Judeţean Arad, Primăria municipiului Arad.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE