Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


SARBATORI RELIGIOASE - 18 noiembrie

Postat la: 18.11.2017 - 03:25 | Scris de: Ziua News

0

2499753a-513a-4411-a120-b35f29b8d3c8

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Maslinilor, în Gradina Ghetsimani

Ortodoxe
Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu

Greco-catolice
Sf. m. Platon și Roman

Romano-catolice
Sfințirea Bazilicilor "Sf. Petru" și "Sf. Paul"; Fer. Carolina Kozka, fc. m.

Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 noiembrie.

Era originar din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, și a trăit în timpul persecuțiilor ordonate de Dioclețian (284-305). A fost fratele Sfântului Mucenic Antioh.

Sfântul Platon a fost unul din propovăduitorii Evangheliei printre păgâni, motiv pentru care a fost prins de autorități și adus înaintea guvernatorului. Aici, au fost rânduiți doisprezece ostași care să se schimbe și să îl bată pe rând.

Însuși guvernatorul s-a sculat de pe scaunul său și a început să-l tortureze singur pe Sfântul Platon. I s-a cerut numai să spună că mare este zeul Apolon, doar atât trebuia să facă ca să scape de chinuri, iar Sfântul Platon, care se afla în suferințe fără măsură, a răspuns: "Să nu-mi fie mie aceasta a-mi milui trupul și a pregăti sufletul pentru focul gheenei" (Viețile Sfinților). La sfârșitul tuturor chinurilor i-a fost tăiat capul.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Roman diaconul, care era originar din Palestina și a slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuției împăratului Dioclețian se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Roman a ieșit înaintea conducătorului orașului strigându-i înșelarea de care era orbit, mergând la idoli și nevăzându-l pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor și în cele din urmă omorât. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Doina Lecea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE