Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


SARBATORI RELIGIOASE - 19 februarie

Postat la: 19.02.2017 - 05:55 | Scris de: Ziua News

0

5355d5c8-3225-4828-8960-69b1592de795

Ortodoxe
Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne)

Greco-catolice
Duminica lăsatului sec de carne (a Înfricoșătoarei judecăți). Sf. ap. Arhip, Filimon și Apfia

Romano-catolice
Duminica a 7-a de peste an
Sf. Mansuet, ep.

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 februarie.

Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și l-au propovăduit pe Hristos mort și înviat. Lui Filimon, soției acestuia, Apfia, și lui Arhip, li se adresează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filimon: "... iubitului Filimon, împreună lucrător cu noi și surorii Apfia și lui Arhip, cel împreună oștean cu noi... ". (1: 1-2)

Sfântul Filimon era demnitar în cetatea Colose, iar despre Sfânta Apfia, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că era soția lui Filimon. Sfântul Filimon, crezând în Hristos, a făcut casa sa biserică, unde se adunau toți credincioșii din Colose și se săvârșeau slujbele.

După aceasta, Sfântul Filimon a fost episcop, în apostolie; pentru că în perioada Sfinților Apostoli, unii erau episcopi cu scaun, iar alții fără scaun și aceștia mergeau prin diferite cetăți și țări, și unii ca aceștia se numeau episcopi apostolești.

Sfântul Filimon, numărat în ceata sfinților 70 de apostoli, umbla prin cetățile Frigiei și prin altele, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. A fost, apoi, episcop în Gaza.

Cu toții au avut un sfârșit martiric, în timpul împăratului Nero (54-68). Sfântul Filimon și Sfânta Apfia au fost uciși cu pietre, iar Sfântul Arhip a fost torturat și apoi a fost înjunghiat (sursa: vol. "Viețile Sfinților").

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE