Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


SARBATORI RELIGIOASE - 23 octombrie

Postat la: 23.10.2017 - 03:25 | Scris de: Ziua News

0

16e602bd-5a40-4ae3-bdb8-d6cb178facce

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani

Ortodoxe
Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului; Sf. Ier. Ignatie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. ap. Iacob, rudenia Domnului

Romano-catolice
Sf. Ioan din Capistrano, pr.

Sfântul Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 23 octombrie.

Sfântul Iacov a fost fiul Sfântului și Dreptului Iosif, care a primit-o în grijă de la preoții Templului din Ierusalim pe Maica Domnului. Încă din tinerețe, Sfântul Iacov trăia o viață aspră, nu mânca nimic altceva decât pâine.

De asemenea, nici vin sau vreo altă băutură alcoolică n-a gustat, decât numai apă. Era îmbrăcat întotdeauna cu o haină aspră de păr și toate nopțile le petrecea în rugăciuni, dormind foarte puțin iar din pricina deselor plecări de genunchi se asprise pielea ca a cămilelor.

Despre Iacob, care se numea fratele Domnului, se spune: "Că Iosif, logodnicul fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, avea patru feciori cu femeia lui cea dintâi pe care o chema Salomeea, fiica lui Agheu, fratele lui Zaharia preotul, tatăl lui Ioan Botezătorul. Acești feciori erau: Iacov, Simion, Iuda și Iosi. Mai avea și trei fiice: Estir, Maria și Solomeea, care era femeia lui Zevedeu și mama apostolului Ioan Cuvîntătorul de Dumnezeu ... Și lui Iosif, ca unui bătrân înțelept, preoții i-au logodit pe Fecioara Maria, din care S-a născut Fiul și Cuvîntul lui Dumnezeu-Tatăl, mai presus de fire ... De aceea se numea Domnul fiul lui Iosif și frate după trup al fiilor acestuia, pentru că împreună cu ei a viețuit. Pentru aceea și Iacov s-a numit fratele Domnului după trup" (Viețile Sfinților).

Sfântul Apostol Iacob a făcut parte din comunitatea creștină primară de la Ierusalim, fiind cel căruia i s-a arătat Iisus înviat, separat de ceilalți apostoli "După aceea S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor" (I Cor 15; 7).

A condus prima adunare a apostolilor, la Ierusalim, în anul 50. Sinodul apostolic s-a întrunit pentru a decide dacă cei convertiți la creștinism dintre neamuri, alții decât evreii, ar trebui să se supună în totalitate legilor lui Moise. În cadrul acestui sinod s-a hotărât neobligativitatea Legii Vechi a tăierii împrejur.

Potrivit tradiției, Sfântul Iacob a fost cel dintâi episcop al Ierusalimului și a avut parte de o moarte martirică. Fariseii și cărturarii evrei l-au aruncat de pe aripa bisericii, pentru înfricoșarea poporului, în fața căruia Sfântul Iacob îl mărturisea pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca să se teamă și să nu creadă cuvintele lui. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE