Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


SCANDAL mare intre premierul britanic și șeful Consiliului European: Ce și-au STRIGAT cei doi

Postat la: 30.11.2016 - 23:15 | Scris de: Ziua News

0

Premierul britanic, Theresa May, şi-a exprimat miercuri regretul după refuzul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de a deschide negocieri cu privire la situaţia cetăţenilor britanici expatriaţi în Uniunea Europeană după Brexit, relatează AFP.

 

Celor 80 de deputaţi britanici care i-au scris pentru a-i cere ca drepturile britanicilor stabiliţi în UE să fie protejate în ciuda ieşirii Marii Britanii din Uniune, Donald Tusk le-a răspuns marţi că negocierile pe acest subiect vor putea începe numai după ce guvernul de la Londra va declanşa oficial procedura de retragere.

 

"Am sperat (...) că vom putea aborda această chestiune într-un stadiu incipient al negocierilor", a reacţionat Theresa May în plenul Camerei Comunelor, subliniind că este "firesc să ofere garanţii" expatriaţilor.

 

"Cred însă că reacţia la care am asistat arată cât de judicios este pentru noi să nu oferim garanţii în privinţa drepturilor cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, pentru că, după cum am văzut, în acest fel i-am abandona subit pe cetăţenii britanici", a adăugat ea.

 

Theresa May a refuzat să garanteze drepturile după Brexit celor aproape trei milioane de cetăţeni din UE care locuiesc în Marea Britanie atât timp cât nu există un acord similar pentru cei 1,2 milioane de expatriaţi britanici rezidenţi în UE.

 

Cu toate acestea, ea a afirmat că îşi doreşte un acord "în stadiu incipient" şi a ridicat chestiunea cu ocazia numeroaselor întâlniri bilaterale cu omologii săi europeni, o dată în plus luni cu omoloaga sa poloneză.

 

Potrivit presei, Theresa May caută să avanseze în această chestiune cu ocazia viitorului summit european din decembrie. Deputaţii britanici care i-au scris lui Donald Tusk l-au îndemnat "să rezolve această problemă o dată pentru totdeauna" cu prilejul summitului european prevăzut la Bruxelles la jumătatea lunii viitoare.

 

Donald Tusk a subliniat însă că "acest lucru ar însemna că negocierile au început în decembrie".

 

După victoria Brexitului la referendumul de la 23 iunie, liderii europeni au repetat că nu vor fi demarate negocierile cu britanicii atât timp cât nu au activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ceea ce Theresa May a prevăzut să facă cel mai târziu la sfârşitul lunii martie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE