Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x










Statutul cadrelor militare ajunge la CCR: O Ordonanța a Guvernului e acuzata de neconstituționalitate

Postat la: 19.12.2017 - 07:15 | Scris de: Ziua News

0

Avocatul Poporului (AP) sesizează Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea nr. 80/1995 referitoare la statutul cadrelor militare şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

"Referitor la critica de neconstituţionalitate a art. 61 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, modificată şi completată şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, modificată şi completată, faţă de art. 16 şi art. 34 din Legea fundamentală apreciem că aceasta poate fi reţinută. Dispoziţiile legale criticate prin care se limitează acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, datorită statutului special generat de situaţia militară a părintelui, faţă de celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acordă concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii", se arată în excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de AP şi postată pe site-ul acestei instituţii.

Citește și: Țiriac nu se dă bătut și dă în judecată BNR-Ce poziție au luat Simona Halep și Ilie Năstase

Conform sursei citate, principiul egalităţii în drepturi, înscris în Constituţie, presupune egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

În acelaşi sens este şi jurisprudenţa CCR prin care s-a statutat că "violarea principiului egalităţii şi nediscriminării există atunci când se aplică un tratament diferenţiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă şi rezonabilă sau dacă există o disproporţie între scopul urmărit prin tratamentul inegal şi mijloacele folosite", menţionează AP.

Citește și: Revoluție pe piața imobiliară: Prima agenție din România care permite plata în Bitcoin

Prin jurisprundenţa CEDO s-a stabilit că diferenţa de tratament devine discriminare în sensul articolului 14 din Convenţia europeană a drepturilor omului numai atunci când autorităţile statale "introduc distincţii între situaţii analoage şi comparabile", fără ca acestea să se bazeze pe "o justificare rezonabilă şi obiectivă".

"Astfel, stabilirea concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani se aplică pentru toate persoanele asigurate, cu excepţia persoanelor care sunt cadre militare în activitate sau funcţionari publici cu statut special, fiind generată astfel o discriminare între cetăţeni pe criterii arbitrare", se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de AP.

Citește și: Un nou proiect controversat al parlamentarilor: Cum vrea PSD ‘să pună pe butuci’ ONG-urile

Potrivit sursei citate, prevederi din Constituţie consacră dreptul la pensie, concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private prevăzute de lege, iar dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap reprezintă una dintre aceste forme de asigurări sociale.

AP afirmă că legiuitorul e liber să instituie dispoziţii derogatorii de la reglementările generale instituite prin legea-cadru, însă consideră că limitarea unei categorii de persoane de la beneficiul unei forme de asigurare prevăzut de lege pentru toate categoriile de asiguraţi nu se poate realiza fără a fi încălcat principiul constituţional al egalităţii în drepturi.

Citește și: Atac dur la adresa BNR și a premierului Tudose: Un senator acuză Banca Naţională de TENTATIVĂ DE FRAUDĂ

AP mai afirmă că prin dispoziţiile în legătură cu care a formulat excepţia de neconstituţionalitate este încălcat şi principiul constituţional care consacră dreptul la ocrotirea sănătăţii, întrucât, prin imposibilitatea părintelui care este cadru militar activ de a beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi a indemnizaţiei aferente "se aduce o atingere gravă interesului copilului", acela de a beneficia de îngrijiri medicale corespunzătoare.

Prevederi ale Convenţiei din 20 noiembrie 1989 cu privire la drepturile copilului, precizează AP, stipulează că statele părţi recunosc dreptul la viaţă al fiecărui copil şi că statele părţi recunosc dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare.

Citește și: Colega criminalei de la metrou rupe tăcerea: Gestul pe care îl făcea Magdalena Șerban înainte de culcare

"Prin îngrădirea dreptului copilului care suferă de un handicap grav de a beneficia de îngrijire până la vârsta de 18 ani din partea părintelui care are statut special generat de situaţia militară se aduce atingere dreptului la ocrotirea sănătăţii", se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de AP.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE