Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


SUA: Mattis, anunțat de media ca viitor șef al Pentagonului, dar echipa lui Trump neaga

Postat la: 02.12.2016 - 02:55 | Scris de: Ziua News

0

Președintele ales al SUA, Donald Trump, îl va nominaliza pe generalul în rezervă James Mattis la conducerea Pentagonului, au relatat joi două instituții media americane, dar un purtător de cuvânt al lui Trump a spus că nicio decizie nu a fost luată, informează Reuters.

d81da4bf-2fb7-4ac5-9f00-46ace489a159

The Washington Post a arătat că Trump l-a ales pe Mattis și că un anunț va fi făcut probabil la începutul săptămânii viitoare. CNN a informat de asemenea că Trump s-a decis asupra lui Mattis. Reuters nu a putut confirma imediat o astfel de nominalizare.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Jason Miller, a precizat pe Twitter că "nicio decizie nu a fost luată încă în ce privește Secretarul Apărării".

Mattis este o persoană admirată în cadrul marinei, fiind cunoscut pentru modul dur de exprimare, neîncrederea față de Iran și experiența pe câmpul de luptă în Irak și Afganistan.

În timp ce nominalizarea acestui general în rezervă de 66 de ani ar fi probabil populară în rândul forțelor americane, dintre care mulți îl cunosc sub porecla "Câinele turbat", măsura ar trebui să depășească un obstacol birocratic.

Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze nominalizarea sa.

După o întâlnire recentă, Trump a scris pe Twitter despre Mattis că acesta a fost "foarte impresionant", "un adevărat general al generalilor".

Pe 23 noiembrie, președintele american ales a explicat că și-a schimbat opinia referitoare la tortura din timpul interogatoriilor, inclusiv cea privind simularea înecului, după ce a discutat cu generalul de marină în rezervă James Mattis, pe care intenționează "foarte serios" să-l numească în fruntea Pentagonului.

Domnul Mattis "mi-a spus: "eu n-am găsit niciodată asta util"", a relatat Trump, adăugând că acesta dă mai multă valoare câștigării încrederii suspecților și recompensei pentru colaborare.

Viitorul președinte a explicat că a fost "foarte impresionat de răspunsul" generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: "dați-mi un pachet de țigări și două beri și voi face mai bine decât asta".

Generalul James Mattis, cunoscut pentru stilul său direct de a vorbi și neîncrederea sa față de Iran, este foarte apreciat la Washington, nota AFP, care adăuga că numirea sa de către Senat nu ar trebui să pună probleme.

"Cred că este timpul să fie un general", a afirmat luna trecută Donald Trump.

Dacă ar fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi al doilea general care va conduce apărarea americană după generalul George Marshall, în 1950.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE