Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Un film despre prejudecațile fața de minoritatea sami in Suedia, laureat al Premiului Lux al Parlamentului European

Postat la: 14.11.2017 - 16:24 | Scris de: Ziua News

0

Drama suedeză "Sami Blood", regizată de Amanda Kernell, care prezintă lupta din anii 1930 a unei adolescente sami din Suedia cu rasismul și discriminarea față de minoritatea din care făcea parte, a obținut marți Premiul Lux decernat de Parlamentul European, relatează AFP.

2a9c6ca3-a4f4-4984-af77-e120eb70836d

Sursa foto: Sami Blood / Facebook

"Să primim acest premiu este ca o reparație pentru generațiile de sami care au traversat o perioadă în care erau tratați ca și cum aveau mai puțină valoare decât alții", au declarat în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg cele două actrițe principale din film, surorile norvegiene Lene Cecilia și Mia Erika Sparrok, îmbrăcate în costume tradiționale.

Samii (sau laponii cum erau denumiți în trecut) sunt un popor autohton stabilit de peste 10.000 de ani în nordul Scandinaviei, în Norvegia, Suedia și Finlanda, și care trăiește în principal din creșterea renilor.

Filmul prezintă povestea unei tinere sami de 14 ani care, în anii 1930, aspiră să-și părăsească comunitatea pentru a duce o viață diferită, dar se lovește de intoleranță și de prejudecățile rasiste ale societății suedeze.

Astăzi "suntem încă acolo (...) Samii încă există", au spus cele două tinere actrițe, dintre care una și-a început discursul în limba maternă. "În fiecare zi putem constata efectele modului de a gândi și ale politicilor colonialiste pe care le puteți vedea" în film, au adăugat ele.

Europa trebuie să acționeze pentru a păstra modul de viață al sami, amenințat în special de schimbarea climatică, dar și de ", amenință viața tradițională a sami.

"Ce-a de-'a șaptea artă' s-a născut aici, în Europa. Filmul promovează cultura, valorile și dialogul. Premiul din acest an creează premisele unui unei noi ediții de succes în 2018, anul patrimoniului cultural. Patrimoniul cultural nu înseamnă numai literatură și artă. Înseamnă și poveștile pe care le spunem și filmele pe care le vedem. Este fabrica vieților noastre", a declarat președintele legislativului comunitar, Antonio Tajani, care a felicitat echipele care au lucrat la cele trei filme finaliste, informează un comunicat al PE.

Filmul suedez a fost preferat altor două finaliste ale premiului, ajuns la a XI-a ediția. Este vorba despre "120 battements par minute", al regizorului francez Robin Campillo, consacrat activității Act-Up, o organizație de luptă pentru apărarea drepturilor bolnavilor de SIDA în anii 1980, și "Western", al regizoarei germane Valeska Grisebach, care spune povestea unui grup de muncitori germani trimis pe un șantier de construcții din Bulgaria.

Cele trei filme finaliste au beneficiat de susținerea financiară a Parlamentului European pentru a fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și difuzate în cinematografele din cele 28 de state membre.

Anul trecut, Premiul Lux, care vizează promovarea filmelor europene, a fost decernat comediei germane "Toni Erdmann", al regizoarei Maren Ade, filmat în mare parte în România, o cronică a relației dintre o corporatistă prea serioasă și tatăl ei fantezist. Filmul a avut un succes neașteptat în mai multe țări, după ce a făcut senzație la Festivalul de la Cannes în 2016, comentează AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Mariana Ionescu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE