Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Vicepreședintele ANRE: Problemele aparute pe piața din Romania au fost create de lipsa de energie și a capacitaților de producție

Postat la: 15.11.2017 - 11:55 | Scris de: Ziua News

0

Problemele apărute în acest an pe piața de energie din România au fost create atât de lipsa capacităților de producție, cât și de lipsa de energie, a declarat, miercuri, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferință de specialitate.

d463c032-f6c9-422a-a872-c57aae199a95

"Problemele majore apărute în acest an pe piața de energie au fost create de lipsa de energie și cred că nu este o noutate. Am observat anul acesta, în condiții de secetă, un nivel redus al rezervelor din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și dintr-o producție mai redusă din partea centralelor eoliene și din anumite capacități de producție care au fost indisponibile din cauza unor probleme tehnice. Am văzut astfel care sunt limitele sistemului în ceea ce privește partea de producție. Părerea mea este, repet, că aceste probleme au fost create din lipsa de energie din piață și de lipsa capacităților de producție. În acest sens, nu putem să trecem cu vederea faptul că, în afară de regenerabile care au beneficiat de un regim special din 2010 încoace, având această schemă de sprijin, o problemă pe care încercăm să o rezolvăm și să îmbunătățim lucrurile, în rest nu s-a prea investit în România în rețelele de energie electrică. Motivul este că, pe de o parte, investitorii nu au încredere în piața din România, pe de altă parte nu au siguranța că energia electrică produsă pe aceste capacități de producție va fi vândută. Avem în vedere să modificăm legislația în acest sens", a subliniat Nagy-Bege.

Acesta a adăugat că ANRE lucrează la dezvoltarea legislației secundare, instituția fiind la începutul procesului de licitație pentru achiziția de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanță pentru primul trimestru al anului 2018.

"ANRE va dezvolta legislația secundară, astfel încât aceasta să poată asigura premisele pentru introducerea unui model de piață atât pe piața de energie electrică, cât și pe piața de gaze naturale. După cum bine știți, suntem la începutul procesului de licitație pentru achiziția de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanță pentru primul trimestru al anului 2018, acea Componentă de Piață Concurențială care, începând cu anul viitor, va constitui 100% din prețul energiei electrice furnizate consumatorilor care beneficiază de serviciul universal. Acest lucru va funcționa ca o plasă de siguranță pentru aceste categorii de consumatori care au dreptul la serviciul universal și nu putem să trecem cu vederea că dacă analizăm doar acel comparator de prețuri care există pe site-ul ANRE, atât pentru energie, cât și pentru gazul natural, vedem că sunt deja zeci de furnizori dispuși să vină spre consumatorii casnici și reușesc să oferteze sub aceste prețuri ale furnizorilor de ultimă instanță", a menționat vicepreședintele ANRE.

Oficialul Autorității a susținut, totodată, că introducerea în piață a unor teste de stres reprezintă un instrument necesar și important de evaluare a performanței furnizorilor de energie.

"Liberalizarea pieței de energie rămâne o temă de maximă securitate și ea trebuie să asigure dezvoltarea unei competiții reale și corecte și, totodată, să vină la pachet cu pârghii adecvate pentru asigurarea continuității în alimentarea cu energie și de servicii mai bune pentru consumatorii care suportă în cele din urmă costurile facturii. Anul acesta ne-am confruntat cu situații neobișnuite apărute pe piața de energie care au avut un impact asupra întregului sector energetic românesc și care au evidențiat o serie de vulnerabilități în funcționarea întregului model de piață. Introducerea în piață a unor teste de stres pentru a vedea modul în care piața reacționează în diferite situații reprezintă un instrument necesar și important de evaluare a performanței furnizorilor, dar și de avertizare la apariția unor eventuale elemente de risc, astfel încât consumatorul final să fie protejat", a spus Zoltan Nagy-Bege.

De la 1 ianuarie 2018, piața de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va controla doar prețurile consumatorilor alimentați în regim de Serviciu Universal.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, ediția a III-a a Conferinței anuale cu tema "Liberalizarea, la final? Efecte și provocări".

Potrivit organizatorilor, pentru ediția din acest an a evenimentului au fost alese spre dezbatere subiecte precum liberalizarea pieței de energie și noul Pachet energetic al Uniunii Europene.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE