Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


VITICULTURA ȘI VINURILE LUMII: Spania, cea mai mare țara cultivatoare de vița-de-vie

Postat la: 19.10.2016 - 10:54 | Scris de: Ziua News

0

Spania este, potrivit celor mai recente statistici ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (2015), publicate pe site-ul oficial www.oiv.int., cea mai mare țară cultivatoare de viță-de-vie din lume, cu o suprafață de 1,021 milioane hectare. Producția anuală de vin depășește puțin 37 milioane de hectolitri, ceea ce o clasează pe locul al III-lea în topul țărilor producătoare de vin, după Italia și Franța.

ac2062a6-1226-4c75-8319-4d16eeef3fda

Sursa foto: captură YouTube

Viile au un istoric îndelungat în Peninsula Iberică, vița-de-vie fiind adusă aici înainte de cucerirea romană, de către navigatorii fenicieni, apoi de către greci, notează oenologul Mihai Macici în cartea ''Lumea vinurilor. Vinurile lumii''. Multe dintre vii au fost defrișate, apoi, de către arabi, dar viticultura s-a refăcut ulterior, ocupând un loc foarte important în agricultura spaniolă.

Cu toate că Spania se bucură, în linii mari, de o climă favorabilă culturii viței-de-vie, randamentele nu sunt foarte mari. Acest fapt se datorează climatului secetos din anumite regiuni, dar și solului arid. Influența Oceanului Atlantic și a Mării Mediterane creează condiții climatice diferite de la o zonă la alta, arată prof.dr. Constantin Țârdea și prof.dr. Liviu Dejeu, în cartea ''Viticultură''. Astfel, în partea de sud și de est, clima este mediteraneeană, cu veri calde și secetoase, ierni blânde și ploioase, în nord-est, clima este oceanică, cu precipitații bogate, iar în partea centrală, clima este continentală.

Suprafața viticolă a Spaniei cuprinde șase mari zone. În nord, se află regiunile viticole Rioja, Navarra, Aragon; în centru, Castillia-La Mancha; în est, Catalonia, Valencia și Murcia; în nord-est, Galicia; în sud, Andaluzia, la toate acestea adăugându-se Insulele Baleare.

Cea mai întinsă regiune viticolă spaniolă este Castillia-La Mancha, în care se obține aproape jumătate din producția totală de vin a țării. Aici se produc, în primul rând, vinuri albe, pe primul loc în sortiment fiind soiul Airen, dar în ultima perioadă tot mai importantă a devenit producția de vinuri roșii și rozé, din soiuri precum Cencibel, Moravia sau Garnacha.

În nordul Spaniei, se întind regiunile viticole Rioja, Navarra și Aragon. Prima dintre acestea, Rioja, își trage numele de la cel al unui râu mic care străbate această zonă, Rio Oja. Este o regiune celebră pentru calitatea înaltă a vinurilor roșii, produse aici din soiurile Tempranillo și Garnacha. De altfel, obținerea unor vinuri de o calitate atât de bună în Rioja se datorează și puternicei influențe franceze, manifestată îndeosebi prin aplicarea metodei de maturare a vinurilor roșii în baricuri, originară din Bordeaux.

Regiunea viticolă Navarra, situată mai la nord de Rioja, este celebră pentru obținerea vinurilor roșii și rozé, acestea din urmă fiind unele dintre cele mai apreciate vinuri rozé spaniole, iar în Aragon, la est de Navarra, se produc vinuri roșii de Garnacha, Tempranillo și Moristel și vinuri albe pe bază de Macabeo și Viura.

Vinurile spaniole de mare celebritate rămân, însă, Jerez și Malaga, ambele obținute în regiunea viticolă a Andaluziei, care se bucură de un climat deosebit de favorabil, cu ploi rare și temperaturi moderate pe perioada verii. Andaluzia este cea mai însorită regiune viticolă spaniolă din zona litorală atlantică.

Vinurile de Jerez, cunoscute și sub denumirile de Xeres și Sherry, se obțin în sud-vestul Spaniei, din soiurile Palomino de Jerez, Palomino Fino și Pedro Ximenez. Aceste vinuri sunt unice în lume prin caracteristicile lor de compoziție și organoleptice, făcând parte din categoria vinurilor speciale, obținute prin adaos de alcool.

Renumele vinului de Jerez se datorează și negustorilor britanici, care l-au comercializat, făcând din el vinul preferat al elitei londoneze. Însuși marele dramaturg William Shakespeare savura acest vin ori de câte ori avea ocazia, iar în opera sa se găsesc numeroase referiri la vinurile Sherry, notează site-ul www.sherry.wine.

Sursa foto: captură YouTube

Vinurile de Jerez sunt obținute printr-o tehnologie aparte, constând în maturarea vinurilor sub o peliculă de drojdii. Dar, întregul proces de producere a vinului este supus unui adevărat ritual, încă de la prelucrarea strugurilor, ritual ce se mai respectă și în zilele noastre îndeosebi în gospodăriile mai mici. Astfel, după ce sunt culeși, strugurii sunt așezați pe rogojini pentru a se usca la soare, iar noaptea sunt acoperiți cu rogojini din fibre ierboase, pentru a-i proteja de rouă, scrie Giuseppe Sicheri în cartea ''Vinurile lumii''. Apoi, strugurii sunt separați de ciorchine și zdrobiți cu picioarele într-un vas de piatră, călcătorii de struguri fiind încălțați cu niște pantofi din piele prevăzuți cu niște gheare, pentru a nu strivi prea tare părțile solide. Această operațiune durează circa 12 ore, de la miezul nopții, până la miezul zilei. Mustul este pus în butoaie de stejar și lăsat la fermentare. Butoiul, însă, nu se umple decât în proporție de 90%, lăsând astfel loc aerului. La suprafața vinului se formează o peliculă subțire de drojdii, care ferește vinurile de oxidare, favorizând, totodată, dezvoltarea unor însușiri particulare de aromă și de gust caracteristice acestora. Se obține, astfel, un vin de bază sec, cu o tărie alcoolică de 11,5-12% vol., care, prin adaos de alcool, se aduce la 15,5% vol., în cazul tipului de vin Fino și de 18% vol, pentru tipul de vin Olorosso.

Malaga, cel de-al doilea vin spaniol de mare celebritate, se obține în regiunea viticolă Malaga, situată pe Costa del Sol, în apropierea Mării Mediterane. Vinurile de Malaga sunt dulci, bogate în alcool și se obțin din soiurile Pedro Ximenez și Moscatel. Pentru prepararea lor, se pornește de la câteva vinuri — materie primă, cum ar fi vinurile ''tierno'', ''maestro'' și ''dulce'', notează oenologul Mihai Macici. ''Tierno'' se obține din struguri de Pedro Ximenes supramaturați pe butuc sau întinși la soare, cu o tărie alcoolică de 15,5-16% vol. și cu un conținut bogat de zahăr. ''Maestro'' se obține prin alcoolizarea mustului până la 7% vol., urmată de fermentare și de alcoolizarea definitivă până la 16% vol,, cu un conținut în zahăr de minim 190 g/l, iar ''dulce'', un alt partener folosit în producerea vinurilor de Malaga, se obține prin alcoolizarea mustului de până la 5% vol, cu un conținut în zahăr de cel puțin 50 g/l.

Diferitele tipuri de vin de Malaga se obțin prin amestecul acestor trei componente, la care se adaugă așa-numitul ''arrope'', un must concentrat obținut prin încălzire pe foc, în cazane cu fund dublu, până ce scade la o treime din volum. Vinurile de Malaga obținute sunt, de regulă, vinuri dulci, cu o tărie alcoolică cuprinsă între 15 și 20% vol.

Spania este o țară cu tradiție și în ceea ce privește cultura strugurilor de masă, cei mai valoroși fiind obținuți în Andaluzia, Valencia și Murcia. Soiurile de struguri pentru masă sunt, însă, cultivate la scară mai redusă față de cele de struguri pentru vin.

AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE