Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


ZILE NAȚIONALE: Emiratele Arabe Unite - istorie și repere geografice

Postat la: 02.12.2016 - 07:55 | Scris de: Ziua News

0

Emiratele Arabe Unite marchează, la 2 decembrie, Ziua națională, aniversarea proclamării înființării Emiratelor Arabe Unite (1971).

7d417672-1eb5-48cf-b937-fa6cf16dc531

Sursa foto: Captură youtube.com

Stat situat în Peninsula Arabă, Emiratele Arabe Unite se învecinează cu Omanul la sud-est, Qatarul la nord, Arabia Saudită la vest și sud-vest și Golful Arab la est (pe o lungime de cca. 700 km). Emiratele Arabe Unite au un relief relativ monoton, dat de o câmpie aridă, presărată de dune de nisip — sector al Deșertului Arabiei — ce se înalță către est, unde, la granița cu Omanul, se află Munții Al Hajar/Hajjer (2100 m), potrivit Enciclopedia Statelor Lumii (2005).

Clima este tropical-deșertică, precipitațiile depășesc rar 75mm/an — în emiratul Sharjah ating 105 mm/an. Lipsesc cursurile permanente de apă iar vegetația se limitează la ierburi și tufișuri xerofite (în deșert), curmali și alți palmieri în oaze (Buraimi, Al'Ain, Liwa). În ultimele două decenii, datorită utilizării apei marine desalinizate, s-au extins spațiile verzi și plantațiile forestiere.
Pentru a obține controlul asupra regiunii, în secolele XVI-XVIII, s-au manifestat profunde rivalități comerciale și politice între portughezi, olandezi și englezi. Către sfârșitul secolului XIX, Franța, Germania și Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate și "exclusive" cu fiecare dintre șeici prin care aceștia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecția șeicatelor împotriva oricărui atac din afară. Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a șase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se și Ras Al-Khaima, potrivit potrivit site-ului oficial al MAE.

Sursa foto: Captură youtube.com

Cele șapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah și Umm al-Qaiwain), care compun federația, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de șef al emiratului. Potrivit Constituției, adoptate în 1971, funcția de președinte al statului federal este deținută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreședinte și prim-ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE