Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite

Postat la: 23.09.2017 - 03:54 | Scris de: Ziua News

0

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

626e66a3-c8c1-4196-94e3-3dd6568a1a62

Învecinându-se cu Iordania la nord, cu Irak, la nord și nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain și Emiratele Arabe Unite la est, Oman, la sud și sud-est și Yemen, la sud, este numită "țara celor două moschei sfinte", cu referință la Mecca și Medina, locuri simbol ale Islamului.

În afara celor două orașe Mecca și Medina, considerate și cele mai populare destinații de turism religios din lume, cu aproximativ două milioane de pelerini care efectuează pelerinajul principal (hajj) și micul pelerinaj (umra), Arabia Saudită oferă multe alte atracții turistice.

Moscheea Profetului din Medina se află pe locul unei moschei construite de Profetul Mahomed, lângă casa sa, aici aflându-se și mormântul profetului. În anul 707, califul Umayyad a dărâmat vechea moschee și a construit, în locul său, una mai mare. Construită pe fundații de piatră și cu acoperiș din lemn, pereții moscheii au fost decorați cu mozaicuri similare cu cele de la Moscheea Umayyad din Damasc sau de la Domul Stâncii din Ierusalim. La rândul său, sultanul Mamluk Qala'un (1279-1290) a ridicat deasupra casei și mormântul Profetului. În 1481, după ce un fulger a distrus o mare parte din moschee, sultanul Qaytbay (1416/1418-1496) s-a ocupat de reconstrucția acesteia. Și în timpul sultanului otoman Abdulmecid I (1839-1861), moscheea a fost în întregime refăcută. Cele mai recente renovări care au sporit dimensiunile moscheii, făcând posibilă primirea unui număr mare de pelerini, au avut loc în perioada Regelui Fahd (1982-2005), potrivit http://www.thearabweekly.com.

Moscheea are un acoperiș cu 24 de domuri pe baze pătrate, găurile perforate din baza fiecărui dom ajutând la iluminarea interiorului. Atât acoperișul, cât și zona pavată din jurul moscheii sunt folosite pentru rugăciune. Moscheea este bogat ornată cu marmură și pietre policrom, iar cea mai impresionantă componentă a clădirii este Domul verde al Profetului, care se ridică printre numeroasele domuri albe.

Moscheea cea sfântă din Mecca este considerată prima destinație pentru pelerinaj hajj, având o suprafață de 356.800 de metri pătrați și putând găzdui până la 820.000 de pelerini. A fost construită în secolul al VII-lea și reconstruită și extinsă periodic de atunci.

Palatul Murabba din Riad este una dintre clădirile istorice din Arabia Saudită, în palat funcționând în prezent unul dintre muzeele din oraș. Construcția palatului a început în 1936 și a fost finalizată în 1945, având destinația de reședință a familiei regale. Palatul, construit în stilul arhitecturii tradiționale Najdi, are formă cubică și este înconjurat de un zid imens care cuprinde nouă porți, potrivit arabnews.com și splendidarabia.com.

Tot în categoria clădiri istorice intră și Muzeul Național al Arabiei Saudite din Riad, care a fost înființat în 1999 și face parte din Centrul Istoric Abdul Aziz Riad. Muzeul dispune de artefacte istorice, manuscrise vechi. Exponatele sunt organizate în opt galerii: Om și Univers, Galeria Regatele Arabe, Era preislamică, Misiunea profetului, Islam și Peninsula Arabică, Primul și al doilea stat arab, Hajj-ul și cele două Moschei Sfinte, conform http://www.nationalmuseum.org.sa. Cu prilejul recentei vizite în regatul Arabiei Saudite, președintele american Donald Trump a vizitat acest frumos obiectiv cultural, indică www.bloomberg.com.

În capitala Riad se află și Parcul Al Maktaba care se întinde pe o suprafață de 221.000 de metri pătrați și are cascadă situată foarte aproape de zona de acces și o piscină artificială dispusă pe direcția est-vest a parcului. Parcul este presărat cu foarte multe locuri de odihnă umbrite de copaci. Un turn cu ceas, vizibil de la mare distanță, se află în centrul parcului și sunt organizate șase zone speciale de joacă pentru copii, menționează http://www.arriyadh.com.

Un alt obiectiv turistic important este Grădina Zoologică Națională din Riad, cea mai mare din Arabia Saudită (222.530 metri pătrați) și cuprinzând peste 1.400 de animale din peste 40 de specii, indică http://www.arriyadh.com.

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse două obiective din această țară: siturile arheologice de la Al-Hijr (Madâin Sâlih) și zona istorică At-Turaif din Ad-Dir'iyah. Al-Hijr este considerat cel mai mare sit conservat al civilizației nabateenilor, conținând morminte foarte bine menținute din perioada sec. I î.Hr. — sec. I d.Hr., precum și aproximativ 50 de inscripții din perioada pre-nabateană, potrivit http://whc.unesco.org/. Citadela At-Turaif din Ad-Dir'iyah a fost prima capitală a Dinastiei Saudi, fiind situată la nord-vest de Riad. Proprietatea a fost construită în secolul al XV-lea, în stil arhitectural Najdi, specific Peninsulei Arabice. În secolele XVIII și XIX, rolul politic și religios al At-Turaif din Ad-Dir'iyah a crescut, citadela devenind centrul puterii temporale al Casei de Saud.

România și Regatul Arabiei Saudite au stabilit relații diplomatice la rang de ambasadă la 13 martie 1995. Ambasada României la Riad a fost deschisă în octombrie 1996, iar cea a Regatului Arabiei Saudite la București în 2002, indică mae.ro.

AGERPRES/(Documentare — Liviu Tatu, editor: editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE