Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Ziua mondiala de comemorare a victimelor accidentelor de circulație

Postat la: 19.11.2017 - 04:25 | Scris de: Ziua News

0

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație se marchează în 2017, data de la 19 noiembrie, a treia duminică a lunii. Tema propusă pentru 2017 este ''De la comemorare globală la acțiune globală pe perioada unui deceniu - Reducerea numărului de decese și leziuni grave cu 50% până în 2020'', potrivit site-ului www.worlddayofremembrance.org.

ea300581-1241-4b68-97d9-4a768f34f24f

Sursa foto: worlddayofremembrance.org

Tema se referă la pilonul 1 al planului global pentru ''Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2011-2020'', precizează site-ul amintit. Unul dintre indicatorii acestui pilon se referă la faptul că "Nu există țări cu obiective de siguranță rutieră bazate pe timp. Obiectivele oferă un mijloc de monitorizare a progresului și monitorizarea progresului este vitală pentru atingerea scopului final al Deceniului — reducerea numărului prognozat de decese și răniri rutiere la nivel global până în 2020.

La inițiativa RoadPeace (organizație caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistență victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluția privind ameliorarea siguranței rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

Prin instituirea acestei zile se urmărește atragerea atenției asupra faptului că imprudența în trafic poate pune în pericol viața, sănătatea și banii. În această zi, guvernele, ONG-urile și alte instituții ale statului din țările lumii sunt chemate să promoveze atenția în trafic prin activități care au drept scop sensibilizarea tuturor participanților la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulația pe drumurile publice, conștientizarea impactului social și al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuși conducătorii tineri și promovarea acțiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depășirea neregulamentară sau neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță și căștile de protecție, precum și chestiuni legate de infrastructura rutieră.

În 2011, pentru a aduce în atenția tuturor importanța fenomenului, a fost lansat ''Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2011-2020'' și, totodată, apelul pentru organizarea unor acțiuni semnificative pentru marcarea Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, fiind stabilit, în acord cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), un motto pentru întreaga decadă: ''Să facem deceniul 2011-2020 să-și amintească!''.

În România, potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), zilnic pe șosele țării își pierd viața 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe site-ul asociației, www.avacromania.ro.

Fondată în decembrie 2000, AVAC este o asociație neguvernamentală, fiind alături de autoritățile centrale și locale cu responsabilități în prevenirea și combaterea accidentelor de circulație, dar și lângă victimele accidentelor de circulație și familiile lor, pentru a le sprijini și acorda asistență profesională, juridică, psihologică, socială, spre a atenua urmările grave ale evenimentelor rutiere.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE