Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












6 Activiști iRA arestați pentru a nu pereclita vizita Prințului Charles în Irlanda

Postat la: 14.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Șase bărbați au fost arestați recent de Garda (poliția irlandeză) pentru activități teroriste, posesie de explozivi și apartenență la un grup terorist. Cei șase dizidenți IRA au fost arestați într-o operațiune masivă, în urma mai multor percheziții la peste 20 de case din comitatele irlandeze Louth, Dublin, Leitrim și Wexford.

Garda a intensificat acțiunile de urmărire a suspecților în activități republicane dizidente. Asta în virtutea planificatei vizite a Prințului Charles în Irlanda de săptămâna viitoare. Deasemenea un dispozitiv explozibil foarte puternic a fost descoperit într-o casă în zona Riverchapel de Courtown, Co Wexford în timpul uneia dintre cele 20 de raiduri planificate. Nimeni nu a fost găsit în casă, atunci când membrii Detective Special Unity Garda au controlat incinta. Zona a rămas izolată până când membri și geniștii Armatei au dezamorsat dispozitivul explozibil.
Cei șase dizidenți IRA (n.n.- își spun Real IRA) care nu recunosc încetarea focului și a ostilitaților împotriva UK, sunt în prezent deținuți în baza Secțiunii 30 din Legea ce cuprinde Infracțiunile contra Actului de stat. Cei șase bărbați au vârste cuprinse între 20 și 63 de ani.

Piese de completare pentru dispozitive explozive dar și alte arme de foc au mai fost descoperite și la unele locații din Co Leitrim. În acest caz fiind arestați doi barbați de 20 de ani la Manorhamilton Garda Station. Seniorul de 63 de ani a fost cheia în formarea de noi specialiști în fabricarea bombelor și în manipularea armelor de foc, fiind deja condamnat odată în legătură cu descoperirea unui arsenal de arme, inclusiv lansatoare de rachete te tip AK47s. El a avut legături strânse cu celebra figură a Real IRA Alan Ryan, dar și cu liderului organizației Michael McKevitt.

Declanșarea acestei vaste operațiuni anti-teroriste are la bază intensificarea activităților dizidenților IRA înainte de vizita de săptămâna viitoare în Irlanda a moștenitorului tronului Coroanei britanice și a Ducesei de Cornwall. Oaspeții britanici vor vizita partea de nord-vest a insulei în timpul călătoriei lor de patru zile. 
Cei doi intenționează să meargă și la Mullaghmore, Co Sligo, loc în care unchiul prințului Charles, SIR Mountbatten a fost asasinat de către IRA în 1979. Apoi vor participa la o cursă de cai în Sligo, la mai puțin de 25 de mile de unde au fost găsite în recentele razii echipamentele explozibile, pistoalele și bombele.
Când regina Elisabeth II a vizitat Irlanda în urmă cu patru ani, Garda și experții anti-terorism au fost nevoiți să dezamorseaze mai multe bombe și au fost obligați să dea o serie de explicații referitoare la dispozitivele explozive viabile descoperite în Dublin și împrejurimi.

De la Dublin,
Marian Gârleanu

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE