Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Acuzaţiile grave Mihaelei Iorga-Morar: „Kovesi mi-a cerut să ies cu dosarul unui fost ministru ce urma să fie numit premier"

Postat la: 12.02.2018 - 10:01 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorul DNA Mihaiela Iorga a declarat că Laura Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să "iasă" cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe şefa UNJR, Dana Gîrbovan, ministru al Justiţiei, ceea ce reprezenta un dezastru pentru DNA.

Iorga a mai acuzat-o pe Kovesi că a manipulat în cazul dosarului Microsoft şi a susţinut că şefa DNA foloseşte instituţia într-un „război personal". În replică, şefa DNA susţine că nu a avut nicio discuţie cu vreun procuror privind dosarul unui ministru. Mihaiela Iorga a mai spus că a fost chemată de către procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un birou al unui alt procuror, prin urmare a mai existat un martor al acestei discuţii.

"A existat un moment care m-a marcat. Trebuia desemnat la un moment dat premierul României. Era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest fost ministru. Nu voi da nume pentru că nu vreau să spună cineva că am stricat o anchetă. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu acel dosar. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce va însemna un dezastru pentru noi. (...) M-a şocat acel moment. Nu se poate, mi-am spus. Discuţia a fost în biroul unui alt procuror. A rămas la fel de blocată ca mine. Nu am cedat acestor presiuni", a declarat procurorul Mihaiela Iorga.

Procurorul a precizat că a răspuns atunci că acest lucru nu este posibil pentru că dispunerea continuării urmăririi penale ar fi însemnat o cerere adresată Parlamentului, deci nu se putea trece la o altă etapă şi, în acel moment, nu existau probe suficiente la dosar. „Kovesi foloseste instituţia (DNA-n.r.) într-un război personal", a comentat ea, răspunzând unei întrebări în acest sens.

Cât priveşte dosarul Microsoft, Iorga a susţinut că şefa DNA avea „o singură dorinţă": să fie trimis cât mai repede în instanţă, chiar dacă ar fi conţinut un prejudiciu prezumtiv. „Dacă aş fi trimis în judecată dosarul în acest fel era un abuz", a declarat Mihaiela Iorga. Ea a adăugat că în ultima vreme a fost o amplă operaţiune de dezinformare în acest caz, precizând că „e nedrept şi incorect să-ţi ascunzi incapacitatea de a demonstra o infracţiune, de a o proba în spatele unei aşa-zise prescripţii". Iorga a susţinut că, în cadrul dosarului Microsoft pe care-l instrumenta, Laura Codruţa Kovesi i-ar fi trimis, la un moment dat, un mesaj prin care o anunţa că omul de afaceri Nicolae Dumitru ar fi urmat să vină să facă denunţuri importante în această cauză.

"Niro zice că vine mâine seară la 7 cu avocata aia a lui. Să vedem ce va zice", ar fi fost mesajul transmis de procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, către Mihaiela Iorga. Mesajul ar fi fost trimis pe 29 septembrie 2014. Procurorul a precizat că nu ştie de unde a ştiut Laura Codruţa Kovesi că Nicolae Dumitru urma să vină atunci la DNA, dar a precizat că aceasta se implica în dosare şi era la curent cu tot ceea ce se întâmplă în respectivele cauze. Totodată, Mihaiela Iorga a mai precizat că tot procurorul şef DNA i l-a introdus pe Dinu Pescariu, după o întâlnire pe care fostul jucător de tenis ar fi avut-o cu Laura Codruţa Kovesi, spunându-i că acesta ar fi un posibil "colaborator" în dosar.

"E o formă de imixtiune. Atunci nu am perceput-o aşa. Era altceva ascuns în spatele acestei acţiuni, altceva decât buna credinţă. (...) Erau întrebări foarte multe", a declarat Mihaiela Iorga, la Antena 3. Mai mult, Mihaiela Iorga a susţinut că a fost ameninţată de către Elena Rădescu, inspectoarea care a condus echipa de control care a verificat managementul DNA, aceasta spunându-i că are un copil de crescut şi să nu forţeze "dragostea cu DNA". "Cred că cele mai şocante ameninţări le-am primit în sediul Inspecţiei Judiciare, de la inspectoarea Elena Rădescu. Am fost audiată de dânsa în cadrul cercetării disciplinare. Nu a interesat faptele care făceau obiectul cercetării. Doamna inspector m-a întrebat de ce insist dragostea cu forţa cu DNA. Am întrebat de ce a ajuns la aceatsă concluzie. (...) Am primit ameninţări că nu trebuie să mă lupt cu sistemul, cu doamna procuror şef", a declarat procurorul Mihaiela Iorga, la Antena 3.

Aceasta spune că inspectoarea ar fi încercat să lase de înţeles că procurorul şef al DNA este doar un executant. "Spunea că doamna Kovesi e cumva nevinovată, că altcineva disctează aceste acţiuni (...) Rădescu mi-a spus că ar trebui să am grijă că am un copil de crescut. Nu am martori, dar sunt lucruri care trebuie spuse. S-a întâmplat în biroul dânsei de la Inspecţia Judiciară. Nu am ripostat la ameninţări", a mai spus Iorga. Inspectoarea Elena Rădescu a condus echipa de control care a verificat managementul DNA. În urma acestei verificări a izbucnit un scandal. Mai exact, echipa inspectorilor care a făcut controlul s-a divizat în două şi asta pentru că Elena Rădescu şi-a acuzat colegele că ar fi fost nepoliticoase cu procurorii anticorupţie. În replică, acestea au spus că au fost făcute presiuni.

În replică, şefa DNA susţine că nu a avut nicio discuţie cu vreun procuror privind dosarul unui ministru. "Nu a existat nicio discuţie cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaela despre un dosar despre vreun ministru care putea sa ajungă premier", a declarat Kovesi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE