Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Andrei Pleşu: „Deciziile Tribunalelor Poporului trebuie riguros reconsiderate!"

Postat la: 02.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Reputatul intelectual Andrei Pleşu solicită Ministerului Justiţiei să reconsidere de o manieră riguroasă deciziile luate de aşa-zisele Tribunale ale Poporului de la mijlocul anilor '40, decizii luate via Moscoca şi, actualmente, invocate deseori de controversatul Institut „Elie Wiesel", cu obiectivul unor blamabile epurări culturale.

„Socotesc urgentă reconsiderarea riguroasă a deciziilor luate de Tribunalele Poporului de la mijlocul anilor `40, invocate adesea de „Institutul Elie Wiesel" drept argument al propunerilor lui de „epurare".

Calificarea de „legionarism"

Cum ştim, tribunalele cu pricina au fost inventate de cîştigătorii războiului, pentru lichidarea adversarilor lor politici. Anticomunismul şi antisovietismul erau spontan calificate drept „legionarism" de o gloată de „asesori populari" care, de multe ori, nu ştiau mai nimic despre persoanele învinuite. Membrii tribunalelor cu pricina erau, adesea, muncitori.

Tartorul Alexandru Drăghici

Găsim, printre ei şi cîte o „casnică" dezorientată şi cîte un chelner de la Capşa, şi pe viitorul tartor al torţionarilor stalinişti Alexandru Drăghici, alături, e drept, de cîţiva jurişti, care căzuseră de acord că practicarea legii nu trebuie să aibă nicio legătură cu „obiectivismul burghez", respectiv cu respectarea codurilor juridice curente. Sub patronajul lui Lucreţiu Pătrăşcanu (foarte curînd victimă a propriilor lui „soluţii"), verdictele nu abuzau de nuanţe.

„Hotărâri" luate de politruci manevraţi de Moscova

Vorbeau toate de „infracţiuni de genocid", „crime contra umanităţii", „crime de război". Cum se poate justifica invocarea, după aproape 70 de ani, după o tranşantă schimbare de regim şi după condamnarea comunismului ca fiind „nelegitim şi criminal", a unor „hotărîri" luate de o adunătură de politruci şi ignoranţi, manevraţi de ocupantul sovietic şi de un partid, pe atunci, minoritar?", întreabă Andrei Pleşu, în cel mai recent editorial al său, publicat în Adevărul.

Alex Miclovan

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE