Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Avram Iancu tot mai departe de titlul de "Martir și Erou al Națiunii"

Postat la: 12.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cererea de reexaminare a legii privind conferirea titlului onorific de Martir și Erou al Națiunii Române lui Avram Iancu a fost admisă de senatorii Comisiei de cultură. Actul normativ a mai fost respins de senatorii comisiei, dar a fost aprobat în luna februarie de Parlament.

Klaus Iohannis a respins legea trecută de senatori susținând că aprobarea unei astfel de propuneri ar crea un precedent pentru eroii neamului, care nu au nevoie de titluri acordate de parlamentari, ei fiind în istorie şi în conştiinţa poporului prin faptele lor.

"Nu avem noi calitatea să stabilim care sunt eroii neamului românesc. Dacă vreţi, putem să pornim de la necunoscutul Dromichete, până la cei căzuţi, să spunem, la Revoluţie. Eroii îi stabileşte conştiinţa naţională, modul cum sunt percepuţi de cetăţeni, faptele lor, meritele pe care le-au avut şi nu putem stabili noi prin Parlament că sunt eroi ai neamului unii sau alţii. (...) Nu trebuie să ne arogăm drepturi pe care nu le avem. Una e să vorbim de un sistem oficial de decoraţii, titluri, care este reglementat, şi alta este să ne jucăm cu istoria neamului. Dacă vom crea acest precedent, în următorul an, doi, fiecare va căuta în zona lui eroul local ca să vină să propună să devină erou naţional", a declarat Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură din Senat.

Prin cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat respingerea propunerii legislative iniţiată de senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu, apreciind în principal că recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai puţin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic "intuitu personae", consacrat prin lege, întrucât într-o asemenea situaţie, legea şi-ar pierde raţiunea, "ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr determinant de cazuri concrete, în funcţia de încadrarea lor în ipoteza normei, ci de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE