Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cu câţi bani vor rămâne, în realitate, în mână, salariaţii după noua grilă de impozitare

Postat la: 29.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În lipsa unor date concrete, planurile Guvernului de a scădea impozitul pe salarii de la 16% la 10%, respectiv zero la pentru veniturile sub 2.000 de lei, şi de a transfera integral contribuţia la asigurările sociale în sarcina angajatului, cu o rată cumulată de 35% faţă de 39,25% lasă deschide toate scenariile privind calculul salariilor pe care angajaţii români le-ar putea primi de anul viitor.

Plasarea contribuţiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puţin 22,75% pentru a menţine valoarea salariului net. Această decizie însă este probabil ceva mai uşor de pus în practică în sectorul bugetar, fiind discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat, a spus Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services Deloitte România, citată de Ziarul Financiar, scrie gandul.info.

"În contextul în care nu avem încă un act normativ şi nici un studiu de impact sau nişte calcule oficiale pregătite de autorităţile competente, lucrăm cu mai multe scenarii privind efectul acestor măsuri. În varianta cea mai favorabilă în care s-ar aplica toate măsurile concomitent, salariul mediu brut naţional - pe care l-am luat ca reper în calcul - ar creşte cu 11,5%. Evident la salariul de până în 2.000 lei brut ar fi o majorare mai însemnată de 16,6%, în timp ce la cele mai mari creşterea s-ar resimţi mai puţin. De exemplu, la 5.000 lei brut ar fi o creştere de 8%. Pe de altă parte, cel mai pesimist scenariu ar fi dacă nu s-ar găsi o soluţie pentru creşterea artificială a salariului brut cu 22,75%, dar contribuţiile ar fi preluate de angajat, iar impozitul pe venit ar rămâne nemodificat. În acest caz, nediscutat până în prezent, salariul mediu net s-ar diminua cu 22,16%", a precizat Bontaş, citată de Ziarul Financiar. În patru din şase scenarii luate în considerare de Deloitte, salariul net al angajatului va scădea.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE