Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce a scris Adriana Săftoiu cartea ”Cronică de Cotroceni”

Postat la: 26.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Volumul "Cronică de Cotroceni" scrisă de fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu face senzație anul acesta la Bookfest. Autoarea volumului povestește despre culisele de la palatul Cotroceni din perioada 2004-2007, iar volumul este presărat cu picanterii care l-au pus pe Traian Băsescu într-o lumină deloc favorabilă. 

Luni seara, Săftoiu a explicat și care au fost motivele care au determeinat-o să scrie acest volum. "În România nu există o literatură de memorii politice decât post-mortem. (...) Fostul președinte SUA, Bill Clinton, are două cărți scrise de consilieri. Consilierul lui Mitterand are o carte foarte neplăcută despre acesta, fiind vorba despre patologia sexuală. Dacă luăm Faust a lui Goethe și folosim doar trei pasaje, putem spune că e vorba despre patologia sexuală... e simplu să fie luate doar lucrurile anecdotice din cartea mea".

Fostul purtător de cuvânt a explicat și care a fost motivul dorinței sale de a scrie cartea:

"Sunt ușor surprinsă de faptul că, după 20 de ani, ne plângem de cât de lamentabilă este viața politică. Cartea n-ar fi avut niciun sens dacă la finalul mandatului Traian Băsescu n-ar fi remarcat că serviciile secrete au prea multă putere, că nivelul drepturilor omului și demnității umane a rămas scăzut în ultimii 20 de ani, 10 dintre aceștia petrecuți în timpul mandatelor sale. Dacă toate declarațiile președintelui ar fi infirmat impresiile mele din primii 2 ani și 3 luni de mandate, dacă incompatibilitatea dintre domnii Pleșu și Băsescu nu era reală, aș fi crezut că nu avea sens să o scriu.

Cum Traian Băsescu a avut dreptul 10 ani să povestească și să pună etichete, așa am și eu dreptul. Este realitatea mea. Ar trebui să existe măcar curiozitatea de a o citi. Nimeni nu devine rău sau bun singur. Cartea aceasta nu e scrisă doar pentru cei care vor să vadă în alb sau cei care vor să vadă în negru, ci e o carte gri. Nu îi neg lui Traian Băsescu calitățile, dar ar fi o ipocrizie să nu se spună că suma lucrurilor care te înconjoară îți pot deveni defecte.

Sigur că și Traian Băsescu avea defecte, îmi permit să fac apel la Nicholas Taleb: "Când traversezi strada, dacă te uiți la culoarea ochilor pietonilor, nu vezi camionul care trece peste tine". Defectele lui Băsescu le percepeam mai puțin decât colegii mei. Sunt oameni care mă avertizau asupra unor lucruri și eu nu le băgam în seamă. Dacă aș fi în 2004 aș vota la fel, Traian Băsescu, nu Adrian Năstase.

Uimirea celor care critică volumul...e ca și cum pe scena politică am fi văzut un Traian Băsescu zen, calm, temperat, plin de gratitudine față de oameni...de parcă aș fi dezvăluit lucruri care nu s-au întâmplat în ultimii 10 ani. Întrebarea e dacă toate aceste instituții care îl deservesc au pârghii prin care pot spune că unele lucruri nu se fac. (...) Un decident poate să își permită ce spune dl. Băsescu, abuzuri care să aducă atingeri demnității și drepturilor omului.

(...) E firesc ca Traian Băsescu și Elena Udrea să aibă aceste reacții. Nu mă așteptam că Traian Băsescu va face o introspecție și că se va gândi dacă a greșit. Nici nu mă așteptam să îmi aducă flori. Oameni care au crezut în el și l-au susținut, oameni care au suportat umilințe nenumărate, au fost considerați, într-un final, că nu mai contează deloc", a mai precizat Adriana Săftoiu în emisiunea de luni seară a lui Rareș Bogdan.

De asemenea, Săftoiu a amintit și ce îl deranja cel mai mult pe fostul șef de la Cotroceni, Traian Băsescu, punctând că diverși oameni încercau să îi explice că fostul Președintele "e un om aiurea."

"Oamenii încercau să îmi explice că Traian Băsescu e un om "aiurea". Era deranjat de cei care îi spuneau "Traiane" la Cotroceni, de Cozmin Gușă care îi spunea astfel, de Blaga atunci când purta jeans, de Baltazar, la fel...avea impresia că e lipsit de respect în acest fel.
Timp de 10 ani el a spus și a putut spune despre oricine, orice. Și-a asumat, acum, postura de cetățean....De ce ne-ar fi interzis și nouă să fim cetățeni? Cozmin Gușă vă poate confirma că, în 2009, în campanie, a făcut o propunere de a face o scrisoare publică semnată de cei câțiva care l-au cunoscut și au lucrat cu președintele Băsescu. Am crezut că nu e cazul să facem asta....de aceea nici n-am vrut să scriu cartea, atât cât timp putea fi folosită ca miză electorală.", a precizat fostul purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale, la Realitatea TV.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE