Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Iliescu: Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne

Postat la: 05.12.2017 - 19:55 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat marţi că prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană.

"Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană. (...) Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică", a scris fostul preşedinte pe blogul personal.

Iliescu a amintit că în august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spunea: "Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român".

"Păstrez amintirea discuţiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix, cât şi la Bucureşti. Relaţia noastră nu a fost simplă în vremurile agitate ale începutului tranziţiei. Raţiunea şi sensul servirii interesului public, indiferent de poziţia în care ne aflam, au fost mai puternice, şi, împreună, am reuşit să transmitem către partenerii noştri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunităţii europene. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a afirmat Ion Iliescu. Regele Mihai a murit marţi, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia, a anunţat Casa Regală. AGERPRES

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE