Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ÎNĂLȚAREA DOMNULUI 2015. Obiceiuri și tradiții de Ispas

Postat la: 21.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Înălțarea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, aceasta sărbătorindu-se în funcție de ziua în care cad Paștele. An de an, la 40 de zile de la Învierea lui Hristos, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul, cum este cunoscut în tradiția populară. Anul acesta Înălțarea se suprapune peste sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena. 

Tradiţia populară presupune că ziua de Ispas are semnificaţii speciale, chiar magice. Credincioşii se încing cu foi de nuc la brâu, pentru ca si Hristos şi-a pus când S-a înălţat. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge în cer. Totodată, in aceasta zi, vitele se bat cu leuştean, ca sa se îngraşe.

De asemenea, se taie par din vârful cozilor de la vite si se îngroapă într-un furnicar. Astăzi nu se da foc si sare din casa. Despre foc se spune ca nu trebuie dat, pentru ca tot anul va merge prost, iar sare, pentru ca vacile nu vor avea smântâna. Ce se seamănă dupa Ispas nu rodeşte.
În ziua de Înălţare, femeile care au în familie morţi împart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele morţilor, crezându-se ca în acea zi se înalta sufletele lor la cer si sa aibă merinde de drum. Femeile împart laptele dulce fiert cu pasat, iar cei care primesc trebuie sa dea si ei, la rândul lor, un buchet de maturi de pe câmp. In tradiţia populara, Ispasul era un personaj mitologic care a asistat la Înălţarea Domnului si la ridicarea sufletelor morţilor.

De la Paste si până în ziua de Ispas, oamenii saluta spunând "Hristos a înviat!" si Adevărat a înviat!". Din ziua Înălţării se saluta cu "Hristos S-a înălţat!" si "Adevărat S-a înălţat!". Dupa ziua de Ispas încep a se saluta obişnuit. În aceasta zi este sărbătorit si Pastele Cailor, zi in care se spune ca toţi caii se satura o data pe an, si doar un ceas, pentru ca aşa au fost blestemați de către Maica Domnului

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE