Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Kovesi: DNA contesta in anulare decizia Curtii de apel Alba privind abuzul în serviciu

Postat la: 16.02.2017 - 15:14 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Soluția de la Curtea de Apel Alba Iulia, cu privire la o contestație la executare,nu a fost comentata de Codruta Kovesi pentru ca in calitatea ei nu poate face astfel de afirmatii, insa sefa DNA a anuntat ca insitutia sa va contesta aceasta salotie in baza motivatiei date.

"Pot să vă spun că după apariția acelei decizii, noi am analizat motivarea. Am decis, împreună cu colegii care au participat la ședința de judecată, să atacăm cu contestație în anulare, a spus Koves. "Am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după deciza CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestaţie în anulare. Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse", a declarat Laura Codruţa Kovesi procurorul şef al DNA, după ce a ieşit de la bilanţul DIICOT.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu. Decizia Curții Constituționale din iunie 2016 spune că articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu este constituțional în măsura în care prin sintagma „în mod defectuos" se înțelege „prin încălcarea legii, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului".

Judecătorii au explicat în motivare că funcționarul public a fost condamnat pentru că a încălcat prevederi dintr-o hotărâre de guvern, așadar nu din legislație primară, ci secundară, motiv pentru care s-a ajuns la anularea pedepsei. "Tot Curtea Constituțională nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu, vă rog să vă uitați la punctul 2 al deciziei. Scrie respinge excepția de neconstituționalitate pentru infracțiunea prevăzută de art. 13, indice 2 din Legea 78, care este o infracțiune de abuz în serviciu dată în competența DNA. Deci nu avem de-a face cu o dezincriminare, este o soluție izolată, noi o să atacăm cu contestație în anulare. O să vedem dacă mai sunt și alte decizii. În situația în care vom identifica și alte decizii, vom sesiza procurorul general pentru formularea unui recurs în interesul legii", a precizat procurorul-șef DNA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE