Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Lia Olguta Vasilescu: "Salariile cresc cu 56%, dar pentru 3% din bugetari, salariile scad"

Postat la: 17.05.2017 - 08:11 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Legea salarizarii unitare va aduce o crestere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi si bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajatii cu salariile mari, de 14.000 de lei, a declarat marti Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, la un post de televiziune.

"Prin aceasta Lege a salarizarii unitare salariile cresc in medie cu 56%. Este foarte adevarat ca in baza piramidei, adica aproximativ 60% dintre bugetari vor avea cresteri de 100% sau chiar peste 100%. Daca ne gandim la Aparare, acolo cresterile sunt si de peste 200%. Deci 60% vor avea salarii crescute cu cel putin 100%. Apoi urmeaza o alta categorie cu salarii deja mari in plata si la ei vor fi cresteri de aproximativ 50%, dar sunt si 3% dintre bugetari carora le va scadea salariul", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul a precizat ca exista intentia ca saptamana viitoare sa fie facute publice salariile astfel incat fiecare bugetar sa stie de unde porneste si unde va trebui sa ajunga in 2022. "La ANAF, pentru ca inteleg ca acolo este o problema, de altfel maine ministrul Finantelor Publice se va intalni cu sindicatele din Finante ca sa discute si despre Legea salarizarii si despre sporturi, la functiile de conducere era o problema, in sensul ca salariile sunt foarte mari, 14.400 de lei fara sporuri", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta a explicat ca angajatii din alte ministere, care sunt pe acelasi palier, cu aceeasi pregatire profesionala, unii aveau salarii de maximum 7.000 de lei. "Ca sa ajungi pana la 14.000, noi am facut niste cresteri, ne-am dus pana la 12.000 lei, dar nu puteam nici macar in 2022 sa ii prindem cu cei 14.000 de lei in aceasta schema, pentru ca altfel ieseam din anvelopa bugetara de 32 miliarde de lei pe care o aveam la dispozitie pana in anul 2020 si 43 miliarde cat este calculat pana in anul 2022. Si atunci ne-am gandit, peste o anumita limita este clar ca nu se poate trece, si atunci scaderile la ei sunt in jur de 1.000 de lei", a spus ministrul Muncii.

Ea a dat ca exemplul salariul unor angajati din ANAF: secretar general - 14.244 lei, in prezent, director general - 14.129 lei, director general adjunct - 14.009 lei, inspector sef, trezorier sef, sef administratie financiara 14.009 lei. Ministrul Muncii a mai precizat ca sindicatele au cerut un amendament conform caruia niciun salariu in plata sa nu fie scazut, insa a fost respins.

"Astazi in Comisia de Munca s-a cerut din partea sindicatelor un amendament prin care sa se introduca in Lege prevederea ca niciun salariu care este aflat in plata la ora actuala nu scade. Si am spus nu putem sa facem asa ceva pentru ca acesta inseamna dezechilibrarea sistemului si dupa 2022", a afirmat Lia Olguta Vasilescu. Acesta a subliniat insa ca angajatilor cu functie de executie din finante nu le scad salariile, ci a mai fost introdus un spor de 15% prin lege.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE