Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Ouă vopsite de PAŞTE. Cum se vopsesc ouăle fără chimicale. Secrete pentru ouă roşii, verzi, albastre sau galbene

Postat la: 08.04.2015 - 23:26 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ouăle roșii sunt simbolul mesei de Paște. Aproape orice poate lipsi de pe masă cu ocazia acestei sărbători, dar nu ouăle colorate. Această tradiție se păstrează de sute de ani, iar dacă acum este foarte simplu să le vopsim folosind vopsele achiziționate din magazine, în urmă cu zeci de ani, gospodinele trebuiau să găsească diferite metode de a obține cele mai frumoase ouă.

Vopselele din comerț au apărut recent pe piață, până atunci femeile foloseau diferite plante pentru a obține ouăle roșii înaintea sărbătorii de Paște. Tehnicile folosite de acestea sunt valabile și astăzi, iar avantajul lor, față de vopseaua din comerț este că nu sunt chimice și nu afectează în niciun fel dacă ajung la interiorul oului și sunt consumate. ZIUAnews vă prezintă câteva secrete cum puteți obține ouă minunate în diferite culori.

OUĂ ROȘII - pentru a obține ouăle roșii în mod natural, cea mai comună metodă este cea a vopsirii cu coji de ceapă. Culoarea obținută nu este un roșu intens, dar cărămiziul obținut se confundă tot mai mult cu culoarea ouălor de Paște. Cine dorește totuși, să facă ouă foarte roșii, poate folosi sfecla boia. Aceasta se fierbe în prealabil, câte o lingură pentru o cană de apă, iar apoi se pun ouăle și se mai fierb încă 15 minute. Pentru o culoare și mai intensă, ouăle se pot ține și peste noapte în apa cu boia. 

OUĂ ROZ - pentru ouă roz obținute în mod natural se folosește zeamă de sfeclă roșie. Sfecla se fierbe până se înroșește apa, iar apoi se pun ouăle care se mai țin încă 15 minute. De asemenea, acestea se pot ține peste noapte în apă astfel încât culoarea să se imprime și mai bine 

OUĂ GALBENE - Ouăle galbene se obțin cu șofran indian. Această metodă durează mai mult și ouăle trebuie ținute o perioadă mai lungă în apa cu șofran. O altă metodă, mult mai românească, este fierberea în apă cu frunze și rădăcină de rostopească.

OUĂ VERZI - deși tradiția creștină spune că ouăle de Paște trebuie să fie roșii, cele de alte culori dau o atmosferă veselă mesei de Paște, de aceea se vopsesc și în alte culori. Cine dorește să obțină în mod natural ouă verzi poate folosi zeama de urzici. Frunzele de urzică se fierb bine, iar ouăle se pun în apa fiartă deja.
Tot pentru obținerea culorii verzi se poate folosi spanacul și iarba. Există însă riscul de a obține ouăle de culoare gri. Totuși, dacă spanacul nu este proaspăt cules, atunci sunt șanse de a obține ouă verzi.

OUĂ ALBASTRE - multă lume consideră că ouăle albastre sunt vopsite cu vopsea din comerț și nu sunt naturale, dar bunicile noastre au descoperit că există o metodă de a face ouă albastre. Oricât de surprinzător ar suna, culoarea albastru se obține cu ajutorul frunzelor de varză roșie. Frunzele de varză se fierb până apa devine purpurie, atunci se pun ouăle în ea și se țin acolo peste noapte. Cu cât sunt ținute mai mult în apă, cu atât va fi mai intensă culoarea obținută.

OUĂ MOV - ouăle violet se obțin foarte simplu cu ajutorul afinelor. Afinele congelate, pentru că în această perioadă este destul de dificil de găsit afine proaspete, se fierb împreună cu ouăle. Culoarea obținută este una superbă.

SFATURI pentru a obține OUĂ de PAȘTE frumoase

Pentru obținerea unei culori uniforme este important ca ouăle să fie curățate foarte bine înainte de a fi puse la fiert. Acestea se curăță cu ajutorul unui burete astfel încât să nu existe impurități pe suprafața oului.

Pentru ouă strălucitoare, după ce au fost vopsite și scoase din apă, gospodinele obișnuiesc să le grece cu o bucată de slănină. Grăsimea acesteia va da un luciu superb, iar după câteva minute se va absorbi în coajă și nu va rămâne pe mâini.

Pentru obținerea modelelor pe ouă se folosesc frunze de diferite forme, în general frunze de trifoi, dar orice alte frunzulițe găsite în grădină sau în fața blocului sunt potrivite. Acestea se aplică pe ouă cu ajutorul unor dresuri de damă

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE