Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Proiect de lege impotriva violentei in familie

Postat la: 10.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un grup de aproape 60 de parlamentari PNL, PSD, ALDE si USR au depus un proiect de lege pentru inasprirea legislatiei privind violenta in familie, eliminand din Codul penal posibilitatea ca impacarea intre parti sa inlature raspunderea penala, scrie News.ro.

Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, "impacarea inlatura raspunderea penala" in cazul violentei asupra unui membru al familiei. Potrivit initiatorilor, anual sunt 500.000 de victime ale violentei domestice, din care peste 90% sunt femei. Dintre acestea, doar 15.000 fac plangeri, iar un numar si mai mic ajunge in instanta. Anual, se emit mai putin de 1.000 de ordine de restrictie. Proiectul a fost initiat de parlamentarii liberali Adriana Saftoiu, Tudorita Lungu si Gabriel Andronache, fiind semnat de alti 56 de parlamentari PNL, PSD, ALDE, USR si ai minoritatilor nationale.

Initiatorii sustin ca aceasta posibilitate este folosita in detrimentul victimelor. "De multe ori, victimele violentei domestice renunta sa se duca pana la capat demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenta. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stari de lucruri sunt multiple, dar ele intretin un mediu defavorabil victimelor si care pot predispune la recidiva si chiar la violenta in forma continuata din partea agresorului, cu consecinte grave si fata de eventualii minori din familie, care fie sunt, la randul lor, victime ale violentei in familie, fie sunt martori traumatizati", se arata in expunerea de motive.

Parlamentarii subliniaza ca statul are "obligatia pozitiva" de a-si apara cetatenii si de aceea este nevoie de aceasta modificare legislativa. Ei afirma ca inlaturarea raspunderii prin impacare reprezinta "o portita" in lege prin care autorii actelor de violenta sunt complet exonerati. "Daca legea nu este ferma in a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea risca sa nu mai fie un instrument adecvat pentru a apara victimele. Posibilitatea prevazuta acum de Codul penal ca agresorul sa se impace cu victima mentine riscuri majore pentru aceasta din urma de a fi in continuare abuzata si agresata, dar expune si alte persoane riscurilor de a cadea victime unui agresor care stie ca are la indemnana portita impacarii", se mai arata in expunerea de motive.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE