Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Radu Golban ii solicita lui Sorin Grindeanu sa faca public numarul si valoarea imobilelor restituite catre Forumul Germanilor

Postat la: 07.03.2017 - 09:29 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Solicitare adresată Primului Ministru al României, Sorin Grindeanu, referitor la numărul și valoarea totală a imobilelor restituite către FDGR și Biserica Evanghelică CA:

Stimate Domnule Prim-Ministru,

La 1 ianuarie 2017, termen stabilit prin O.U.G. nr. 66/2015, s-a finalizat procesul de restituire a proprietăților care fac obiectul unor cereri de retrocedare, inclusiv a celor confiscate în baza Convenţiei de Armistiţiu şi a Legii 485/1944, prin care statul român a devenit proprietarul bunurilor care au aparţinut Grupului Etnic German. Organizație nazistă care a preluat întreaga avere a organizațiilor săsești din Ardeal și a bisericilor acestora, transferate cu acordul părților. În 1944, conform acordului de Armistițiu semnat de marile puteri, Grupul Etnic German este catalogat drept organizație criminală, scos în afara legii, iar averea sa este în totalitate preluată de statul român printr-un decret semnat de Regele Mihai.

Moștenirea ilegitimă a acestui uriaș patrimoniu imobiliar, evaluat la sume de ordinul miliardelor de euro, a fost transferată către Forumul Democrat al Germanilor din România, care a dobândit calitatea de succesor în drepturi față de Grupul Etnic German prin sentința judecătorească nr. 2790 din 28 mai 2007, calitate în baza căreia a înaintat un număr uriaș de cereri de retrocedare.

Pornesc de la prezumția că, până la această dată, Guvernul României, prin Autoritatea de Restituire a Proprietăților (ANRP), are informații centralizate, precise și complete cu privire la situația finală a imobilelor retrocedate către foștii proprietari.

Având în vedere impactul financiar și logistic uriaș pe care îl are retrocedarea a mii de școli, spitale, grădinițe, muzee, biserici, institute de cercetare etc. asupra statului român și, implicit, asupra cetățenilor români, consider că opinia publică este îndreptățită să aibă acces la informații complete asupra listei imobilelor retrocedate, a beneficiarilor acestor retrocedări și, nu în ultimul rând, a plăților efectuate de Ministerul Finanțelor în contul titlurilor de plată emise de ANRP.

Curtea de Conturi a României arăta, într-un raport din 2013, că "Imobilele retrocedate în baza Legii nr.247/2005 în care se desfăşoară activităţi de învăţământ şi alte forme de activităţi publice, au creat premisele unei adevărate hemoragii de fonduri publice de ordinul milioanelor de euro cu titlu de chirii, sau alte condiţii financiare împovărătoare impuse sub formă comodatului, pentru că în final să se sustragă şi de la plata impozitelor şi taxelor aferente (unităţi de cult). Absenţa unor strategii în domeniul retrocedărilor facilitează îmbogăţirea proprietarilor, prin obţinerea unor venituri sigure, discreţionare, care într-un timp foarte scurt, echivalează valoarea imobilelor cu toate modernizările impuse, iar instituţiile publice rămân în contiuare fără un sediu propriu".

Reamintesc, ultima informație estimativă legată de numărul cererilor de retrocedare și de valoarea totală a imobilelor care fac obiectul cererilor de retrocedare a fost lansată în spațiul public în 2012 de către fostul ministru de Finanțe, Bogdan Drăgoi. La acea dată, domnia sa a precizat că din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor naționalizate, mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile. Astfel, conform datelor pe care le avea Ministerul Finanțelor în 2012, efortul bugetar aferent despăgubirilor solicitate de culte și minorități s-ar fi ridicat la 39 miliarde lei, dintre care 34 miliarde lei numai pentru Biserica Catolică.

Din acel moment, niciun reprezentant al Guvernului nu a mai transmis informații centralizate cu privire la eforturile bugetare angajate de retrocedări și la, citez din raportul Curții de Conturi, "hemoragiile de fonduri publice" generate de chiriile plătite de statul român instituțiilor de cult și fundațiilor ce reprezintă interesele minorităților în România.

În schimb, studiind răspunsurile transmise de instituțiile de resort către deputații care formulat interpelări și întrebări pe această temă, am găsit câteva informații fragmentare dar, chiar și așa, extrem de îngrijorătoare. Astfel, până în august 2014, Comisia specială de retrocedare ale unor imobile care au apaținut cultelor soluționase favorabil 366 de cereri de restituire - atenție - numai pentru școli și grădinițe. Din care 324 de imobile doar în Transilvania. În același timp, în răspunsul transmis către Camera Deputaților, ANRP precizează că nu poate face o estimare a numărului școlilor și grădinițelor care urmează a fi restituite cultelor religioase, deoarece destinația și situația juridică se cunosc doar în momentul soluționării cererilor.

În baza celor menţionate solicit Guvernului României să răspundă, pentru o corectă informare a opiniei publice, următoarelor întrebări:

Care este suma totală pe care comunităţile germane din România, inclusiv cultele (Biserica Evanghelică CA și Biserica Evanghelică Lutherană) şi fundaţiile germane de asemenea încorporate în Grupul Etnic German a primit-o drept despăgubire de la statul român în urma cererilor de retrocedare?
Câte imobile au fost retrocedate în natură către FDGR și care este valoarea acestora de inventar?
Care este valoarea chiriilor plătite anual în contul noilor proprietari de către autoritățile române pentru imobilele în care funcționează școli, spitale, muzee, instituții publice etc.?
Care este valoarea totală a imobilelor şi sumelor restituite de către statul român cetățenilor germani ale căror proprietăți au fost confiscate prin actul din 1944 începând cu 1990?
Care este diferenţa dintre a fi un beneficiar direct sau indirect al unor bunuri care fac obiectul unor cereri de retrocedare de la statul român?
Care sunt sumele primite de fiecare comunitate/ fundație a minorităților în parte, respectiv de fiecare instituție de cult în parte de la statul român?
Care este numărul/ valoarea de inventar a imobilelor retrocedate de statul român către fiecare comunitate/ fundație a minorităților în parte, respectiv de fiecare instituție de cult în parte?

Cu deosebit respect,
Dr. Radu-Eugen Golban

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • STEPHEN HAWKING construieste o NAVA SPATIALA! In cat timp poate ajunge la al doilea PAMANT

  Cunoscutul fizician Stephen Hawking lucreaza la construirea unei nave spatiale care va putea calatori la o cincime din viteza luminii, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge la asa-numitul “al doilea Pamant” in urmatorii 25 de ani. Este un demers facut in vederea salvarii umanitatii, sustine Hawking, care avertizeaza ca oamenii trebuie sa colonizeze o noua planeta cat mai curand daca vor sa supravietuiasca, noteaza The Independent. Nava proiectata de fizician va avea misiunea sa gaseasca planete locuibile. Numita Star Chip, va avea doar cativa centimetri si va fi alimentata de mai multe lasere amplasate pe Pamant, atingand o viteza de aproximativ 160 de milioane de kilometri pe ora. ”Un astfel de sistem ar ajunge la planeta Marte in mai putin de o ...

 • CAMPINA: Un ADOLESCENT in COMA dupa ce ar fi consumat DROGURI

  Doi adolescenti au fost dusi, sambata, de urgenta la spital, unul dintre ei aflandu-se in coma, dupa ce acestia s-ar fi intoxicat, cel mai probabil, cu droguri, informeaza Agerpres.Potrivit purtatorului de cuvant al Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, George Duta, echipajele au preluat din municipiul Campina, din zona unui supermarket, doi adolescenti carora le-a fost pus diagnosticul de intoxicatie voluntara cu substanta necunoscuta, posibil droguri.  Unul dintre acestia, in varsta de 17 ani este constient, celalalt, care are 16 ani, fiind preluat in coma de gradul IV. Sursa foto: realitatea

 • Peste 141 de persoane date disparute in China

  Într-un oraș izolat din din provincia Sichuan (sud-vest) din China peste 141 de persoane au fost date dispărute în urma ...

 • Un nou ”sexgate” cu un PREOT. Primele declarații din BOR: Nesfarșit de trist

  Un preot ar fi fost înregistrat când îi spunea unui minor că este dispus să-l plătească pentru a întreține relații sexuale cu el și chiar îl ruga să-i prezinte și alți tineri. 

 • SONDAJ AVANGARDE. Procente cruciale privind programul de guvernare

  ”Noul Guvern trebuie să intre în pâine rapid” afirma Liviu Dragnea. PSD și-a doborât propriul guvern pentru că ar fi rămas în urmă cu implementarea programului de guvernare stabilit. 

 • Atletism: Peste 600 de IT-iști au participat la Crosul F-Secure Step by Step 2017

  Peste 600 de angajați de la diferite companii din industria tehnologiei informației au participat, sâmbătă, în Parcul Tineretului din Capitală, la Crosul F-Secure Step by Step 2017, competiție dedicată IT-iștilor.

 • SpaceX a lansat cu succes satelitul BulgariaSat-1

  SpaceX, compania înființată și condusă de Elon Musk, a lansat vineri, cu succes, satelitul de telecomunicații BulgariaSat-1, prin intermediul unei rachete Falcon 9 a cărei primă treaptă a fost reutilizată, o a doua astfel de lansare în mai puțin de trei luni, conform Space.com.

 • Mihaela Buzarnescu a castigat turneul ITF de la Izmir

  Jucătoarea română de tenis Mihaela Buzărnescu, locul 267 în clasamentul WTA, a câştigat, sâmbătă, turneul de la Izmir (Turcia), dotat cu premii în valoare totală de 60.000 de dolari.

 • Dinamo a pierdut, scor 0-1, meciul cu Lokomotiva Zagreb, al doilea amical din cantonamentul sloven

  Dinamo Bucureşti a pierdut, sâmbătă, scor 0-1, meciul de pregătire disputat împotriva formaţiei croate Lokomotiva Zagreb, al doilea amical din cadrul cantonamentului desfăşurat în Slovenia.

 • Congresmanul Scalise, ranit grav intr-un atac in Virginia,externat din sectia de terapie intensiva

  Congresmanul Steve Scalise, liderul grupului republican din Camera Reprezentanţilor, rănit grav în cursului unui atac armat în statul Virginia, a fost externat din secţia de terapie intensivă, însă rămâne spitalizat, în stare stabilă, a anunţat spitalul unde acesta este internat, potrivit Reuters.DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE