Pârtia Sorica: preţuri de Austria, condiţii de România

Evaziune fiscală pe banii statului la Azuga

Postat la: 13.03.2013 - 10:48 | Scris de: Octavian Țopa

1

Aproape 3.000.000 de euro a băgat fostul ministru al Tursimului pentru modernizarea pârtiilor unui oraş cu 5.000 de locuitori • Elena Udrea taie porcul la Azuga • Nu există indicatoare pentru accesul la pârtii • Împotriva legii, angajaţii centrelor de închiriere a echipamentul sportiv opresc ca gaj cărţile de identitate ale clienţilor • Încasează bani mulţi, dar nu eliberează bonuri fiscale • Băieţii cu tupeu de la cablu stabilesc orarul de funcţionare al telegondolei după cum „vrea” muşchii lor • Pensiunile neterminate sparg în cioburi mici peisajul creat de Dumnezeu • Ceai cu gust de cauciuc, mâncare care-şi arată vârsta şi câini tolăniţi pe mese • Pe Valea Prahovei, „pass-urile” de schi costă pe zi cât cele din Valea Tirolului, dar trebuie schimbate la fiecare pârtie în parte • Tragi cu tunul după un restaurant decent, iar cozile de maşini se întind de cele mai multe ori pe câţiva kilometri • Ce trebuie făcut ca românii amatori de schi să nu se „mute” definitiv în Austria, Muntenegru sau chiar Bulgaria? • ZIUA Travel aşteaptă pe adresa travel@ziuanews.ro propunerile tuturor celor interesaţi pentru redresarea acestui dezastru turistic

Azuga este un oraş cu 5.000 de locuitori situat pe Valea Prahovei. E locul în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, îşi petrece multe dintre zilele sale libere şi, uneori, chiar şi Sărbătorile. Apropierea de Bucureşti şi recenta modernizare cu fonduri guvernamentale a celor şase pârtii de schi l-au transformat într-o ţintă pentru împătimiţii acestui sport de iarnă, prea ocupaţi pentru a ajunge în Austria, de pildă. E simplu pentru un bucureştean: se urcă în maşină sau în tren şi în maxim trei ore e deja la pârtie. De aici începe însă calvarul.

Cozi pe şosea, acces nesemnalizat

Cum spuneam, la Azuga sunt şase pârtii omologate: Sorica, Azuga Sud, Cazacu, Cazacu-varianta, La Stână şi Cazacu Bretea. Un drum cu maşina din Bucureşti înseamnă o aruncătură de zar. Dacă ai noroc şi nu prinzi înghesuială, poţi ajunge cam două ore, fără să ţii pedala de acceleraţie lipită de podea. Dacă nu, iar traficul se gâtuie fie la Comarnic, fie te miri pe unde, Dumnezeu cu mila. Cozile de maşini se pot întinde pe kilometri, atât la dus, cât şi la întors. Pentru cei mai puţin familiarizţi cu Valea Prahovei trebuie să menţionăm că nu există decât un mic panoul de semnalizare a drumului de acces spre pârtia Sorica. Dacă l-ai ratat, va trebui să întorci mai sus, într-un vuiet interminabil de claxoane. În plin sezon, chiar şi mersul cu trenul se poate transforma într-o încercare teribilă de stăpânire a nervilor. Din Gara de Nord multe trenuri pleacă deja cu întârziere, care se poate mări până la Azuga. Garniturile CFR sunt luate cu asalt în weekend de turişti înarmaţi cu schiuri, beţe şi rucsacuri. De la gara din Azuga, odată ajunşi, mai aveţi cam doi kilometri până la pârtie. Sigur, autorităţile care administrează oraşul şi pârtiile vor spune că nu este vina lor, vor arunca pisica spre infrastructura moştenită de la comunişti, îngreunată de numărul tot mai mare de maşini. Corect, dar nu vedem ce îi împiedică pe responsabili să pună pe marginea şoselei, pe ambele sensuri ale DN 1, panouri care să-i îndrume pe turişti spre „punctele de atracţie” locale!?

Echipament luat cu buletinul

Ajuns la pârtie, intri în prima belea. Dacă vrei să închiriezi echipament de schi scoţi din buzunar 50 de lei pentru o singură zi. Nu e foarte scump, dar nu intri în posesia lui dacă nu îţi laşi cartea de identitate gaj! Legea română interzice această practică, dar nimeni nu aplică legea. Practica este valabilă de ani de zile, atât la centrele de închiriere de echipament de schi, cât şi la cele de lângă multiplele patinoare din toate oraşele ţării. Aşadar, dai banii, dai buletinu', dar nu primeşti nicio chitanţă. De la începutul sezonului nu există niciun turist, care a închiriat echipament în Azuga sau a beneficiat de serviciile monitorilor autorizaţi, şi care să se poată „lăuda” cu dovada plăţii făcute. Evaziunea fiscală e mare cât Casa Poporului, sub ochii nepăsători ai „organele” statului. Care, fie vorba, a băgat aproape trei milioane de euro pentru modernizarea pârtiilor!

Programul îl fac „băieţii”

Orarul de funcţionare al instalaţiilor de cablu este fix, adică între 9 şi 17, dar nu este respectat niciodată. Telegondolele sau teleschiurile de la Sorica sau Cazacu funcţionează după bunul plac al angajaţilor. Uneori le opresc şi cu două ore înaintea orei limită, deşi există instalaţii de nocturnă. „Nu vedeţi că nu sunt turişti, la ce bun să mai consumăm curent”, se scuză băieţii de la cablu, deşi pe pârtie erau peste o sută de persoane. Nu dau socoteală nimănui, nu îi respectă pe cei care le plătesc acest servicii. Aşa vor muşchii lor şi ai şefilor lor, aşa fac, într-un dispreţ suveran! Nu ai ce face, nu ai unde să reclami. Îţi strângi catrafusele, îţi recuperezi (dacă e cazul!) buletinul de la centrul de închirieri şi pleci înjurând spre maşină sau gară. Distracţia nu e ieftină de loc. O zi de schi şi nervi înseamnă 120 de lei cartela la telegondolă şi teleschi pentru o zi (140 în weekend), 50 de lei închirierea echipamentului, başca monitor, benzina sau biletul de tren.

Pensiuni goale sau de vânzare

La Azuga, schiorii vin rar ca să şi înnopteze. De regulă, schiază o zi, apoi se retrag fie la Predeal, Buşteni sau Sinaia, fie revin în Bucureşti. Oraşul este plin de pensiuni neocupate. Multe aceste construcţii de prost gust sunt neterminate, altele sunt deja scoase la vânzare. Vis-a-vis de pârtie e un hotel, care pare tot timpul gol, iar restaurante atrăgătoare nu găseşti nici dacă tragi cu tunul. Din punct de vedere turistic, Azuga este un oraş mort, deşi potenţial de dezvoltare ar exista, şi nu doar în timpul iernii.

Construcţii neterminate şi câini pe mese

În jurul pârtiilor modernizate cu bani grei de la stat, peisajul este dezolant. Construcţiile monstruoase sparg în cioburi mici peisajul superb creat de Dumnezeu. Cărămida murdară, geamurile termopan, fierul-beton şi utilajele de construcţii sunt peste tot.

La baza pârtiei Sorica, un chioşc cu terasă în faţă îşi aşteaptă clienţii cu câini comunitari dormitând pe mese. Deşi nu erau clienţi, locul era plin de pahare golite, de ambalaje de sucuri sau mâncare, de mucuri de ţigări. Nimeni nu se sinchiseşte de sosirea noastră, primii clienţi ai zilei. Ne curăţăm aşa cum putem una dintre mesele de lemn, sub ochii indiferenţi ai fetei din spatele tejghelei. Câinele ne priveşte însă cu reproş şi îşi găseşte alt loc, ferit sub o copertină. În ciuda aerului curat, mirosul de vin ieftin fiert şi apoi scurs pe mesele lăcuite domină incinta învelită în plastic ieftin. Dacă ţi s-a făcut foame, rabdă! Hot-dogii pe care-i întrezăreşti în spatele geamurilor năduşite îşi arată vârsta. Ceaiurile sau ciocolata caldă vândute la pahare de unică folosinţă, cică, au gust de cauciuc. Nu-i scump, dar ce ce totuşi să dai banii pe ele. Pleci mai departe cu ochii în lacrimi, amintindu-ţi terasele scăldate în soarele Tirolului, unde ciocolata e ciocolată, iar ceaiul e ceai.

Ca la noi, la nimeni

În termenii schiorilor se numeşte „pass” şi are puncte. În fapt, e o cartelă de plastic care facilitează dreptul de folosinţă a instalaţiilor de cablu. În Valea Tirolului costă 30 de euro pentru o zi şi îţi permite accesul pe toate pârtiile din zonă. Fără să mai vorbim de calitatea pârtiilor, la Sorica face tot atât, dar îl arunci după o zi. Pe toată Valea Prahovei anomaliile se ţin lanţ. La Sinaia, de pildă, la Cota 2000, trebuie să-ţi cumperi trei pass-uri diferite, adică pentru unul telecabină, unul pentru Valea Dorului şi altul pentru Valea Soarelui, pentru că sunt trei proprietari diferiţi. La Predeal sau Poiana Braşov, situaţia este asemănătoare. „Pass-urile” sunt diferite de la caz la caz, dar condiţiile oferite sunt mult inferioare celor din alte ţări. Nu am schiat încă în Bulgaria, dar mi-au povestit nişte prieteni care merg constant acolo că este mult mai civilizat decât în orice loc de pe Valea Prahovei.

Octavian Ţopa

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

menegale, 14 martie 2013 15:19

ceea ce ziceam acum o luna.tot la fel despre capriciile d.udrea,care facea vc public cu milioanele de euro,luate ptr dezvoltarea turismullui in tara.....dar cu raspunderea ca ceea ce ai investit trebuie sa functioneze!si bine! sa se dezvolte ....ea?sa jucat pur si simplu.

0
+1

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

    • Isi va da Victor Ponta demisia in urma scandalului ce-l implica pe cumnatul sau?

    • VOTEAZA