Cauti un job?
Cauti un job?

Pârtia Sorica: preţuri de Austria, condiţii de România

Evaziune fiscală pe banii statului la Azuga

Postat la: 13.03.2013 - 10:48 | Scris de: Ziua News

1

Aproape 3.000.000 de euro a băgat fostul ministru al Tursimului pentru modernizarea pârtiilor unui oraş cu 5.000 de locuitori • Elena Udrea taie porcul la Azuga • Nu există indicatoare pentru accesul la pârtii • Împotriva legii, angajaţii centrelor de închiriere a echipamentul sportiv opresc ca gaj cărţile de identitate ale clienţilor • Încasează bani mulţi, dar nu eliberează bonuri fiscale • Băieţii cu tupeu de la cablu stabilesc orarul de funcţionare al telegondolei după cum „vrea” muşchii lor • Pensiunile neterminate sparg în cioburi mici peisajul creat de Dumnezeu • Ceai cu gust de cauciuc, mâncare care-şi arată vârsta şi câini tolăniţi pe mese • Pe Valea Prahovei, „pass-urile” de schi costă pe zi cât cele din Valea Tirolului, dar trebuie schimbate la fiecare pârtie în parte • Tragi cu tunul după un restaurant decent, iar cozile de maşini se întind de cele mai multe ori pe câţiva kilometri • Ce trebuie făcut ca românii amatori de schi să nu se „mute” definitiv în Austria, Muntenegru sau chiar Bulgaria? • ZIUA Travel aşteaptă pe adresa travel@ziuanews.ro propunerile tuturor celor interesaţi pentru redresarea acestui dezastru turistic

Azuga este un oraş cu 5.000 de locuitori situat pe Valea Prahovei. E locul în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, îşi petrece multe dintre zilele sale libere şi, uneori, chiar şi Sărbătorile. Apropierea de Bucureşti şi recenta modernizare cu fonduri guvernamentale a celor şase pârtii de schi l-au transformat într-o ţintă pentru împătimiţii acestui sport de iarnă, prea ocupaţi pentru a ajunge în Austria, de pildă. E simplu pentru un bucureştean: se urcă în maşină sau în tren şi în maxim trei ore e deja la pârtie. De aici începe însă calvarul.

Cozi pe şosea, acces nesemnalizat

Cum spuneam, la Azuga sunt şase pârtii omologate: Sorica, Azuga Sud, Cazacu, Cazacu-varianta, La Stână şi Cazacu Bretea. Un drum cu maşina din Bucureşti înseamnă o aruncătură de zar. Dacă ai noroc şi nu prinzi înghesuială, poţi ajunge cam două ore, fără să ţii pedala de acceleraţie lipită de podea. Dacă nu, iar traficul se gâtuie fie la Comarnic, fie te miri pe unde, Dumnezeu cu mila. Cozile de maşini se pot întinde pe kilometri, atât la dus, cât şi la întors. Pentru cei mai puţin familiarizţi cu Valea Prahovei trebuie să menţionăm că nu există decât un mic panoul de semnalizare a drumului de acces spre pârtia Sorica. Dacă l-ai ratat, va trebui să întorci mai sus, într-un vuiet interminabil de claxoane. În plin sezon, chiar şi mersul cu trenul se poate transforma într-o încercare teribilă de stăpânire a nervilor. Din Gara de Nord multe trenuri pleacă deja cu întârziere, care se poate mări până la Azuga. Garniturile CFR sunt luate cu asalt în weekend de turişti înarmaţi cu schiuri, beţe şi rucsacuri. De la gara din Azuga, odată ajunşi, mai aveţi cam doi kilometri până la pârtie. Sigur, autorităţile care administrează oraşul şi pârtiile vor spune că nu este vina lor, vor arunca pisica spre infrastructura moştenită de la comunişti, îngreunată de numărul tot mai mare de maşini. Corect, dar nu vedem ce îi împiedică pe responsabili să pună pe marginea şoselei, pe ambele sensuri ale DN 1, panouri care să-i îndrume pe turişti spre „punctele de atracţie” locale!?

Echipament luat cu buletinul

Ajuns la pârtie, intri în prima belea. Dacă vrei să închiriezi echipament de schi scoţi din buzunar 50 de lei pentru o singură zi. Nu e foarte scump, dar nu intri în posesia lui dacă nu îţi laşi cartea de identitate gaj! Legea română interzice această practică, dar nimeni nu aplică legea. Practica este valabilă de ani de zile, atât la centrele de închiriere de echipament de schi, cât şi la cele de lângă multiplele patinoare din toate oraşele ţării. Aşadar, dai banii, dai buletinu', dar nu primeşti nicio chitanţă. De la începutul sezonului nu există niciun turist, care a închiriat echipament în Azuga sau a beneficiat de serviciile monitorilor autorizaţi, şi care să se poată „lăuda” cu dovada plăţii făcute. Evaziunea fiscală e mare cât Casa Poporului, sub ochii nepăsători ai „organele” statului. Care, fie vorba, a băgat aproape trei milioane de euro pentru modernizarea pârtiilor!

Programul îl fac „băieţii”

Orarul de funcţionare al instalaţiilor de cablu este fix, adică între 9 şi 17, dar nu este respectat niciodată. Telegondolele sau teleschiurile de la Sorica sau Cazacu funcţionează după bunul plac al angajaţilor. Uneori le opresc şi cu două ore înaintea orei limită, deşi există instalaţii de nocturnă. „Nu vedeţi că nu sunt turişti, la ce bun să mai consumăm curent”, se scuză băieţii de la cablu, deşi pe pârtie erau peste o sută de persoane. Nu dau socoteală nimănui, nu îi respectă pe cei care le plătesc acest servicii. Aşa vor muşchii lor şi ai şefilor lor, aşa fac, într-un dispreţ suveran! Nu ai ce face, nu ai unde să reclami. Îţi strângi catrafusele, îţi recuperezi (dacă e cazul!) buletinul de la centrul de închirieri şi pleci înjurând spre maşină sau gară. Distracţia nu e ieftină de loc. O zi de schi şi nervi înseamnă 120 de lei cartela la telegondolă şi teleschi pentru o zi (140 în weekend), 50 de lei închirierea echipamentului, başca monitor, benzina sau biletul de tren.

Pensiuni goale sau de vânzare

La Azuga, schiorii vin rar ca să şi înnopteze. De regulă, schiază o zi, apoi se retrag fie la Predeal, Buşteni sau Sinaia, fie revin în Bucureşti. Oraşul este plin de pensiuni neocupate. Multe aceste construcţii de prost gust sunt neterminate, altele sunt deja scoase la vânzare. Vis-a-vis de pârtie e un hotel, care pare tot timpul gol, iar restaurante atrăgătoare nu găseşti nici dacă tragi cu tunul. Din punct de vedere turistic, Azuga este un oraş mort, deşi potenţial de dezvoltare ar exista, şi nu doar în timpul iernii.

Construcţii neterminate şi câini pe mese

În jurul pârtiilor modernizate cu bani grei de la stat, peisajul este dezolant. Construcţiile monstruoase sparg în cioburi mici peisajul superb creat de Dumnezeu. Cărămida murdară, geamurile termopan, fierul-beton şi utilajele de construcţii sunt peste tot.

La baza pârtiei Sorica, un chioşc cu terasă în faţă îşi aşteaptă clienţii cu câini comunitari dormitând pe mese. Deşi nu erau clienţi, locul era plin de pahare golite, de ambalaje de sucuri sau mâncare, de mucuri de ţigări. Nimeni nu se sinchiseşte de sosirea noastră, primii clienţi ai zilei. Ne curăţăm aşa cum putem una dintre mesele de lemn, sub ochii indiferenţi ai fetei din spatele tejghelei. Câinele ne priveşte însă cu reproş şi îşi găseşte alt loc, ferit sub o copertină. În ciuda aerului curat, mirosul de vin ieftin fiert şi apoi scurs pe mesele lăcuite domină incinta învelită în plastic ieftin. Dacă ţi s-a făcut foame, rabdă! Hot-dogii pe care-i întrezăreşti în spatele geamurilor năduşite îşi arată vârsta. Ceaiurile sau ciocolata caldă vândute la pahare de unică folosinţă, cică, au gust de cauciuc. Nu-i scump, dar ce ce totuşi să dai banii pe ele. Pleci mai departe cu ochii în lacrimi, amintindu-ţi terasele scăldate în soarele Tirolului, unde ciocolata e ciocolată, iar ceaiul e ceai.

Ca la noi, la nimeni

În termenii schiorilor se numeşte „pass” şi are puncte. În fapt, e o cartelă de plastic care facilitează dreptul de folosinţă a instalaţiilor de cablu. În Valea Tirolului costă 30 de euro pentru o zi şi îţi permite accesul pe toate pârtiile din zonă. Fără să mai vorbim de calitatea pârtiilor, la Sorica face tot atât, dar îl arunci după o zi. Pe toată Valea Prahovei anomaliile se ţin lanţ. La Sinaia, de pildă, la Cota 2000, trebuie să-ţi cumperi trei pass-uri diferite, adică pentru unul telecabină, unul pentru Valea Dorului şi altul pentru Valea Soarelui, pentru că sunt trei proprietari diferiţi. La Predeal sau Poiana Braşov, situaţia este asemănătoare. „Pass-urile” sunt diferite de la caz la caz, dar condiţiile oferite sunt mult inferioare celor din alte ţări. Nu am schiat încă în Bulgaria, dar mi-au povestit nişte prieteni care merg constant acolo că este mult mai civilizat decât în orice loc de pe Valea Prahovei.

Octavian Ţopa

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

menegale, 14 martie 2013 15:19

ceea ce ziceam acum o luna.tot la fel despre capriciile d.udrea,care facea vc public cu milioanele de euro,luate ptr dezvoltarea turismullui in tara.....dar cu raspunderea ca ceea ce ai investit trebuie sa functioneze!si bine! sa se dezvolte ....ea?sa jucat pur si simplu.

0
+1

ULTIMA ORA

 • Victor PONTA: Defrișările masive, principala cauză a inundațiilor

  Premierul Victor Ponta aflat, marți seara în localitatea Novaci, județul Gorj, una dintre cele mai afectate zone de inundațiile din ultimele ore, a explicat că ce se întâmplă acum este rezultatul defrișărilor masive realizate în România în ultimii ani.

 • Dan ȘOVA: Victor PONTA nu trebuia să-și amâna anunțarea candidaturii din cauza INUNDAȚIILOR. Și-a făcut datoria de premier

  Dan Șova a reacționat la comunicatul remis de PNL privind solicitarea ca premierul să își amâne anunțarea candidaturii la alegerile prezidențiale din cauza inundațiilor și a transmis un comunicat de presă în care arată că Victor Ponta nu a făcut rabat de la îndatoririle sale de premier în timpul inundațiilor de marți.

 • Afacerea MTO. Argumentele tăcerii lui Victor Ponta în fața lui Traian Băsescu

  Traian Băsescu s-a folosit de tertipuri politice în cadrul discuției cu Victor Ponta și Ioana Petrescu, pe tema reducerii CAS, pentru a deturna discuția din zona economică în cea politică • Premierul nu a dorit să antagonizeze două clase sociale doar ca să intre în jocul lui Băsescu • Reducerea CAS elimină deficitul existent în prezent între fondul alocat pensiilor și banii colectați de la contribuabili • În urma apariției în spațiul public a înregistrărilor ședinței de la Cotroceni, percepția românilor s-a schimbat într-un sens greșit: tot mai mulți sunt de părere că reducerea CAS nu este o măsură bună, în timp ce orice scădere de taxe și impozite ajută cetățenii

 • ECHIPA NAŢIONALĂ atacă GRECIA cu un jucător NATURALIZAT!

  VICTOR PIŢURCĂ are ca obiectiv calificarea ECHIPEI NAŢIONALE la turneul final al CAMPIONATULUI EUROPEAN din 2016, iar în acest sens FRF face eforturi pentru a-i putea pune la dispoziţie selecţionerului şi un jucător străin, care urmează să fie NATURALIZAT.

 • Valeriu Argăseală și Constantin Zotta, protagoniștii unei gafe de proporții

  Valeriu Argăseală și Constatin Zotta, doi foști arbitri internaționali și președinți de club cu experiență la Steaua, respectiv Rapid și FC Brașov, au dat cu stângu-n dreptu' într-o problemă elementară, prejudiciindu-și cluburile

 • STEAUA se va destrăma în luna august. Care sunt numele puse pe lista de plecări de Gigi BECALI

  Gigi Becali a decis ca, imediat după ce se va decide calificarea echipei în grupele Ligii Campionilor, să permită transferurile tuturor jucătorilor curtaţi de echipele din străinătate. Chipciu, Tănase, Gardoş, Szukala, Latovlevici, Keşeru şi Sânmărtean sunt primii care ar urma să plece din Ghencea.

 • Novak DJOKOVIC şi Rafael NADAL au pus stăpânire pe tenisul masculin

  Novak Djokovic şi Rafael Nadal au câștigat cele mai importante turnee din circuit, obținând împreună, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 42 de titluri, reprezentând un procent uimitor, de 65 la sută. Roger Federer, probabil cel mai bun jucător de tenis din istorie, nu a reuşit să obţină decât 9 titluri, în intervalul de timp menţionat.

 • Scandal în ATLETISMUL Românesc. Sportivi precum Mirela Lavric, Ancuța Bobocel sau Bianca Perie pot rămâne fără bani

  Cele mai sonore nume din atletismul românesc nu vor mai fi finanţate de federaţia de specialitate dacă vor continua să bată pasul pe loc ori chiar să regreseze • Vizate de această măsură sunt mai multe sportive, printre care alergătoarele Mirela Lavric şi Ancuţa Bobocel, aruncătoarea de ciocan Bianca Perie şi săritoarea în înălţime Esthera Petre.

 • Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan, vacanță de lux în Dubai

  Antrenorul care a readus gloria în Ghencea a scăpat de presiunea continuă trăieşte o perioadă de vis în luxul din Arabia Saudită. Anamaria Prodan şi copiii l-au vizitat în Dubai, unde îşi petrec vacanţa la cel mai luxos hotel din lume.

 • România şi lipsa de identitate

  Îmi vorbea cineva zilele trecute despre paradoxul acţiunii politice din România, cel care afectează dramatic derularea vieţii economico-sociale. Dintr-o argumentaţie succintă rezultă separarea interesului politic de societate şi transformarea acestuia în scop fără formă, slujit de ambiţie deşartă, în pregătire pentru distrugere, şi nu pentru construcţie. Şi-mi aducea, în sprijinul dizertaţiei pe temă, scăderea nivelului prestaţiei politice, aproape dincolo de limita de avarie, înregimentarea în program a unor nulităţi cu CV-ul spoit, în esenţă foste slugi de casă ale câtorva dintre primii săriţi în barca democraţiei occidentale, la rându-le potenţiali năimiţi şi instruiţi în parteneriate negre!

DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

  • Cine credeţi că are dreptate în disputa privind legea reducerii CAS?

  • VOTEAZA
  • Cine consideraţi că va ieşi în avantaj în urma fuziunii dintre PNL şi PDL?

  • VOTEAZA