Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Afacerea "medierea" s-a încheiat. Ministerul Justiţiei, aşteptat să intervină

Postat la: 23.09.2014 - 13:55 | Scris de: Ziua News

0

Din 2008 până în prezent, cursurile de mediere au adus în buzunarul celor din conducerea Consiliului de Mediere miliarde, cam unul pe lună. Pornită ca o alternativă reală la judecata, medierea a devenit în scurt timp o afacere pentru cei care au vrut să se îmbogăţească rapid. Justiţiabilii au beneficiat doar într-o mică măsură de avantajele medierii, iar instanţele nu au fost degrevate, aşa cum s-a dorit la introducerea medierii. 

Medierea pare astăzi să îşi fi dovedit limitele, prin performanţele pe care le-au avut cei care conduc această profesie. În spatele nefuncţionării profesiei care în alte state europene este una deja de tradiţie stau însă banii şi interesele.

Un miliard de lei pe lună, cam atât a încasat fiecare SRL care a ţinut cursuri de mediere din 2008 încoace. SRL-urile nu erau însă ale oricărei persoane, ci în acestea erau implicaţi direct sau indirect cei care au condus şi conduc Consiliul de Mediere. Medierea este obligatorie, aceasta era sintagma cu care erau atraşi la cursuri cei care doreau un venit sigur, gândindu-se că la cele peste 2 milioane de dosare din civil, vor avea în fiecare lună suficiente şedinţe pentru a supravieţui. De fapt, doar informarea despre mediere era obligatorie, dacă judecătorul o recomanda. Nu există în acest moment nicio statistică la nivelul Consiliului de Mediere sau la nivelul instanţelor pentru a vedea în câte dosare judecătorul a recomandat medierea şi mai ales în câte dosare aceasta a avut succes. Ca atare, mediatorii care şi-au plătit colegii pentru a-i pregăti nu au dosare de mediat şi, evident, nici bani de încasat. Tocmai din cauza interesului tot mai scăzut al oamenilor pentru a deveni mediatori, care se calculează în pierderi financiare pentru şcolile de mediere ale membrilor Consiliului de Mediere, aceştia sunt într-un conflict perpetuu, se ameninţă reciproc cu plângeri penale, iar mediatorii se suspendă sau renunţă la această calitate.

Mediatorul public şi verificarea de MJ, soluţia pentru justiţiabili

Acordurile de mediere încheiate de mediatorii fără studii juridice au dus la neîncrederea instanţelor în aceste acte, determinând astfel judecătorul nu numai să verifice legalitatea acordului, dar şi să facă cercetare pe fondul cauzei. Cu alte cuvinte, medierea a fost de pomană, omul fiind nevoit să se judece, exact ce încercase să evite prin mediere. Tocmai din acest motiv, mediatorii cu studii juridice solicită înfiinţarea postului de mediator public sau mediator din oficiu, un fel de notar al mediatorilor, care să fie o persoană specializată în mediere, cu studii juridice, aleasă de Ministerul Justiţiei pe lângă fiecare curte de apel, care să verifice legalitatea actelor încheiate de colegii săi fără studii juridice. În acest fel, până să ajungă în instanţă, acordul de mediere este verificat de un jurist, scăzând numărul acordurilor respinse. Mediatorul public ar urma să fie plătit din fonduri ale Ministerului Justiţiei, la fel ca avocatul din oficiu, cu sume modice, însă activitatea acestuia ar scădea cheltuielile din instanţe. Mai mult, intervenţia ministerului Justiţiei este cerută de mediatori şi în ceea ce priveşte conducerea acestei profesii, adică în Consiliul de Mediere, pentru reglementarea clară a profesiei şi a modului în care Consiliul de Mediere poate influenţa nivelul de pregătire al celor care intră în sistem.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE