Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Blat academic pe banii UE. Sute de intelectuali de elită reclamă nereguli grave la vârful Academiei Române

Postat la: 04.06.2014 - 19:55 | Scris de: Ziua News

0

Un megaconcurs pentru burse postdoctorale, viciat metodologic și suspect de fraudă, are toate șansele de a se constitui într-o pată pe ilustrul obraz al Academiei Române.

Într-adevăr, subiectul nu se referă la rețelele de traficanți, din rândurile compatrioților noștri, de cerșetori, șuți și prostituate, care au speriat Vestul. Nu se referă nici la rețelele de samsari de locuri de muncă, pe vapor sau la cules de căpșuni și măsline, care au umilit milioane de români și le-au vătămat iremediabil familiile. Nu se referă nici măcar la politicienii corupți și încuscriți pe afinități mafiote, adesea primii responsabili de nenorocirile amintite anterior. Din păcate, cele ce urmează a fi comentate țin de o castă unde spiritul și noblețile acestuia ar trebui să primeze: societatea academică. Iar faptul că tentaculele fraudei și ale lipsei de principialitate au început să invadeze și această citadelă a elitelor ar trebui să dea mult de gândit celor care cumpănesc șansele însănătoșirii noastre ca neam.

Pe scurt, Institutul de Cercetare a Calității Vieții - ICCV, din cadrul Academiei Române, a obținut bani europeni - în cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, POSDRU - pentru finanțarea unui număr însemnat de burse: 105 doctorale și 40 postdoctorale, sub genericul „Pluri și interdisciplinaritate în programe doctorale și postdoctorale". Între mizele punctuale ale cercetării postdoctorale: fiecare dintre concurenții acceptați ar fi urmat să primească 3.700 de lei lunar, timp de 16 luni. 323 de deținători de doctorat de pe întreg cuprinsul țării s-au înscris la concurs. Deznodământul s-a dovedit mioritic pursânge: au câștigat toți cei „hărăziți" și toți ceilalți au fost nevoiți să înțeleagă că făcuseră figurație.

Cazul în sine e simplu; dacă îl reducem la elementele sale de bază, se vădește clona perfectă a unei licitații trucate. Dar replicarea schemei la nivel academic și la o asemenea scară - umilirea a sute de doctori români în varii domenii - produce un autentic sentiment de perplexitate. În plus, ZIUAnews poate proba că procesul de selecție al ICCV este lovit de nulitate.

Boierii minții

Afirmația că a câștigat „cine trebuie" se susține în felul următor: 33 de angajați ai entităților partenere în proiect (Institutul de Cercetare a Calității Vieții - ICCV, Institutul de Sociologie - IS, Institutul de Economie Națională - IEN, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport -  UNEFS, Academia Națională de Informații - ANI) care au participat la concurs l-au luat! Ceilalți șapte fericiți câștigători de cercetare postdoctorală sunt conexați ombilical la corifeii organizării: rude, pupili, foști doctoranzi reconectați la aceiași îndrumători etc. În varianta electronică a acestui material orice doritor are acces la informațiile despre această incredibilă fraudă moral-instrumentală. La aceste stranii combinații se adaugă faptul că membrii comisiei de examinare și evaluare sunt cadre de conducere în instituțiile de învățământ partenere ale proiectului din care au provenit câștigătorii, deci incompatibili.

Pentru conformitate, sintagma „boierii minții" - atât de validă și în contextul concursului de la ICCV - a fost lansată de intelectualul brașovean Sorin Adam Matei, actualmente profesor la Universitatea Purdue din Indiana. La origine era menită să-i desemneze pe intelectualii de marcă, gen Liiceanu sau Pleșu, care confiscaseră pârghiile vieții culturale românești după 1989.

Exasperare și revoltă

Întreaga metodologie aplicată în privința rezolvării acestei selecții s-a dovedit a fi la limita subiectivității, iar fiecare din evaluările controversate este detaliată într-o scrisoare deschisă publicată de o cercetătoare din Târgoviște, Elena Dragomir, care a fost vârful de lance al reacției de exasperare și revoltă a celor folosiți ca masă de manevră pentru a se mima un proces de selecție corespunzător cu standardele impuse de finanțatorii europeni. În exclusivitate pentru ZIUAnews, Elena Dragomir a comentat: „Eu cred că așa este peste tot și că până nu ne vom impune noi, de jos în sus, respectarea legii și a bunului simț, nu există nicio șansă pentru noi în țara asta. Nu are sens să mă înscriu la alt concurs, când știu că ceea ce s-a întâmplat la ICCV se va întâmpla iar, și când spun asta nu mă refer numai la bursele postdoctorale. Orice aș încerca să fac, mă lovesc de corupția, duplicitatea, minciuna, incompetența care au acaparat România întreagă. Asta trebuie să înceteze."

Oralul în flagrant

Dincolo de încălcarea gravă a principiilor și de umilința la care au fost supuși candidații, dincolo de criteriile și aspectele interpretabile de aplicare a metodologiei de selecție, există un detaliu ce nu poate fi ignorat și care pune sub semnul nulității întregul concurs și care, în mod normal, nu poate avea decât deznodământul de repetare a probelor (principala cerință a petiției semnată deja de 250 de cercetători postdoctorali) și, eventual, câteva demisii de onoare: la proba orală (tip interviu) nu a existat nicio procedură formală de identificare a candidaților (!), nimeni nu i-a legitimat, nimeni nu a semnat nicăieri pe vreun tabel sau în vreo condică unde să se poată confirma prezența și identitatea concurentului.

Din seria „măi animalule"

Un alt element de confuzie și, la rigoare, probabil suficient pentru invalidarea întregului proces de selecție, a fost cel privind calitatea candidaților de a fi angajați ai unor institute de cercetări. Deși acest criteriu nu figura în cerințele de eligibilitate publicate, el a fost folosit ad hoc pentru declararea unor candidați drept neeligibili. A fost și cazul lui Mihai Aftanache, din Timișoara, care s-a asigurat înainte de a face drumul de 600 de kilometri până în capitală că dosarul i-a fost acceptat. Spre marea și neplăcuta sa surpriză, acest lucru nu s-a mai confirmat și la sediul ICCV, de unde, fiindcă a cerut explicații, a fost efectiv târât afară cu forța. Incredibila scenă a fost filmată cu un telefon mobil. Iată ce a declarat Mihai Aftanache pentru ZIUAnews: „Scopul acestor programe este acela de a perfecționa activitatea de studiu și cercetare a tinerilor din România, nu de a rotunji veniturile celor aflați în poziții propice acordării de avantaje (...). O gândire limitată prin lăcomie, lipsă de etică și lipsă de vizionarism, protejată de birocrație și de metodologii vagi și stufoase, ajunge astfel instituționalizată și viciază viitorul."

Calitatea vieții unora, dramele altora

Doctorul în sociologie, profesorul și academicianul Cătălin Zamfir (foto sus), președintele ICCV, nu a dorit să răspundă solicitării scrise a ZIUAnews de a comenta incredibilul flaps al Academiei Române cu prilejul unui concurs fundamental eșuat, atât la propriu, cât și ca semnificații. În schimb, a comentat concursul, telefonic, pentru o altă publicație (RL), în felul următor: „Drama a fost că s-au înscris prea mulți candidați. Nimeni nu se aștepta la asta!" Deci, bulucul e de vină. Rămâne la latitudinea candidaților „neaveniți" să decidă în ce măsură se transpun în realitate convingerile profesionale ale academicianului Zamfir, exprimate cu atâtea și atâtea prilejuri festivist-protocolare: „Pentru mine, sociologia a fost mereu un joc intelectual captivant şi o datorie morală", spre exemplu, sau „sociologul trebuie să fie un constructor responsabil al realității sociale în care trăiește." Academic, sună bine.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE