Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Cristi Danileț, cercetat de Inspecția Judiciară în "Afacerea INM"

Postat la: 05.08.2014 - 00:37 | Scris de: Ziua News

1

Inspecția Judiciară s-a sesizat ca urmare a articolului publicat de ZIUAnews, în care am arătat că Danileț a elaborat grile pentru o asociație non-profit, dar care le vinde pe sume importante candidaților la examenul de admitere în cadrul Institutului Național al Magistraturii • Cristi Danileț este primul membru al Consiliului Superior al Magistraturii cercetat de Inspecția Judiciară fără să aibă în spate un dosar penal

ZIUAnews a dezvăluit, săptămâna trecută, că judecătorul Danileț se implică nepermis în examenul pentru admiterea la INM și afectează grav imaginea Consiliului Superior al Magistraturii, făcând muncă de voluntariat pentru o asociație non-profit. El a realizat teste grilă care sunt vândute concurenților la INM, asigurându-i că vor intra în Institut sau, în caz contrar, li se vor restitui banii. În urma publicării articolului, conducerea CSM ne-a spus că Inspecția Judiciară s-a sesizat și astfel a început cercetarea prealabilă a lui Danileț, acesta fiind primul caz în care un membru al CSM a intrat în vizorul Inspecției fără a avea în spate un dosar penal.

Potrivit informațiilor deținute de ZIUAnews, colegii lui Danileț din CSM încearcă să găsească o soluție prin care să intre în posesia grilelor făcute de acesta și comercializate, astfel încât niciuna dintre întrebările din aceste teste să nu se regăsească nici măcar ca idee în întrebările ce se vor da la examenul de admitere la INM.

Danileț a încălcat regulamentul INM

Însă faptul că Danileț este membru al CSM, adică al instituției care desemnează magistrații ce elaborează testele pentru admiterea la INM și corectează lucrările, și, totodată, a compus teste care au fost vândute concurenților nu este singura încălcare a normelor juridice.
Ca urmare a solicitării ZIUAnews adresată Institutului Național al Magistraturii, am aflat că judecătorul Cristi Danileț „este formator colaborator al Institutului Național al Magistraturii în cadrul formării continue a judecătorilor și procurorilor din anul 2006, în domeniul eticii și deontologiei judiciare".

Or, potrivit Art. 7, alin. 3 din „Statutul personalului de instruire al INM", aprobat prin Hotărârea CSM nr 531/19.06.2012, „personalul de Instruire al Insitutului Național al Magistraturii nu se poate implica în activități de pregătire de tip meditații, consultații, remunerate sau nu, individuale sau colective, altele decât cele organizate de Consiliul Superior al Magistraturii sau Institut". În răspunsul pe care Danileț ni l-a dat nouă a susținut că poate să facă orice „lucrare științifică" și că nu a încasat niciun leu din comercializarea grilelor, ignorând însă chiar regulamentul după care ar trebui să se ghideze în calitatea sa de formator la INM, culmea, fix pentru domeniile etică și deontologie profesională.

Cristi Danileț nu se crede vinovat

ZIUAnews a dezvăluit, în numărul trecut, că Danileț a realizat teste pentru o asociație care le promite celor ce dau bani mulți pe grile că vor intra la INM, sau, dacă nu, li se restituie sumele. Danileț este singurul judecător care apare pe site-ul asociației ca fiind autor al grilelor. Contactat de ZIUAnews, membrul CSM ne-a spus că a „alcătuit grile pe penal și procesual penal pentru Via Lex la solicitarea asociației (...) nefiind în niciun fel remunerat" și că a pus condiția ca testele să fie oferite gratuit concurenților, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Magistratul a mai susținut că nu se află în „conflict de interese" pentru că nu face parte din „comisiile pentru admitere la INM" și nici nu a „participat, ca membru CSM, la votul pentru numirea membrilor în aceste comisii". Totodată, Danileț a mai susținut că nu știe ce alt judecător a mai elaborat teste pentru Via Lex, iar asta în condițiile în care magistrații țin la imaginea lor și este greu de crezut că s-ar asocia, de pildă, cu vreun coleg cercetat pentru fapte de corupție.

Purtătorul de cuvânt al CSM și Danileț stimulează prin frică

Un alt aspect încălcat de Cristi Danileț în contextul concursului pentru admiterea la INM este publicarea numărului celor care s-au înscris, fără ca regulamentul publicat chiar de instituția în care activează, CSM, să îi permită acest lucru. În aceeași zi în care Danileț a scris pe blogul său câte persoane s-au înscris, purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi, a publicat pe pagina de Facebook a instituției aceeași informație, fără a avea acordul conducerii. Contactată de ZIUAnews, Pantazi ne-a spus că a considerat că este o informație de interes public și că dacă persoanele înscrise știu că sunt mulți concurenți pe loc vor fi motivate să învețe mai mult.

Ca urmarea a solicitării ZIUAnews, conducerea CSM s-a delimitat practic de ceea ce au făcut cei doi magistrați, publicând totodată Calendarul concursului, din care reiese clar că nu trebuia dat publicității numărul celor înscriși, cu atât mai mult cu cât nu s-a finalizat analizarea dosarelor și nu s-a întocmit lista definitivă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE