Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: De ce i se spune ZEUS lui TRAIAN BĂSESCU

Postat la: 02.09.2014 - 13:04 | Scris de: Ziua News

0

Dificila conviețuire cu Traian Băsescu, cariera lui de comandant și numeroasele sale controverse au adus la un moment dat în spațiul public o poreclă: ZEUS. Multă lume a crezut că acest supranume avea ceva olimpian. ZIUAnews vă dezvăluie contrariul. Întâmplarea în urma căreia Traian Băsescu s-a pomenit cu inicativul ZEUS este doar una ... pe bani. Băse urăște să i se spună ZEUS. De aia l-a distrus pe Petre Roman și pentru că Stolo i-a fost aliat, a devenit „Dragă Stolo". ZIUAnews vă redă în continuare povestea fabuloasă a lui ZEUS, a unor bani și a Canalului SUEZ.

Isprava s-a petrecut în 1991. Traian Băsescu ocupa atunci funcția de subsecretar de stat pentru Transporturi Navale din cadrul Ministerului Transporturilor. La acea vreme, un remorcher românesc, denumit „Hercules", care era folosit pentru a tracta navele ce erau, de obicei, vândute la fier vechi, a fost arestat la Suez. Hercules aparținea atunci Grupului de Intervenții și Salvare Navală Constanță, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor.

Într-una dintre misiunile sale, în septembrie 1990, când remorca un vechi mineralier spre Emiratele Arabe Unite, Hercules s-a defectat în Canalul Suez. Nava a fost arestată în Canal, întrucât autoritățile române au întârziat cu plata facturilor.

Roman către Băsescu: Dumneata ești direct implicat!

În aprilie 1991, Ministerul Transporturilor trimite premierului de atunci, Petre Roman, o adresă la care anexează și o informare făcută de subsecretarul de stat Traian Băsescu, prin care îi cerea primului ministru să aprobe „acordarea sumei de 683.000 de dolari din fondul valutar al statului", „ca urmare a situației ivite prin arestarea la Suez a remorcherului".

Adresa era semnată și de ministrul Finanțelor, nimeni altul decât Theodor Stolojan, care aviza favorabil - fără să se consulte cu primul ministru - observațiile scrise de Băsescu - acesta fiind primul tandem Băsescu-Stolojan. Numai că premierul Petre Roman nu a aprobat solicitarea. Vizibil deranjat, a tăiat semnătura lui Theodor Stolojan și a înlocuit-o cu un mare semn de întrebare. Iar lângă antetul Ministerului Transporturilor i-a scris un mesaj lui Traian Băsescu: „Cei vinovați să fie judecați! Dumneata ești direct implicat! Nu statul repară incompetența și hoția!".

Inadvertențe între sumele reale și cele cerute

Potrivit informațiilor deținute de ZIUAnews, suma de 683.000 de dolari nu era însă valoarea reală a costurilor. Diferența este de peste 100.000 de dolari, care la vremea aceea era o veritabilă avere, cauză pentru care a apărut și o primă suspiciune de corupție. Oficial, din cei 683.000 de dolari - cât apare și pe adresă - , 638.000 reprezentau o garanție bancară solicitată de Tribunalul Suez, care urma să fie depusă în contul Băncii Loyd`s Londra, iar 45.000 de dolari erau cheltuielile portuare și de tranzitare a Canalului Suez.

Sursele noastre ne-au spus însă că valoarea reală a costurilor era de fapt de 580.000 de dolari: 500.000 era garanția bancară solicitată de Tribunalul Suez, iar 80.000 erau tranzitul și cheltuielile cu reparațiile. Această diferență între suma din respectiva solicitare și cea de pe actele oficiale l-a determinat pe Petre Roman să nu aprobe valoarea cerută de Băsescu, ridicându-se mai multe suspiciuni.

Totodată, au existat întrebări cu privire la suma foarte mare care se cerea prin garanția bancară față de cea a costurilor. În mod normal, nu trebuia să existe nicio problemă, întrucât garanția se depune într-un cont din care banii nu pleacă, iar în momentul în care se face dovada plății și vasele părăsesc portul, banii se returnează. Numai că, dacă situația era așa, Petre Roman, în calitate de premier, plătea suma de 80.000 de euro, cât reprezentau costurile, iar garanția se primea înapoi.

Suez - Zeus - Băsescu

În tot acest timp, cât remorcherul Hercules a fost arestat în Canalul Suez, marinarii de pe vas comunicau frecvent cu oficialii români. Cum Traian Băsescu era subsecretarul de stat care avea în sarcină Transporturile Navale, el era principalul comunicator al autorităților române. Toate aceste operațiuni maritime aveau un „nume de cod", pentru a facilita comunicarea. Este aceeași metodă folosită în toate domeniile, inclusiv în jurnalism sau Parlament, când se atribuie anumite expresii unor anume subiecte. Spre exemplu, numele de comisii parlamentare: cea care a anchetat modul în care Traian Băsescu a achiziționat terenurile de la Nana - comisia Nana.

Așa a fost și cu operațiunea privind eliberarea navei Hercules. S-a numit: ZEUS. De ce Zeus? Din două motive: în mitologie, Zeus este tatăl lui Hercules și, totodată, Zeus este inversul lui Suez.

După toate încercările lui Băsescu de a obține suma de 683.000 de dolari pentru eliberarea remorcherului Hercules, actualul președinte s-a ales, în rândul marinarilor și al oficialilor români de atunci, cu porecla Zeus, după cum s-a numit operațiunea. Numai că, potrivit informațiilor noastre, din cauză că pentru Băsescu a fost un prim eșec major profesional, supranumele Zeus nu îl onorează, ci, din contră, îl irită, amintindu-i mereu de insucces.

Zeus Băsescu și mingea Zeus

În 2008, Traian Băsescu, în calitate de președinte, a participat, alături de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, la inaugurarea Complexului Sportiv Olimpic de la Izvorani. După ce Băsescu și Tăriceanu au intrat pe gazon, au observat că organizatorii așezaseră pe teren o minge de rugby și una de fotbal, pe care era inscripționat cuvântul „Zeus".

Ion Țiriac, având atunci funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), i-a înmânat premierului mingea de fotbal, iar lui Traian Băsescu pe cea de rugby. Numai că Tăriceanu nu a fost de acord și a replicat că el o vrea pe cea de rugby. Astfel, Traian Băsescu a primit mingea „Zeus".

Foto: Mediafax

Până în momentul în care reporterii prezenți la eveniment l-au întrebat pe Traian Băsescu ce scrie pe mingea de fotbal primită, șeful statului s-a făcut că nu a observat inscripția. Auzind întrebarea, președintele a observat că era inscripționat cuvântul „Zeus", a exclamat „O!", a izbucnit în râs și a aruncat vina pe premier, spunând: „El mi-a dat-o pe asta".

Băsescu i-a luat partidul lui Roman

În primul Executiv de după Decembrie 1989 - Guvernul Petre Roman - Traian Băsescu a ocupat inițial funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, ca mai apoi să preia acest portofoliu. În ciuda acestor funcții importante pe care Băsescu le-a avut în Executivele conduse de Roman, relația dintre cei doi a fost una tensionată pe parcursul anilor. Ba mai mult, Traian Băsescu a reușit chiar să îi „sufle" partidul de sub nas lui Petre Roman, iar asta chiar dacă în 1996 actualul președinte a fost șeful campaniei electorale a lui Roman, candidatul Partidului Democrat la președinția țării.

Petre Roman a pierdut, însă, alegerile. În anii care au urmat, Traian Băsescu a avansat pe scena politică, ocupând de mai multe ori funcția de ministru al Transporturilor. Ulterior, în 2000, Băsescu a devenit primarul general al Capitalei și președinte al Organizației Partidului Democrat al Municipiului București.

În mai 2001, a avut loc un Congres al PD-ului. Lupta pentru șefia partidului s-a dat între Petre Roman și Traian Băsescu. Învingător a ieșit Băsescu. A urmat Alianța D.A., făcută de PD și PNL, în care copreședinți au fost Theodor Stolojan și Traian Băsescu. Deși inițial Stolojan a fost candidatul la președinție, din motive neelucidate nici până în prezent, acesta s-a retras, iar Băsescu i-a luat locul. De altfel, a și câștigat alegerile pentru funcția supremă în stat.

Ilie Sârbu: Zeus a căzut în Infern!

Unul dintre cele mai recente evenimente de pe scena politică, în care un lider a folosit porecla „Zeus" la adresa lui Traian Băsescu, s-a petrecut în contextul disputei dintre președinte și premier pe tema reprezentării României la Consiliul Europei. La acel moment, Victor Ponta a făcut o plângere la CCR, pentru a stabili cine este îndreptățit să reprezinte țara noastră, întrucât la ședința Consiliului Europei se discutau teme ce țin de Guvern, iar Traian Băsescu nu i-a permis premierului să participe.

În acest context, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a declarat, referitor la Traian Băsescu, că „Zeus" s-a bazat pe forțele proprii și „a ajuns acum să cadă în Infern".

„În condiţiile actuale, e firească plângerea la CCR (pe care premierul Victor Ponta a depus-o împotriva preşedintelui Traian Băsescu n.r.), se decid lucruri extrem de importante (la Consiliul Europei n.r.), se decid preşedinții, se decide comisarul, sunt lucruri care ţin de Guvern. Ce credibilitate mai are acum preşedintele, nu a reuşit să obţină pentru România lucruri când era susţinut de PPE, dar acum? (...) Preşedintele trebuia să vină la Parlament să spună ce negociază. S-a bazat pe forţele proprii şi uite unde a ajuns. Zeus a ajuns acum să cadă în Infern, n-aş vrea să trec prin ce trece el acum. El a avut probleme cu justiţia, dar să vă uitaţi şi ce e în jurul lui. Pe unde atingi familia Băsescu, corupţia e în floare. N-are niciun respect faţă de nimic. Iar el iese acum să spună că nu dă doi bani pe Parlament, că de fapt aici sunt corupţii. (...) Eu nu am fost nici măcar martor într-un proces", a precizat Ilie Sârbu.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE