Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Dictatura pe butuci, la Samarkand. Intrigile „primei fiice” din Uzbekistan

Postat la: 15.11.2013 - 22:15 | Scris de: Ziua News

1

Dacă există vreun motiv solid pentru care numele de Uzbekistan să nu fie pentru cei mulți o noțiune geografică cu totul abstractă, acesta nu poate fi decât Samarkandul, legendarul oraș-răscruce de pe Drumul Mătăsii, odinioară capitală a imperiului marelui războinic turco-mongol Tamerlan, al cărui mausoleu îl găzduiește până în prezent. Însă, în aceste zile, evenimentele politice în plină derulare în capitala modernă Tașkent sunt pe cale să genereze un alt tip de notorietate pentru Uzbekistan. O lovitură de stat împotriva autocratului Karimov pare a fi iminentă, fapt ce ar avea toate șansele să transforme fosta republică sovietică într-un veritabil „butoi cu pulbere" al Asiei Centrale.

„Prințesa uzbekă" Gulnara Karimova - un personaj fabulos, beizadeaua-beizadelelor, „prima fiică" a Uzbekistanului, cu o viață tumultoasă, atât pe plan personal, dar și în regim public, politic, social, cultural - până mai ieri succesoarea unică și incontestabilă la frâiele politice de la Tașkent, a căzut în dizgrație. Un dosar compromițător, alcătuit de șeful serviciilor secrete uzbece, temutul ex-kaghebist Rustam Inoiatov, și prezentat zilele trecute crâncenului ei părinte, l-a făcut pe acesta nu doar să o rupă în bătaie pe vampa de 41 de ani, dar și să ia măsuri radicale în a o deposeda de varii pârghii ale puterii.

Urmaș al lui Timur cel Șchiop și al lui Vlad Dracul

Anul revoluționar 1989 l-a prins pe Islam Karimov ca membru al Biroului Politic Central al URSS. Din 1990 a devenit președinte al Uzbekistanului - fosta republică sovietică bogată în gaze naturale și bumbac - lucru rămas neschimbat de atunci, în principal datorită camarilei sale, formată din foști ofițeri KGB, dar și datorită stilului său despotic, care nu a lăsat nicio șansă vreunei alternative politice. Există rapoarte CIA care arată că, în materie de teroare, satrapul de la Tașkent este un demn succesor al teribilului său înaintaș Tamerlan sau Timur Lenk („Șchiopul") - cel cu piramidele din zeci de mii de capete de vrăjmași - și că ar fi fost și un bun discipol al lui Vlad Țepeș, dacă s-ar fi potrivit istoricește. Astfel, în respectivele rapoarte sunt descrise, cu lux de amănunte, torturile pe care sadicul Karimov obișnuiește să le aplice personal opozanților săi politici, „boierii" de Uzbekistan: violul cu sticle sparte, schingiuirea copiilor în fața părinților, fierberea lentă în cazane făurite special pentru acest tip medieval de execuție.

Un fel de Elena Băsescu

Cu un asemenea tată, Gulnara Karimova avea două tipuri de opțiuni: să se disocieze, cum a făcut sora ei mai mică, Lola, care duce o viață discretă, „departe de lumea dezlănțuită", ori să se implice și să profite la maximum de o conjunctură în care era nu doar ultrarăsfățată, dar și intangibilă. Nesățioasa Gulnara a ales a doua variantă, pe care a valorificat-o masiv: a devenit vedetă pop („prietenă" cu Sting și cu Julio Iglesias), creatoare de modă, diplomat (ambasador al țării sale la ONU) și oligarh (stăpână a Radio-Televiziunii naționale). În propriile ei cuvinte: „poetă, mezzo-soprană, designer și frumusețe exotică a Uzbekistanului." Prin varii malversațiuni, facilitate de slugărnicia tradițională a protipendadei politice, Karimova a strâns o uriașă avere personală - estimată la peste 500 de milioane de dolari - și și-a consolidat postura de unic succesor la „tronul" patern.

Stilul flamboiant, frivol și risipitor, a atras însă două tipuri de adversități: a poporului, care o detestă pe scară largă, și a serviciilor secrete. Rustam Inoiatov, șef al Serviciilor, fost înalt ofițer KGB, a „fabricat" un dosar amănunțit cu isprăvile cele mai recente ale beizadelei - în care se insinua inclusiv că ingrata ar fi dorit să grăbească sfârșitul părintelui său - și l-a pus pe masa lui Karimov. Se pare că cireașa de pe tort au reprezentat-o niște fotografii mai deocheate, în care „prințesa" Gulnara apărea veșmântată doar în câteva pene de păun.

Vidul care vestește furtuna

Primele măsuri ale lui Karimov au fost ca și prima lui reacție: violente. Nu mai puțin de 18 demnitari din sistemul de Interne și de Justiție au fost arestați pentru că nu l-au informat mai din timp despre deviaționismul fiicei sale. Au fost ridicați de-a valma apropiați de-ai Gulnarei, inclusiv un amant de-al acesteia, cu care se presupune că uneltea preluarea prematură a conducerii. Ea însăși a fost retrasă din toate funcțiile publice de conducere pe care le deținea și a fost plasată în domiciliu forțat. Vidul de putere pe care îl anunță lipsa unui succesor desemnat și agreat de toți centrii de putere - armată, interne, servicii - face ca soarta veteranului dictator Karimov (75 de ani) să fie ca și pecetluită. Dizgrația Gulnarei l-a făcut și pe părintele ei indezirabil. Cu ochii pe fotoliul prezidențial de la Tașkent sunt mai mulți candidați antagonici, nerăbdători precum hienele: premierul Șavkat Mirziyoiev, vicepremierul Rustam Azimov și chiar Rustam Inoiatov, șeful serviciilor secrete, cel care a provocat prăbușirea „prințesei uzbece." Miroase a praf de pușcă în Asia Centrală și cei mai îngrijorați sunt britanicii, care tocmai au semnat cu Tașkentul un tratat pentru retragerea prin Uzbekistan a tehnicii militare din Afganistan.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE