Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Directoarea Elena Tîrziman a transformat Biblioteca Naţională a României într-un centru de promovare a vinului şi a berii

Postat la: 06.04.2014 - 13:59 | Scris de: Ziua News

0

Inspectorii Curţii de Conturi a României au descoperit că diverse spaţii din Biblioteca Naţională a României au fost închiriate ilegal de către directoarea Elena Tîrziman unor organizatori de evenimente, care nu aveau nimic comun cu fenomenul cultural. ZIUAnews a semnalat recent că într-una din săli a fost organizat evenimentul „Heineken 140 ani", iar într-un alt spaţiu o societate de asigurări şi-a promovat pachetul de servicii.

Pentru directoarea Elena Tîrziman acţiunea care a avut ca element central berea a fost considerată ca fiind „o acţiune culturală". Surprinzător, inspectorii de conturi nu au descoperit că anul trecut la Biblioteca Naţională a României s-a organizat, între 23-26 mai, sub egida Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, şi Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2013 (IWCB 2013).

Vinul, promovat la Biblioteca Naţională

La evenimentul de anul trecut, 541 de vinuri din 18 ţări, printre care România, Italia, Spania, Franţa şi Portugalia au participat la Biblioteca Naţională la un fel de concurs de modă dedicat lor. În prezentarea evenimentului, organizatorii au menţionat că acest concurs se va desfăşura la "Biblioteca Naţională a României - adevărat centru naţional de informare, edificiu cultural modern şi impozant, aflat în centrul Bucureştiului", iar "juraţii şi vizitatorii vor fi însoţiţi într-un tur al edificiului, putând lua contact cu zonele de arhivare, sălile de lectură şi cu cele mai performanţe sisteme pentru selectarea bibliografiei". În plus, organizatorii au menţionat că printre partenerii organizării acestei acţiuni se numără şi Biblioteca Naţională a României. Fiecare participant la acest concurs de vinuri a achitat o taxă de înscriere de 40 până la 70 de euro pentru fiecare probă inclusă în competiţie. Printre invitați s-a numărat şi actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Trebuie precizat că Elena Tîrziman este director al Bibliotecii Naţionale a României din 2007, fiind în acelaşi timp şi conferenţiar universitar la Universitatea Bucureşti. Curios este că inspectorii Curţii de Conturi nu au menţionat în raportul de anul anul trecut nimic despre acest concurs de vin organizat sub cupola Bibliotecii Naţionale a României.

Căminul Cultural Național

Bibliotecara Vali Constantinescu, care, timp de 42 de ani a lucrat la Biblioteca Naţională a României, a precizat pentru ZIUAnews că cea mai mare problema a instituției este că nu-şi îndeplineşte funcţiile de bază. "Biblioteca Naţională a României nu are grijă de publicaţiile ei. Milioane de publicaţii zac fără acte, neprelucrate, neînregistrate, foarte multe ar trebui „îngrijite", după atâţia ani de stat în condiţii improprii, cred că multe au dispărut. De aceea, spun că Biblioteca Naţională a României parcă ar fi Căminul Cultural (Naţional!?), pentru că găzduieşte tot felul de evenimente culturale, fără a oferi şi servicii de bibliotecă. Repet, dacă s-ar face şi nunţi, şi-ar merită clar denumirea de Cămin Cultural... Practic, Biblioteca Naţională nu-şi onorează nici măcar funcţiile ei de bază: nu conservă, nu cercetează, nu dezvoltă şi nu pune în valoare patrimoniul de documente deţinute în colecţiile sale; nu depistează, nu colecţionează, nu organizează, nu conservă şi nu pune în valoare Fondul Documenta Romaniae", a subliniat Vali Constantinescu.

Sabotaj ca la carte

"Programul Bibliotecii Naţionale a României pentru cititori este foarte scurt, neadecvat, fiind de 8 ore pe zi, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00. Sâmbătă şi duminică e închis! Toate bibliotecile din ţară şi din lume au program şi sâmbătă, unele chiar şi duminică. În Vietnam, de exemplu, Biblioteca Naţională are 2.000 de vizitatori zilnic şi este deschisă continuu, de luni până duminică. Multe biblioteci din lume sunt deschise şi noaptea. Şi BCS - actuală BNaR avea program de luni până sâmbătă şi duminică era deschis între 8.00 - 15.00. Consider că şi această măsură, la noi, se înscrie clar în siajul sabotajului educaţiei, învăţământului, culturii", a precizat bibliotecara Vali Constantinescu.

Ilegalităţi de 80.000 de euro

În ultimii doi ani, directoarea Bibliotecii Naţionale a României, Elena Tîrziman, a virat circa 80.000 de euro în conturile instituţiei pe care o administrează, bani proveniţi din contractele de închiriere. Însă, inspectorii de conturi au constatat că totul s-a petrecut ilegal, întrucât, potrivit legii, sediul în care Biblioteca Naţională a României îşi desfăşoară activitatea, precum şi terenul aferent acestuia se află în proprietatea statului, dar în administrarea Ministerului Culturii.


„În perioada supusă auditului, dar şi în prezent, atât imobilul, cât şi terenul aferent (conform extraselor de carte funciară) se află în administrarea ministerului în integralitate, valoarea acestuia fiind înregistrată în evidenţele contabile ale ministerului. Astfel, Biblioteca Naţională a României îşi desfăşoară activitatea în respectivul imobil în virtutea prevederilor art 3 al HG nr. 960/2006 conform căruia: « Beneficiarul obiectivului de investiţii Biblioteca Naţională, aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, este Biblioteca Naţională a României » fără a avea însă drept de administrare asupra părţii din imobilul în care funcţionează", se arată în raportul Curţii de Conturi. Tot în categoria ilegalităţilor girate de Elena Tîrziman se numără şi neorganizarea licitaţiilor pentru închirierea spațiilor şi nevirarea banilor obţinuţi la bugetul de stat.

"Publicaţiile Bibliotecii Naţionale a României sunt distruse din indiferenţă, dar de fapt, zac ferfeniţite, putrezite, arse", a declarat Vali Constantinescu, fost bibliotecar la Biblioteca Naţională a României, timp de 42 de ani.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE