Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Update: DNA a descins la CE Oltenia. Gruia Stoica, reținut pentru 24 de ore, pentru cumpărare de influenţă

Postat la: 29.01.2014 - 15:46 | Scris de: Ziua News

3

Update 16:15 - Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru cumpărare de influenţă.

Update 15:15 - Şedinţa s-a încheiat, iar instanţa a rămas în pronunţare. Gruia Stoica va afla la ora 16:00 dacă va fi arestat preventiv.

Update 30.01 - 11:07 - Şedinta de judecată este programată să înceapă la ora 12:00, iar judecătorul Costache Raluca Elena, de la Curtea de Apel Bucureşti, va decide dacă va admite propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA. Este foarte posibil ca începerea şedinţei să întârzie, întrucât judecătoarea este în şedinţă cu alte dosare, care se judecă pe fond.

Update 22:00 - Gruia Stoica a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus în fața magistraților de la Curtea de Apel București, cu propunerea de arestare preventivă. Avocatul Doru Boștină a primit interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile.

Doru Boștină, infractor dovedit și condamnat definitiv în alt dosar, nu a fost reținut precum Gruia Stoica, pentru că, în acest dosar, el colaborează cu procurorii DNA.

Update 20:40 - Gruia Stoica, preşedintele Grampet Group, şi Doru Boştină, avocat în Baroul Bucureşti, sunt urmăriţi penal de procurorii DNA, pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. Anchetatorii au descins, miercuri dimineaţă, la Complexul Energetic Oltenia, şi au făcut mai multe percheziţii.

"În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă" SA și SC Grup Feroviar Român SA București.
Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă" S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.

Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă" S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Având în vedere că, fiind citat, Stoica Gruia a refuzat să se prezinte la audieri, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia, conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale", se arată într-un comunicat al DNA.

Update 19:11 - În acelaşi dosar este audiat şi avocatul Doru Boştina.

Update 18:32 - Gruia Stoica a fost dus încătuşat la DNA, după ce s-a opus reţinerii. Alte 25 de persoane au fost la audieri în acest dosar.

Surse judiciare au declarat, pentru ZIUAnews, că procurorii DNA au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia, pentru a verifica desfășurarea licitației pentru desemnarea operatorului de transport feroviar marfă, cae va presta servicii pentru Complexul Energetic Oltenia, mai exact pentru transportul cărbunelui. Potrivit informațiilor ZIUAnews, au existat presiuni atât în Ministerul Transporturilor, cât și în afara lui, pentru ca respectivul contract să fie oferit companiei lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Român, în defavoarea CFR Marfă. Valoarea contractului se ridică la zeci de milioane de euro.

ZIUAnews a dezvăluit, miercuri dimineață, că directorul general al CFR Marfă, Dragoş Alexandru Drăghici, a fost dus de urgenţă, marți noaptea, la Spitalul Elias din Capitală în urma unui atac cerebral. Potrivit informaţiilor deţinute de ZIUAnews, accidentul cerebral a fost provocat de presiunile care s-au făcut în ultimele zile asupra sa de către oamenii din minister ai lui Relu Fenechiu, în frunte cu secretarul de stat- Cristian Ghibu şi fostul manager privat de la CFR SA-George Micu.

Acestora li s-au alăturat şi oamenii „plantaţi" de Gruia Stoica în Minister, printre care se numără consilierul Ramonei Mănescu, Horaţiu Buzatu, directorii Claudiu Dumitrescu, şi Gheorghe Huţanu, Cu o zi înainte de atacul cerebral, directorul general Dragoş Drăghici a avut un conflict foarte puternic cu câţiva oameni din minister şi din companie care doreau ca CFR Marfă să piardă contractul anual de câteva zeci de milioane de euro pentru transportul cărbunelui de la Complexul Energetic Oltenia.

De fapt, au fost presiuni atât din minister cât şi din exterior ca acest contract să fie pierdut de CFR Marfă în favoare firmei lui Gruia Stoica- Grup Feroviar Român. În plus, Dragoş Drăghici a dat afară recent din companie câţiva oamenii garantaţi de Fenechiu şi Gruia Stoica şi acest lucru a deranjat foarte mult grupurile de interese care roiesc în jurul CFR Marfă şi Ministerul Transporturilor.

Medicii de la Spitalul Elias au precizat că situaţia managerului general este bună şi stabilă, dar trebuie să mai stea câteva zile sub supraveghere medicală.

Citeşte şi: Hoţii de vagoane

Ramona Mănescu l-a impus în fruntea CFR SA pe omul lui Gruia Stoica


 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE