Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Dosarul "Scorseze - Metrorex" a intrat in atentia DIICOT

Postat la: 21.12.2014 - 11:05 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii DIICOT au mai multe probe impotriva afacerilor firmei de securitate "Scorseze" detinuta de controversatul Lucian Mursez, cel care pana acum a scapat de anchete penale datorita relatiilor sus puse, ba la cabinetul Ancai Boagiu, cu care se spune ca are relatii foarte apropiate, ba cu condurea Metrorex, ba cu diversi lideri ai PDL si PSD.

De data asta, procurorii DIICOT au prins mai multe afaceri necurate ale lui Mursez. Una ar fi, conform surselor judiciare, că firma de pază a introdus în contabilitate facturi pentru mărfuri fictive în valoare de peste 259,50 milioane lei; dintre aceste mărfuri fictive, în mod paradoxal, "Scorseze Security International" s-a încărcat cu material lemnos din judeţul Neamţ în valoare de peste 145,58 milioane lei.

Aceleasi surse judiciare confirma pentru ZiuaNews ca firma de pază deţinută de omul de afaceri Mursez Lucian, un apropiat al Ancăi Boagiu, lider PDL şi fost ministru al transporturilor a intrat in posesia celui mai controversat contract pe bani publici pentru paza metroului. Cazul este cunoscut drept Dosarul "Metrorex".

De altfel, in urma cu trei luni, Lucian Mursez, prin firma Scorseze a simulat pierderea licitatiei pentru paza metroului, la intelegere cu liderii Metrorex. Scorseze Security, care pazise metroul in ultimii opt ani, a pierdut in mod suspect in favoarea a doua firme de apartament care impreuna au castigat licitatia pentru paza metroului, contract atribuit pe numai trei luni, pana la sfarsitul anului 2014. Mursez a fost informat de valul de arestari din campanie si s-a pus la adapost. Numai ca cele doua firme care au castigat licitatia nu aveau agenti de paza, asa ca Scorseze Security s-a oferit sa-in chirieze pe ai sai. Ca atare, in realitate, tot Scorseze pazeste metroul, dar sub un alt nume, ceea ce n.-a scapat procurorilor DIICOT, conform acelorasi surse din parchet ale Ziuanews.
 
"Scorseze Security International" SRL (J40/12003/2003; CUI 15715275) a intrat sub lupa procurorilor, care au probe că firma de pază a introdus în contabilitate facturi pentru mărfuri fictive în valoare de peste 259,50 milioane lei. Un număr de 5 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar dosarul a fost înaintat la Tribunalul Neamţ însoţit de referat cu propunere de arestare preventivă.

În cauză au fost efectuate un număr de 6 percheziţii pe raza judeţelor Neamţ, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Suportul informativ şi tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Neamţ împreună cu lucrătorii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Bacău şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ efectuează cercetări faţă de 5 suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Ca mod de operare specific al suspecţilor cercetaţi, s-a reţinut identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar.

În perioada 2012-2014, sub coordonarea liderilor grupării infracţionale cercetate, intermediarii completau în mod fictiv acele documente care ulterior erau trimise beneficiarilor, în scopul introducerii în contabilitatea societăţii comerciale respective, pentru scăderea artificială a bazei impozabile. Suspecţii au organizat întocmirea în fals şi emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantităţi mari de marfă, cu o valoare ridicată către SC "Scorseze Security International" SRL Bucureşti.

Ca urmare a organizării acestei activităţi infracţionale, în numele SC "Cogicomconstruct Primtrans" SRL au fost întocmite în cursul anului 2014 mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat în perioada 2102-2014 către SC "Scorseze Security International" SRL cantităţi imense de mărfuri, în valoare totală de 113.919.508,1 lei, după cum urmează:

în cursul anului 2012 - în valoare de 58.543.839,20 lei;
în cursul anului 2013 - în valoare de 52.975.668,86 lei;
în cursul anului 2014 - în valoare de 2.400.000,00 lei.

Aceste facturi, emise de o societate comercială de tip "fantomă", aflată de la data de 16.10.2013 în procedură de insolvenţă, au fost înregistrate în contabilitatea SC "Scorseze Security International" SRL, având drept rezultat degrevarea artificială şi ilicită a acestei societăţi comerciale de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu titlu de taxe şi impozite.

Suspecţii au folosit pentru realizarea scopului infracţional arătat şi SC "Starlet Wood" SRL Bistriţa, judeţul Neamţ, precum şi SC "Domexim Team" SRL Vânători Neamţ. Probele obţinute în cauză au arătat că aceste două societăţi comerciale, respectiv SC "Starlet Wood" SRL şi SC "Domexim Team" SRL au fost folosite de către membrii grupării infracţionale cercetate pentru emiterea unor facturi fictive către SC "Scorseze Security International" SRL, în total, prin cele trei societăţi fantomă fiind facturate în mod fictiv, mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei, cu un prejudiciu estimat în dauna bugetului de stat în sumă de 34.940.638 lei.

Cel mai controversat contract pe bani publici luat de "Scorseze Security International" este cel pentru paza metroului. Astfel, paza metroului a fost asigurată timp de vreo 8 ani de "Scorseze Security International" SRL (J40/12003/2003; CUI 15715275), "firmă deţinută de omul de afaceri Mursez Lucian, un apropiat al Ancăi Boagiu, lider PDL şi fost ministru al transporturilor sub autoritatea căreia s-a aflat «Metrorex»". Demn de menţionat este faptul că pentru prima dată METROREX a organizat anul acesta o licitaţie publică anunţată pe SEAP, până acum fiind preferate variante netransparente. Cu toate acestea, "Metrorex" nu a mai anunţat cum s-a finalizat procedura...

"Scorseze Security International" a cunoscut o evoluţie spectaculoasă. Timp de 3 ani la înfiinţare, din septembrie 2003, a avut raportări modeste atât ca număr de angajaţi, cât şi ca cifră de afaceri şi profit. În 2007 însă sare la 1.700 de angajaţi, de la doar 252 de angajaţi în anul anterior. Şi cifra de afaceri creşte de la 5.937.928 lei, în anul anterior, la 13.679.590 lei, din care raportează un profit de 1.011.498 lei. Profitul creşte de la an la an, astfel că pentru 2013 acesta este de 6.826.592 lei. Cifra de afaceri aferentă acestui an a fost de 81.932.331 lei, iar numărul mediu de angajaţi a fost de 3.505 salariaţi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE