Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Chirurgul fără bisturiu

Dr. Adrian Lobonțiu, românul care dă tonul în medicina mondială

Postat la: 08.09.2013 - 12:30 | Scris de: Ziua News

1

Chirurgul Adrian Lobonțiu este unul dintre zecile de mii de medici care au plecat să lucreze în străinătate. În scurt timp după ce a plecat din România, prin ambiția profesională, dorința de a se autodepăși și dragostea față de oameni și de medicină, el a reușit să câștige respectul comunității academice internaționale. În prezent, Adrian Lobonțiu este unul dintre pionierii și promotorii chirurgiei robotice și satelitare, dar și al chirurgiei fără incizie - domenii de avangardă, greu de imaginat în urmă cu câteva decenii.

De mai bine de două decenii este medic chirurg în Spitalul „Henri Mondor" din Paris și și-a câștigat notorietatea folosind, pentru prima dată în lume, tehnologiile chirurgiei robotice și ale chirurgiei telesatelitare.

În '89 era un tânăr absolvent al Facultății de Medicină din Târgu Mureș, iar Revoluția, libertatea, a coincis cu rostirea jurământului lui Hipocrate.

După trei ani de rezidențiat la un spital din Târgu Mureș, a realizat că nu poate practica medicina așa cum și-o imaginase, pentru că nu avea mijloacele necesare. „Nu aveam tehnologia necesară, nu aveam banii necesari și era o anumită mentalitate, anumite bariere pe care nu le puteam depăși", povestește medicul despre cruda realitate cu care se confruntă un rezident entuziast în spitalele românești. Așa că a vrut să vadă cum se practică medicina în alte țări și a scris mai multor profesori din Anglia, Franța, Statele Unite.

A plecat pentru șase luni, iar acum este cetățean francez

În septembrie '93 a părăsit Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș, pentru un spital din Paris. A plecat cu o valiză și 475 de franci în buzunar - pe atunci, echivalentul unui salariu de rezident - pentru o specializare de numai șase luni, iar acum este cetățean francez. „La început am avut o bursă și m-au plătit destul de prost. Dar, pentru mine, era de 10 ori mai mult față de ce câștigam în România", mărturisea, recent, Lobonțiu, într-un interviu acordat televiziunii publice.

Prin perseverență, multă muncă și răbdare rezultatele nu au întârziat să apară. Inițial, a făcut o specializare în chirurgia generală, apoi laparoscopică, apoi în cea minim invazivă. La un congres de specialitate, a aflat de chirurgia robotică, cu tehnologie de la NASA și, în scurt timp, a plecat în California să se specializeze în acest domeniu.

„Da Vinci", robotul chirurgical de mare precizie

În 1997, Adrian Lobonțiu s-a mutat într-un mic orășel din sudul statului San Francisco, unde au fost puse bazele chirurgiei robotice, pentru un salariu de patru ori mai mare decât cel pe care-l primea la Paris. După mai multe luni de muncă împreună cu ingineri de la NASA, cu medici americani și cu cercetători în domeniul roboticii, a reușit să cunoască și să stăpânească o mașinărie botezată „Da Vinci", robotul chirurgical de mare precizie, care operează prin intermediul satelitului.

Ulterior, Lobonțiu a revenit la Paris, unde a efectuat prima intervenție din lume pe cord folosind această tehnologie avangardistă. Au urmat alte premiere în chirurgia robotică urologică, în cancerul de prostată și în chirurgia viscerală.

În România, prima intervenție chirurgicală robotică pe cord a fost făcută la Spitalul de Urgență Floreasca, cu echipa dr. Șerban Brădișteanu, intervenție urmată de alte premiere robotice în țară, cu echipele prof. Mircea Beuran și prof. Irinel Popescu.

Românul Adrian Lobonțiu, primul specialist în chirurgia robotică, a fost cel care i-a învățat pe medicii din diferite țări europene, noua tehnică deprinsă în Statele Unite. „Operăm acum la distanță, nu mai atingem în mod «direct» pacientul", spune dr. Lobonțiu. Printre avantajele acestei tehnici, chirurgul mai enumeră: reducerea durerilor post-operatorii, a riscului de infecție sau hemoragie, precum și „precizia de o calitate extraordinară: tremurul involuntar al mâinii chirurgului este înlăturat de computer, iar ceea ce se transmite la vârful instrumentelor chirurgicale, în pacienți, se transmite doar gestul care trebuie efectuat, fără niciun gest parazit".

Pionier în chirurgia fără incizie și fără sânge

Ultima specializare a românului este chirurgia fără incizie, sau, cum îi place să spună „chirurgia fără bisturiu". „Tratăm pacienții noștri prin orificii naturale. Introduc foarfecele, bisturiul - toate aceste instrumente medicale, care sunt flexibile - și camera de luat vederi, pe căi naturale, deci pe gură. Introducem totul până în abdomen. Acolo îndepărtăm anumite organe sau efectuăm intervenții chirurgicale, nu atât de complexe, ci simple, dar care permit evitarea oricărei incizii a peretelui abdominal", explică medicul în ce constă chirurgia pe căi naturale, pe care o practică acum.

Stomacul unui pacient obez, micșorat fără tăietură

Pe 10 aprilie 2009, la Spitalul Poissy din Paris, chirurgul român a realizat o premieră mondială și în chirurgia obezității - o operație fără incizie, pierderi de sânge sau cicatrice. Împreună cu alți doi medici renumiți, Lobonțiu a micșorat stomacul unei paciente de 190 de kg, fără să apeleze la interven- țiile clasice împotriva obezității. Prin gura bolnavei, chirurgul a introdus un aparat cu care a absorbit anumite părți ale stomacului - cu ajutorul unui sistem de vid - pe care, apoi, l-a fixat cu capse confecți- onate din prolen, un material plastic ușor și rezistent.

„Am recalibrat stomacul din interior, l-am capsat. Am făcut un stomac strâmt, strâmt, strâmt de tot, de trei centimetri cubi, iar pacienta înghite de două ori și gata, nu mai poate să mănânce alimente solide", a explicat Lobonțiu, la momentul respectiv, precizând că pacienții care beneficiază de aceste intervenții, se internează în spital dimineața și pleacă seara.

„Medicina am învățat-o în România"

„Toate cunoștințele mele medicale și chirurgicale, le-am urmat în România. Ceea ce am învățat în afară, în Franța și Statele Unite, este tehnologia, pe care mi-am însușit-o pentru a putea depăși anumite bariere și pentru a trata și mai eficient pacienții", spune Adrian Lobonțiu. Consideră, însă, că sistemul de sănătate românesc ar trebui reformat radical. „Medicii ar trebui să fie plătiți după performanță, după rezultate, după criterii obiective. Ar trebui responsabilizați mult mai mult. Numai așa ar fi motivați. Nu numai tehnologia ar trebui modernizată, dar și sistemul. Spitalele, managerii, administrațiile ar trebui valorizate și răsplătite după performanța efectuată. Riscul de toleranță ar trebui redus la zero. Nu se mai poate tolera greșeala, incompetența, superficialitatea", a declarat, într-un interviu acordat ziare.com, dr. Lobonțiu, românul care a reușit să se impună peste hotare.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE