Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Șefii de la Transelectrica vor împărți o primă de 1 milion de lei pentru performanțele din 2013

Postat la: 25.04.2014 - 21:14 | Scris de: Ziua News

0

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a propus bonusuri de sute de mii de euro pentru șefii de la Transelectrica. Membrii Directoratului vor împărți 1.000.000 de lei, respectiv circa 223.000 de euro, ca primă pentru performanțele înregistrate în 2013, iar cei ai Consiliului de Supraveghere vor primi și ei circa 10.000 de euro fiecare, pentru aceleași rezultate. Totodată, persoanele care fac parte din Directoratul companiei Transelectrica vor fi remunerate în funcție de evoluția acțiunilor pe Bursă, care, de altfel, au un trend ascendent din septembrie 2013, moment în care a fost desemnată componența Directoratului. Toate aceste bonusuri urmează să fie aprobate în ședința ordinară a acționarilor, care va avea loc în 29 aprilie.
 
„Mandatarea Consiliului de Supraveghere să acorde un bonus anual membrilor Directoratului societății, pentru performanțele înregistrate de societate în anul 2013, în cuantum de până la 1.000.000 RON cumulat, pentru toți membrii Directoratului (...)", se arată în propunerile făcute de Fondul Proprietatea, pentru Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" SA. Aceasta înseamnă că cei cinci membri ai Directoratului vor primi, fiecare, circa 200.000 de lei, care se adaugă la salariile de 288.000 de lei anual, plus celelalte beneficii și indemnizații.

Salarii în funcție de evoluția pe Bursă

Însă, începând din mai 2014, veniturile celor cinci persoane din Directorat vor fi calculate în funcție de evoluția acțiunilor companiei la Bursă, dacă propunerea Fondului Proprietatea va fi votată de către membrii Adunării Generale a Acționarilor, în ședința din 29 aprilie: „(...) de a implementa un sistem de remunerare a membrilor Directoratului în funcție de evoluția acțiunilor Transelectrica pe piața reglementată administrată de BVB. Criteriile de acordare a bonus-ului anual și a Opțiunilor membrilor Directoratului vor fi stabilite de către Consiliul de Supraveghere". Acțiunile Transelectrica pe piața reglementată administrativ de BVB, din septembrie 2013, moment în care au fost numiți membrii Directoratului Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrica „Transelectrica" SA, sunt prezentate în graficul de mai jos:

Bonusuri de 10.000 de euro pentru Consiliul de Supraveghere

Din cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, cu excepția lui Remus Vulpescu, șase vor primi un bonus de aproape 10.000 de euro, pentru activitatea din 2013. Propunerea a fost făcută tot de către reprezentanții Fondului Proprietatea, care au impus două condiții în acordarea acestui beneficiu financiar: să fi fost membri ai Consiliului de Supraveghere la sfârșitul anului 2013 și să aibă calitatea de membri ai forului la data întrunirii AGA. În mai 2013, au fost aleși cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere, numai că unul dintre ei, Dănuț Șandru, a fost înlocuit de Remus Vulpescu, în februarie 2014. Astfel, nici Remus Vulpescu, nici Dănuț Șandru nu vor beneficia de acest bonus. Ceilalți șase vor primi produsul dintre salariul lunar, respectiv circa 7.000 de lei net, și numărul de luni cât au fost membri ai Consiliului de Supraveghere în 2013, adica șase, după cum arată o altă prropunere a Fondului Proprietatea:

„Pentru perioada cuprinsă între data începerii mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere şi sfârşitul anului 2013 se acordă un bonus anual (denumit în continuare "Bonus 2013") fiecărui membru al Consiliului de Supraveghere echivalent cu produsul între remuneraţia fixă lunară stabilită în conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi numărul de luni din anul 2013 în care membrul Consiliului de Supraveghere şi-a exercitat mandatul. Bonus 2013 se va acorda numai membrilor Consiliului de Supraveghere al societăţii care îndeplinesc următoarele condiţii în mod cumulativ:

a) au fost membri ai Consiliului de Supraveghere la data de 31.12.2013;

b) au calitatea de membri ai Consiliului de Supraveghere la data Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, respectiv 29/30.04.2014. Bonus 2013 se va acorda în termen de 15 zile de la data aprobării de către Adunarea Generală a Acţionarilor a situaţiilor financiare auditate. Pentru evitarea oricăror neînţelegeri pentru perioada cuprinsă între data începerii mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere şi sfârşitul anului 2013 bonus-ul colectiv de performanţă în cuantum de 0,9% din depăşirea valorii indicatorului de performanţă EBITDA nu se acordă".

OAVT, doar pentru cine rămâne în funcție

Greg Konieczny a mai propus ca de opțiunile pe acțiuni virtuale Transelectrica (OAVT) să beneficieze doar persoanele care fac parte din Consiliul de Supraveghere în luna noiembrie a anului în care se acordă respectivele OAVT: „Membrii provizorii ai Consiliului de Supraveghere și membrii Consiliului de Supraveghere numiți pentru ocuparea unui loc vacant au dreptul să primească OAVT numai în cazul în care aceștia sunt membri ai Consiliului de Supraveghere în luna noiembrie a anului în care se acordă respectivele OAVT".

Propunerile făcute de către Greg Konieczny urmează să fie votate la sfârșitul lunii aprilie, când a fost convocată ședința ordinară a Adunării Generale a Acționarilor. Trebuie menționat că Transelectrica a înregistrat, un venit în 2013, de 2,46 miliarde lei (558,32 milioane de euro), în scădere cu 10,8% faţă de nivelul de 2,76 miliarde de lei în 2012, dar a raportat un profit net de 162,29 milioane de lei (36,8 milioane de euro), de 4,7 ori mai mare.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE