Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Elena Tîrziman, directorul Bibliotecii Naționale, a obținut 80.000 de euro din închirierea ilegală a unor spații ale instituției

Postat la: 17.03.2014 - 23:49 | Scris de: Ziua News

2

Elena Tîrziman, directorul Bibliotecii Naționale a României, a transformat instituția în propria feudă, pe care o administrează după bunul plac • Tîrziman a închiriat ilegal spații ale Bibliotecii Naționale, din care a obținut 80.000 de euro • Anumite evenimente organizate în sălile instituției nu au nimic în comun cu fenomenul cultural, cum ar fi promovarea unei companii producătoare de bere • Elena Tîrziman este însă de părere că astfel de acțiuni sunt sută la sută culturale

De aproape șapte ani, Biblioteca Națională a României a devenit moșia directorului Elena Tîrziman, care, mai ales după mutarea în noul sediu de pe Bulevardul Unirii, a transformat practic instituția într-o societate comercială. Un raport întocmit de inspectorii Curții de Conturi arată că Biblioteca Națională a României este, de fapt, stat în stat. Deși funcționează sub autoritatea Ministerului Culturii, singura care decide ce se petrece în sediul instituției este Elena Tîrziman, întrucât șefii ei din minister nu au nicio idee despre ce se întâmplă. Unul dintre cele mai grave lucruri este că în spațiile Bibliotecii sunt organizate evenimente care nu au nicio legătură cu lectura și activitățile culturale, în timp ce mii de cărți zac aruncate prin subsoluri și magazii insalubre.

Berea, promovată la Biblioteca Națională

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că Elena Tîrziman a închiriat, ilegal, diverse spații dintre cadrul Bibliotecii Naționale a României unor organizatori de evenimente, care nu aveau nimic de-a face cu fenomenul cultural. Spre exemplu, într-una din săli a fost organizat evenimentul „Heineken 140 ani", care, deși a avut ca element central berea, a fost considerat de șefa Bibliotecii Naționale ca fiind „o acțiune culturală", iar într-o altă încăpere o scoietate de asigurări și-a promovat pachetul de servicii pe care îl oferă.

În schimbul organizării unor evenimente în sălile Bibliotecii Naționale, anumite companii beneficiau de gratuitate, în timp ce cu altele se încheiau contracte de servicii. Însă mai există și o a treia categorie, respectiv a celor care se obligau, potrivit clauzelor prevăzute în acordurile de colaborare, să ofere reprezentanților Bibliotecii Naționale a României produse a căror valoare era prevăzută distinct în schimbul punerii la dispoziție a spațiului în care organizau evenimentul.

Ce-i drept însă este că Elena Tîrziman nu a organizat nicio licitație pentru respectivele contracte, nu a avut nicio hotărâre de Guvern care să-i dea acordul să pună la dispoziția unor privați spații ale instituției publice pe care o conduce și, mai grav, nici nu a virat la bugetul de stat sumele pe care le obținea din contracte, așa cum prevede legea. Însă nu numai bugetul național a fost „păcălit" de Tîrziman, ci și oficialii din Ministerul Culturii, care nu și-au dat acordul și nu s-au implicat în încheierea respectivelor contracte, cu toate că Biblioteca Națională este în subordinea ministerului, în administrarea acestuia. Iar cum cei de la Cultură nu au avut habar de ce se petrece, prețurile erau stabilite aleatoriu de reprezentanții Bibliotecii Naționale, fără a avea la bază tarife unitare aprobate de administratorul imobilului.

Tîrziman, ilegalități de 80.000 de euro

Șefa Bibliotecii Naționale a băgat, numai în ultimii doi ani, 80.000 de euro în conturile instituției pe care o administrează, bani proveniți din contractele de închiriere. Totul s-a petrecut însă ilegal, întrucât, potrivit legii, sediul în care Biblioteca Națională a României își desfășoară activitatea, precum și terenul aferent acestuia se află în proprietatea statului, dar în administrarea Ministerului Culturii.
„În perioada supusă auditului, dar și în prezent, atât imobilul cât și terenul aferent (conform extraselor de carte funciară) se află în administrarea ministerului în integralitate, valoarea acestuia fiind înregistrată în evidențele contabile ale ministerului. Astfel, Biblioteca Națională a României își desfășoară activitatea în respectivul imobil în virtutea prevederilor art 3 al HG nr 960/2006 conform căruia: <<Beneficiarul obiectivului de investiții Biblioteca Națională, aflat în administrarea Ministerului Culturii și Cultelor, este Biblioteca Națională a României>>, fără a avea însă drept de administrare asupra părții din imobilul în care funcționează", se arată în raportul Curții de Conturi.

Și tot din sfera ilegalităților fac parte și acțiunile Elenei Tîrziman, dezvăluite anterior, precum neorganizarea licitaților pentru închirierea spaților și nevirarea banilor obținuți la bugetul de stat .

Tîrziman, de nota 9,90 în ochii lui Kelemen

Ultima evaluare a managementului prestat de Elena Tîrziman la Biblioteca Naţională a României a fost făcută de către ministrul Kelemen Hunor. Astfel, prin Ordinul nr.2113/31.03.2010, s-a aprobat rezultatul final al evaluării managementului Bibliotecii Naţionale a României, pentru anul 2009, prin care „doamna Elena Tîrziman a fost notată de Comisia de evaluare cu nota 9,90". Este surprinzător că declaraţiile de avere şi de interese ale directoarei Elena Tîrziman nu există pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României şi nici pe cel al Ministerului Culturii.

Concurs girat de consilierul lui Băsescu

Prin Ordinul nr. 2080 al ministrului Culturii şi Cultelor, liberalul Adrian Iorgulescu, în perioada 28 martie-16 aprilie 2007, s-a organizat concursul pentru postul de director general al Bibibliotecii Naţionale a României. Comisia de concurs desemnată de către Iorgulescu a fost alcătuită din prof.univ.dr. Ion Stoica - Universitatea Bucureşti, Doina Banciu - director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică, Robert Coravu - Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" Bucureşti, Mihai Sachelarie - director al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu" Piteşti şi Cătălin Avramescu, lector la acea vreme la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, care, ulterior, a ajuns consilier al preşedintelui Traian Băsescu. În urma concursului, a fost desemnată câştigătoare doamna Elena Tîrziman, cu nota finală 8,55. La acest concurs a mai participat Laura Cristina Filip, care a obţinut nota 7,33, iar candidatura lui Dumitru Bălăeț a fost respinsă din cauza dosarului incomplet.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE