Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Furtul mileniului. Boc a amăgit FMI-ul cu TVA de 7 miliarde de euro

Postat la: 21.04.2014 - 22:03 | Scris de: Ziua News

10

Curtea de Apel București a anulat Decizia Comisiei Centrale Fiscale, care stabilea în mod nelegal și abuziv modul de calcul al TVA-ului la tranzacțiile imobiliare dintre persoane fizice între anii 2004-2010. Soluția CAB a venit ca urmare a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a admis că interpretarea dată de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar și de fostul premier, Emil Boc, a fost una abuzivă și contrară dispozițiilor europene.

Cu alte cuvinte, toți cei care au plătit TVA pe tranzacții financiare între două persoane fizice între anii 2004-2010 își pot cere banii înapoi. Adevărata tragedie a acestei importante hotărâri judecătorești este că România se face de râs în fața organismelor financiare internaționale pentru ca suma totală a TVA-ului luat de la persoane fizice între 2004 și 2010 este de aproximativ 7 miliarde de euro, cifră avansată în mod mincinos ca fiind legitim colectată. ERGO: FMI a acordat a treia șansă din împrumutul către România. Practic, ne aflăm în situația Greciei de acum câțiva ani, care a mințit organismele internaționale cu privire la realitatea bugetului național. Suma fiind imensă, cel mai probabil românii care au plătit TVA-ul calculate abuziv între 2004 - 2010 vor continua să sponsorizeze România.

Planul fostului premier Emil Boc a fost unul simplu- România avea nevoie să pară credibilă și solvabilă în fața Fondului Monetar Internațional. Ca atare, Boc a declarat că statul român are câteva miliarde bune de euro de recuperat din TVA-ul pe care îl vor plăti persoanele fizice ca urmare a tranzacțiilor imobiliare.

Boc, împreună cu Blejnar, au crezut că au găsit soluția potrivită pentru recuperarea sumelor ce nu aparțineau, în realitate, statului. Au făcut în așa fel încât comisia centrală fiscală, cea responsabilă cu unificarea interpretării legislației fiscale, să ajungă la concluzia că TVA-ul trebuie aplicat la întreaga sumă prevăzută în contractul de vânzare-cumpărare, și retroactiv.

Executivul lui Boc a păcălit FMI cu date mistificate

În anul 2009, în pline negocieri cu Fondul Monetar Internațional, premierul Emil Boc a susținut că Guvernul pe care îl conducea a luat măsuri economice sănătoase, și, ca urmare, România s-a încadrat în condițiile economice impuse pentru anul în curs. Una dintre aceste măsuri la care Boc făcea referire era colectarea și recuperarea TVA în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro de la persoane fizice ce făceau tranzacții imobiliare. "Am făcut o analiză cu colegii de la Ministerul Finanțelor, și, după datele pe care le avem, credem că ne încadrăm în condițiile economice ale anului 2009. Din punctul de vedere al colegilor mei, aveți în față membrii Guvernului care în acest an au reușit cu toate greutățile politice și economice să ajungă la sfârșitul anului cu respectarea angajamentelor pe care le avem față de români și față de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială", declara Boc. Obligat de starea economică precară a României, fostul premier și-a luat angajamentul în fața celor de la FMI că statul român va depune eforturi pentru a recupera tot de la așa-zișii datornici. Chiar dacă pentru asta trebuia să facă un act normativ abuziv. Nevoia lui Boc de a inventa TVA de recuperat de la persoane fizice este explicată și de un alt indiciu: aproape 60% din bugetul statului este reprezentat de TVA, iar încasările acestei taxe au scăzut cu 2 miliarde de dolari în 2010 față de 2009. Ca atare, Boc avea nevoie de o inginerie legislativă care să îi permită impunerea unui bir abuziv pentru cetățeni.

Blejnar și Boc au interpretat legea în detrimentul cetățenilor

În 2008, ANAF-ul a transmis Camerei Notarilor Publici București o adresă de informare prin care notarilor li se atrăgea atenția că, "începând cu data de 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care, acționând de o manieră independentă, înstrăinează construcții noi, părți ale acestora sau terenuri construibile, în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate ce depășesc plafonul anual de 35.000 de euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderării, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent și să achite taxa pe valoare adăugată pentru aceste înstrăinări". Aproape doi ani nu s-a aplicat măsura, cei mai mulți dintre vânzători înregistrându-se ca persoane plătitoare de TVA, dar fără ca cineva să le ceară să achite efectiv taxa. De abia la 8 luni de la venirea lui Sorin Blejnar la ANAF, a început urmărirea acestor persoane. Și nu oricum, ci începând cu 2004 până la tranzacțiile din 2010. Inspectorii ANAF nu numai că au controlat abuziv persoanele ce ar fi trebuit în opinia lor să plătească TVA-ul, dar au făcut-o inclusiv pentru perioadele prescrise deja, în anul 2010. Modul în care au calculat TVA-ul, de asemenea, a fost unul incredibil. Au aplicat TVA-ul pe întreaga sumă ce reprezenta prețul din contractul de vânzare-cumpărare, după care au calculat dobânzi și penalități de întârziere!

ZIUAnews a prezentat, de altfel, o listă cu peste 2.000 de persoane cărora ANAF le pusese popriri pe conturi, pe motiv că nu au plătit la timp TVA-ul ce nu le fusese imputat! Mulți dintre cei care trăiau din afaceri imobiliare au pierdut tot, de la afaceri la imobile, pentru că ANAF-ul a înțeles să calculeze TVA-ul retroactiv și cu penalități și dobânzi. Mai mult, notarii au cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală să le spună exact la ce sume ar trebui aplicată TVA-ul, și norme de implementare. Pentru a-și acoperi urmele, ANAF-ul condus de Blejnar a recurs la....o comisie. Mai exact, la comisia centrală fiscală din Ministerul Finanțelor Publice, care, chipurile, se ocupă cu interpretarea unitară a legislației fiscale.

Comisia centrală fiscală, instrument politic de luat bani

La mai bine de un an de la demararea controalelor fiscale, după ce mii de oameni au contestat deciziile ANAF prin care li se calculau sumele de plată retroactiv și cu toate penalitățile posibile, Comisia Centrală Fiscală a emis decizia 2/2011, dând o soluție halucinantă. Decizia a fost aprobată prin ordinul ministrului Gheorghe Ialomițianu, și a fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia Comisiei era, în fapt, o adăugare la lege, prevăzând că părțile sunt obligate să plătească TVA la cea mai mare sumă posibilă, chiar dacă o astfel de interpretare era contrară voinței părților, element determinant în contracte, și chiar dacă printr-un act administrativ se ajungea, practic, la impunerea unei practici retroactive. " (...) pentru livrările taxabile de construcții și de terenuri, taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă se determină în funcție de voința părților rezultată din contracte sau alte mijloace de probă administrate conform Codului de procedură fiscala, după cum urmează: prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrării (...), în cazul în care rezultă că: părțile au convenit că TVA nu este inclusă în contravaloarea livrării; sau părțile nu au convenit nimic cu privire la TVA; ori prin aplicarea procedeului sutei mărite (...) în cazul în care rezultă că părțile au convenit că TVA este inclusă în contravaloarea livrării".

Curtea de Justiție a UE și CAB au trântit decizia Comisiei Fiscale Centrale

Disperați că vor rămâne cu conturile blocate și goale, și cu afacerile în insolvență, mulți dintre cei care făceau tranzacții imobiliare au atacat la ANAF deciziile inspectorilor, de calculare a TVA-ului restant. Fără succes, însă. Astfel că decizia Comisiei Centrale Fiscale a fost atacată, printre altele, la Curtea de Apel București. Judecătorii de aici au suspendat cauza și au decis să transmită Curții de Justiție a Uniunii Europene o întrebare preliminară cu privire la modul în care este explicitată, pliată și se aplică în România directivele UE în domeniul fiscalității. În 7 noiembrie 2013, CJUE a decis, în cauzele conexate Tulică și Plavoșin contra ANAF, că "atunci când preţul unui bun a fost stabilit de părţi fără nicio menţiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată datorate pentru operaţiunea supusă taxei, preţul convenit trebuie considerat, în cazul în care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobânditor taxa pe valoarea adăugată solicitată de administraţia fiscală, ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată". Altfel spus, CJUE a dexis exact inversul a ceea ce spusese Comisia Centrală Fiscală! Pentru a decide în acest fel, CJUE a reținut că TVA-ul este, "prin natura sa, o taxă de consum, care trebuie suportată de consumatorul final și care, în consecință, nu poate fi în sarcina furnizorului. TVA-ul ar trebui, așadar, să fie o componentă a prețului, iar nu un element care se adaugă la acesta. (...) În speţă, revine instanţei naţionale sarcina de a verifica dacă dreptul român permite furnizorilor să recupereze de la dobânditori TVA ul aplicat ulterior de administraţia fiscală. (...) Dacă din această verificare ar rezulta că o astfel de recuperare nu este posibilă, ar trebui să se concluzioneze că Directiva TVA se opune unei norme precum cea enunţată în Decizia interpretativă nr. 2/2011".

După emiterea acestei decizii de către CJUE, Curtea de Apel București a decis, în 15 martie 2014, anularea ordinului ministrului prin care a fost aprobată decizia numărul 2/2011 a Comisiei Centrale Fiscale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar, având în vedere soluția adoptată de CJUE, este foarte probabilă o recalculare a TVA-ului presupus datorat de persoanele fizice implicate în tranzacții imobiliare și chiar ca statul să fie obligat să dea înapoi banii luați abuziv.

Citește și: Furtul mileniului: 8 miliarde de euro. Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, a pus la cale un adevărat jaf financiar

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE