Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


In ciuda OLAF, Codruta Kovesi il protejeaza pe Sebastian Vladescu in Afacerea Microsoft

Postat la: 13.03.2015 - 01:37 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentul European a realizat marea performanță de a afla că, în 2015, în unele state comunitare, cei ce fraudează fondurile europene nu sunt sancționați, potrivit unui raport făcut public miercuri, 11 martie anul curent. Despre activitatea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), europarlamentarii s-au abținut să facă vreo remarcă acidă, poate și pentru că acest serviciu secret are competența de-a ancheta chiar și cinstitele lor fețe.

Și cum PE solicită cetățenilor „să pună presiune în mod convingător asupra guvernelor, pentru ca acestea să aplice politici viguroase de combatere a corupției", ba chiar invită Comisia să promoveze „o legislație adecvată privind protecția denunțătorilor, accesul la informații și transparența activităților de lobby", arătându-se dispus să acorde sprijin financiar jurnalismului de investigații transfrontalier, nu ne rămâne decât să venim în sprijinul europoliticienilor, cu un caz de fraudare a fondurilor europene despre care în România se tot face vorbire de zece ani.

Jonathan Schele, protector al piraților IT

În noiembrie 2002, SC Romanian Soft Company SRL, având un singur angajat, dar ca asociat semnificativ pe liberalul Sebastian Vlădescu, obține fonduri europene în sumă de 50.000 de euro, pentru „Dezvoltarea și marketingul programului pentru calculator HIS de Management Medical și vânzarea a trei programe de calculator". Până în 2004 nu se întâmplă nimic, când RSC SRL racolează doi angajați ai SC Omnis Group SRL, care pleacă și cu codul-sursă al unui program dezvoltat de această societate timp de zece ani, efort la care au participat circa 40 de programatori, matematicieni și ciberneticieni.

În 2005, când realizează ce se petrece, reprezentanții Omnis Group reclamă frauda intelectuală raportorului Jonathan Schele, fost șef al Delagației UE la București, care ne monitoriza ca să vadă dacă suntem pregătiți să intrăm în UE. Iar acesta, după ce efectuează o vizită de curtoazie la RSC SRL, unde i se prezintă programele piratate, constată că gazdele au făcut o mare treabă din fondurile comunitare.

OLAF zice NON CASE

Parchetul investighează cazul în continuare, la plângerea firmei piratate, ajungând la concluzia că, deși niciun cent din fondurile UE n-a fost utilizat pentru crearea vreunui soft, fondurile n-au fost delapidate (Sic!). Ca atare, în 2006, Oficiul European de Luptă Antifraudă cu sediul la Bruxelles, cu un buget anual de peste cinci miliarde de euro, constată că în privința reclamațiilor Omnis Group au de-a face cu un NON CASE. Și clasează cazul, deși în afacerea murdară era prezentă și Compania Microsoft.

Cu toate acestea, presa din România continuă seria dezvăluirilor privind furtul de inteligență și fraudarea fondurilor comunitare, iar în anul 2010 văd lumina tiparului primele două volume ale trilogiei „Microsoft - îngerul păzitor", pe coperțile cărora îngerul cu pricina este reprezentat cu urechi de drac. Urmează o altă serie de corespondențe și reclamații trimise atât OLAF cât și Comisiei Antitrust a UE, ca până la urmă cazul să fie redeschis, exact la data de 24 ianuarie 2012. Desigur, ca să-și mascheze incompetența flagrantă, anchetatorii europeni i-au dat un alt număr de înregistrare.

În atenția DNA!

Au anchetat OLAF-iștii ce-au anchetat, exact ceea ce presa din România a făcut bătături la buricele degetelor să tot relateze ani de-a rândul, până când - la data de 25 august 2014 - au finalizat Investigația OF/2010/0068. De ce le-au trebuit atâția ani pentru asta, numai ei și bunul Dumnezeu pot știi... Dar nu asta mai contează acum, ci măsurile ce-au fost dispuse în caz, din care cităm la punct și virgulă:

„Pe baza descoperirilor acestei investigații, OLAF a decis încheierea lor, cu recomandări către: Autoritățile române competente (Direcția Națională Anticorupție), Direcția Generală de Extindere a Comisiei Europene. Prin urmare, OLAF transmite Raportul Final, întocmit pe baza acestei investigații, acestor destinatari pentru a lua acțiune".

Protecție pentru Vlădescu pe relația Koveși

Din august 2014 și până în prezent au trecut aproape șapte luni de zile, fără ca DNA sau măcar DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă) din subordinea primului-ministru - care a fost creat tocmai în acest scop - să fi dat vreun semn de viață. Ceea ce denotă că alor noștri puțin le pasă de fraudarea fondurilor europene, așa cum Parlamentul European a remarcat că procedează foarte multe state comunitare.

De ce Direcția anticorupție, păstorită de Laura Codruța Koveși, nu vrea să-l bage-n cofă pe fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, este o altă dilemă căreia nu-i găsim răspuns. Nu că opinia publică, dar mai ales cei prejudiciați s-ar da de ceasul morții pentru asta, dar au trecut zece ani de la comiterea faptelor, iar pirații intelectuali (după cum a constatat și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) se află pe cai mari, iar păgubașii în faliment.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE